Büyük Torbalı

5 yıldır fiyat değişmiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
5 yıldır fiyat değişmiyor
608 Görüntüleme
03 Ağustos 2015 - 8:31
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Mısır hasadı başlarken üreticilerin çoğunluğunu büyükbaş hayvan besiciliğiyle uğraşan çiftçiler yapıyor. Mısır destek primlerinin 2 aydır yatmasını bekleyen çiftçiler hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadı başladı.

TARIM ve hayvancılıkla uğraşanlar mısır silajında ilk hasadı yaptı. Çiftçiler hayvanlarının kış aylarında kaba yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri mısırları römorklara takılan silaj makineleri ile biçmeye başladı. Silaj makineleri ile biçilen mısırlar daha sonra yere dökülüp üstünün örtülmesiyle kış aylarında hayvanlara yedirmek için saklanıyor. Hayvan sahipleri, yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle daha ucuz maliyette olan ve hayvanların süt verimini artıran mısır silajı yapmayı tercih ediyor.

TONU 120 LİRA

Ovada geçen yıl 5 bin 860 dönümlük alanda mısır ekimi yapılmış ve mısır hasadında 66 bin 400 ton ürün elde edilmişti. Bu yıl ise 5 800 dönümlük bir alanda mısır ekimi yapılırken elde edilen ürün miktarının geçen seneyle aynı olması bekleniyor. Dönümünden yaklaşık 11 ton ürün edilen silajlık mısırın tonu 120 liradan satılıyor. Mısır üreticileri 5 yıldır fiyatlarının yükselmemesinden dolayı dertli. 5 yılda tohum, işçi ücretleri, yakıt fiyatları, elektrik su fiyatları yükselirken silajlık mısır fiyatlarının artmaması bu yıl mısır ekiminde yaşanan düşüklüğün en büyük nedeni olarak gösteriliyor.

“HAYVAN YEMİ OLUYOR”

Mısır üreticileri yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ucuz maliyetli olduğu için mısır silajı yaptırıyorlar. Mısır üreticileri böylelikle kısa sürede ürünlerini satıyorlar. Ovada genellikle büyükbaş hayvan sahipleri yem fiyatlarının pahalı olmasından dolayı mısır ekiyor. Hayvanlara yem üretmek için mısır ektiğini ifade eden Halil Keser, “Yemlerin çok pahalı ve silajlık mısırın maliyetinin düşük olmasından dolayı silaj yaptırarak hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Silaj aynı zamanda hayvanların süt verimini karşılıyor. Aksi taktirde mısırı taneyle satmaya kalkışırsak zarar ederiz” dedi.

  DÖRT BİR YANIMIZ MISIR TARLASI

Mısır, son yıllarda üretimi Torbalı’da yaygınlaşan bir ürün olarak öne çıkıyor. 5 yıl öncesine kadar mısır yetiştirenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Torbalı’da çok fazla tercih edilmeyen bu ürün Söke’de revaçtaydı. Fakat Söke’nin toprak yapısının mısırın verimli yetişmesine müsait olmadığı anlaşılınca bu bölgede yaygınlaştı. Torbalılı çiftçiler ise mısırı son 3-4 yılda keşfetti. İşçilik maliyetinin az, satışının da kolay olması çiftçinin mısır üretimi yapmasına neden oluyor. Torbalı’da en çok mısır Pancar’da ekiliyor. Pancarlı çiftçilerin yüzde 95’i mısır ekimi yapıyor. Pancar, adeta tek başına ovada üretilen mısırın yarısını karşılıyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web