Büyük Torbalı

Yetki belgesiz müteahhit kalmayacak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Yetki belgesiz müteahhit kalmayacak
209 Görüntüleme
18 Aralık 2011 - 22:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TTO’nun düzenledigi toplantida konusan Sehircilik Bakanligi yetkilileri uyardi.Yönetmelik 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan veya iptal edilenler, Türkiye’de ruhsatli bir yapinin müteahhitligini üstlenemeyecek ve ceza ödeyecek.

TURKIYE önce Marmara ardindan da Van depremleriyle insaat sektöründe ciddi bir sinavdan geçti. Sektöre çekidüzen vermek için yeni tedbirler alan Çevre ve Sehircilik Bakanligi, her müteahhide yetki belgesi alma zorunlulugu getirdi. Yeni uygulamaya göre artik her müteahhidin bir sicil numarasi bulunacak. Çürük insaat yaptigi tespit edilen müteahhitler, faaliyetlerin durdurulmasindan meslekten men edilmeye kadar çesitli cezalarla karsilasacak. Müteahhitler, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin internet sitesinden giris yaparak formu doldurup sicil numarasi alabilecekler.

TURKIYE BIRINCI SIRADA

TORBALI Ticaret Odasi tarafindan Çetineller Otel’de düzenlenen ‘Müteahhitlik Yetki Belgesi’ konulu toplantiya sektörden 150’nin üzerinde firma temsilcisi katildi. Toplantinin açilis konusmasini yapan TTO Meclis Baskani Abdulvahap Olgun, “Muhteviyati ayni sektör olan arkadaslarin birbirlerini tanimalarini saglamak ve kaynasmak için bu organizasyonu yaptik. Ayni isi yapan kisilerin birbirlerini tanimalari sektörün gelismesi açisindan çok önem tasimaktadir” dedi. TTO Yönetim Kurulu Baskani Behçet Çinar da, yetki belgesi alma zorunlulugunun ana nedeninin depremler olduguna dikkat çekerek, “Bazilari üzerine düsen görevi yerine getirmedigi için yikimlar oldu. Torbali fay hatti üzerine kurulu bir ilçe. Türkiye bu sektörde dünya birincisi. Kaliteye önem verilmesi gerekiyor” dedi.

OCAK AYINDAN ITIBAREN

TOPLANTIYA Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan konusmaci olarak katilan Yapi Denetim Uzmani Umit Altug, Yapi Müteahhitlerinin Kayitlari ile Santiye Sefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkinda Yönetmelik hakkinda bilgi verdi. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin yapi kalitesini artirmak amaciyla müteahhitlere yetki belgesi alma zorunlulugu getirildigini ifade eden Altug, sistemin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacagini söyledi. Altug, yeni uygulama ile artik her müteahhidin bir sicil numarasi olacagini belirterek, “Bakanlik, bu numara üzerinden müteahhitlerin Türkiye’nin neresinde is yaptigini ve ne asamada oldugunu takip edebilecek” diye konustu. Eksik isi veya kusuru tespit edilen müteahhidin, faaliyetinin dondurulacagini ya da meslekten men edilecegini anlatan Altug, su bilgileri verdi:

BORÇ TAKANA DA BELGE YOK

YAPI müteahhidinin vergi ve sigorta primi borçlarini ödememesi hallerinde de yetki belgesi bir yildan az olmamak üzere iptal edilecek. Sorumluluklarini yerine getirene kadar yeni yetki belgesi numarasi da verilmeyecek. Yetkisi iptal edilen müteahhit, yeni belge alincaya kadar yeni is üstlenemeyecek, ancak mevcut islerini tamamlayabilecek. Öte yandan yönetmelik kapsaminda santiye sefi, görev yaptigi ilin sinirlari disinda baska bir ilde görev üstlenemeyecek. Toplam metrekare sinirlari asilmamak kaydiyla ayni anda en fazla 5 ayri isi yapabilecek. Insaat ve tesisat ustalarinin da yetki belgesi almasi zorunlu olacak. Kontrollerde, ustalarin yetki belgelerini ibraz etmeleri istenecek. Geçici yetki belgesi, 2015 yilina kadar 32 ila 40 saat süren kurslara katilarak kalici hale getirilecek. Ayrica mühendis, mimar ve teknik ögretmen unvanli santiye sefinin 1 Ocak’tan tarihinden ‘is güvenligi uzmanligi belgesi’ almasi zorunlu olacak.

Meslekten men cezasi

BELEDIYE Imar Müdürlükleri ve Yapi Denetim bürolari, müteahhidin faaliyet akisini, sicil numarasi üzerinden Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na bildirecek. Burada müteahhidin yasaklama ve izin yetkisi ana merkezden kontrol edilerek verilecek. Böylece çürük ya da kusurlu yapi yapan müteahhitler, eksigini düzeltmedigi takdirde Türkiye’nin hiç bir yerinde müteahhitlik yapamayacak. Vatandasin can ve mal güvenligini tehdit eden müteahhide 10 yil meslekten uzaklastirma öngörülüyor. Yapim isinin ruhsat, etüt ve projelere aykiri olmasi ve verilen süre içinde aykiriligin giderilmemesi halinde 5 yil yetki belgesi numaralari iptal edilecek. Uygulama, belge iptal cezalarinin yani sira para cezalarini da beraberinde getiriyor. Buna göre, yükümlülüklerini yerine getirmeyen müteahhit ve santiye sefine 2’ser bin lira; bu fiillerin çevre ve saglik sartlarina aykiri olmasi halinde 4’er bin lira, can ve mal emniyetini tehdit etmesi halinde 6’sar bin lira idari para cezasi verilecek.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web