Büyük Torbalı

6 ay suyla kaplanacak

1930’lı yıllarda sıtma hastalığının türediği bir bataklıkken Atatürk’ün emriyle kurutulan Cellat Gölü, yeniden bir felaketle anılıyor. Ördek avında 3 kişinin hayatını kaybettiği Cellat’ın hikayesi oldukça ilginç…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
6 ay suyla kaplanacak
186 Görüntüleme
17 Ocak 2019 - 12:18
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI, yağmuru ve etkilerini konuşmaya devam ediyor. Su baskınlarının etkisinin hayatın her alanında hissedildiği Torbalı’da özellikle arazilerde suların çekilmemesi çiftçiyi mağdur ediyor. Yağmurun etkisinin en çok hissedildiği bölge olan Sinektepe(Cellat) Mevkiindeki manzara, Torbalıları geçmişe götürüyor. Haftasonu ördek avına çıkan 3 kişinin kayığın devrilmesi sonucu bataklığa saplanarak hayatını kaybetmesi ile gündem olan Cellat’ın bağrındaki acı, ilk değil..  Bölge geçmişte, Torbalı’nın kabusu olan sıtma ile mücadelede en çok gündem olan konuydu.

6 AY SUYLA KAPLANACAK

Sağlık, Yeniköy ve Ahmetli mahalleleri arasında bulunan Sinektepe Mevkii, kış aylarında yine bilindik bir görünüme kavuştu. Cellat Gölü’nün bulunduğu 3 bin dönümlük alan, her yıl kış mevsiminde sular altında kalıyor. Bölgenin eski göl olması ve çukurumsu bir yapıya sahip olması, yağışlı havalarda yağmur sularının burada birikmesine neden oluyor. Yılda sadece bir defa ürün yetiştirilen bu verimli araziler, yılın 6 ayı kullanılamıyor. Bölgedeki çiftçiler yaşanan bu durum yüzünden her yıl 2 milyon liralık zarara uğruyor. Kış mevsimini yavaş yavaş etkisini hissettirdiği bu günlerde, bölgenin büyük bir kısmı halen sularla kaplı durumda. Suların, Mart ayı sonunda çekilmesi bekleniyor. Çiftçi, toprağın bir an önce suyu emmesini ve tarıma uygun hale gelmesini bekliyor.

ATATÜRK’ÜN ‘KURUTUN’ EMRİYLE GELEN BEREKET

Bu olay ile ilgili Atatürk Araştırma Merkezi kayıtlarında şu bilgilere yer veriliyor: Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, halka ve halk sağlığına büyük önem vermişler ve halkı perişan eden sıtma hastalığı ile mücadele etmişlerdir. Cellat Gölü, İzmir’in Selçuk İlçesi yakınlarında olup geniş bir bataklık meydana getirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1931 yılındaki İzmir ziyareti sırasında bataklığın kurutulması kararlaştırılmıştır. 1935 yılında başlayan bataklığın kurutulması işi 1940 yılında tamamlanmıştır. Kuşadası’ndan Cellat Gölü’ne kadar 46 km bir ana kanal ve buna bağlı yan kanallar açılarak, Cellat Gölü kurutulmuştur. Gölün kurutulması ile elde edilen 1200 hektarlık arazinin bir kısmı topraksız köylülere, bir kısmı da göçmenlere dağıtılmıştır. Kurutulan araziye “Sağlık Ovası” ismi verilmiş ve burada Sağlık Köyü ve İstasyonu kurulmuştur. Cellat Gölü’nün 3,5 milyon lira harcanarak kurutulması, Türkiye Cumhuriyeti’nin halka ve halkın sorunlarına verdiği önemin bir göstergesidir.”

KÖYÜN İSMİNİ ATATÜRK KOYDU

Sağlık Köyü civarındaki bataklık alanların kurutulması ile ilgili olarak Atatürk’e dayandırılan şöyle bir anekdot bulunuyor: Torbalı civarında yer alan Cellat Gölü’nün ve yakınındaki bataklıkların kurutulması için yürütülen çalışmalar tamamlanmış ve sıtma ile savaşta yörede önemli bir kazanım elde edilmiştir. Bölgeye yönelik bir ziyareti sırasında da bu başarılar, Ulu Önder Atatürk’e gösterilmek istenir. Sağlık Tren İstasyonu’nda duran trenden Atatürk iner, kurutulan gölü inceler ve “Sağlık olsun” der. Bu araziye de daha sonradan kurulan köye de bu olayın hatırasına atfen “Sağlık” ismi verilir. ZUHAL AKYIL

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web