Büyük Torbalı

89 yıldır uyuyan Dağkızılca fayının korkusu ensemizde

En son 1928 yılında tüm Batı Anadolu’da hissedilen yüzyılın en büyük depremine neden olan Dağkızılca fayı bir kez daha gündemde. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, riskli bölgeler arasında Dağkızılca fayını ve yukarı Fetrek’i de saydı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
89 yıldır uyuyan Dağkızılca fayının korkusu ensemizde
2.995 Görüntüleme
28 Şubat 2017 - 12:56
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir’de olası bir depremde hangi evlerin yıkılacağını açıkladı. Prof. Dr. Ercan, 1 ve 2 katlı binaların yüzde 91’inin, 3 ve 5 katlı binaların ise yüzde 73’ünün yıkılacağını söyledi. Prof. Dr. Ercan, “Yeni deprem yönetmeliğine uygun sağlam betonarme evler yapılmalı” dedi. İzmir’de halihazırda yapılan yapı stoğunun bilime ters olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Midilli Adası’nın güneyinde 7 ve 7.2 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Bu depremler İzmir’e 6 ve 6.5 büyüklüğünde yansıyacak” diye konuştu. Ercan, riskli bölgeleri sayarken Dağkızılca fayı bölgesini ve yukarı Fetrek’i de saydı. Uzmanlar 89 yıldır sessiz olan Dağkızılca fayının yeniden harekete geçmesinden endişe ediyor. Torbalı’da son dönemde yüksek katlı luks binalar birbiri ardına inşa edilirken, deprem gerçeğimiz de her fırsatta uzmanlar tarafından bir kez daha dile getiriliyor. 1928 Torbalı depremi İzmir ile ilgili her araştırmada bir kez daha gözler önüne serilirken, ilçenin sadece kerpiç evlerin bulunduğu o dönemde bile ağır hasara neden olmuş bir depremin günümüzde tekrarlanmasının ilçede tamiri zor olan hasarlara yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar 87 yıldır sessiz olan Dağkızılca fayının yeniden harekete geçmesinden endişe ediyor.

1928 KABUSUNU YAŞATAN FAY
89 yıl önce deprem kâbusunu yaşatan Dağkızılca fay hattı, Kemalpaşa ilçesi güneyi ile Torbalı arasında 27 km uzunluğunda. Gediz grabeni sistemine bağlı sağ yönlü doğrultu atımlı bir transfer fayıdır. Kabaca birbirine paralel üç parçadan oluşur. En batıda Karaağaç-Menderes arasındaki bölümü morfolojik çizgisel, Kurudere-Ayrancılar arasında kalan 20 km uzunluğundaki bölümü ise diri faydır. Fayın bu bölümü iki parçadan oluşur. Kurudere-Kırıklar köyleri arasında 13 km uzunluğundaki fay hattı, doğu ucunda 35 derecelik bir büklüm yaparak Gediz grabeni sıyrılma fayına birleşir. Faya paralel vadilerde erozyon süreçleri etkindir. Vişneli ve Kırıklar köyleri arasında fay sarplıkları belirgindir. Vişneli-Ayrancı arasındaki fay parçası ise 13 km uzunluğundadır. 1928 depreminin Dağkızılca fayından kaynaklandığı ancak, hasar dağılımında yerel zemin koşullarının belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır.

YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMİYDİ
Torbalı’da 31 Mart 1928 Cumartesi günü saat 02.27′de meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde, ilçe ve çevresinde 2 bin ev yıkılmış, 50 kişi yaşamını yitirmişti. Yaşanan sarsıntı bütün Batı Anadolu’da hissedilmiş, artçılar iki ay kadar sürmüştü. Depremden en çok Yazıbaşı, Çapak, Tepeköy ve Torbalı etkilenmişti. Tepeköy’de tren rayları üzerinde çöküntü meydana gelmişti. Çaybaşı, Eğerci, Arapçı ve Tepeköy’deki kuyu ve kaynaklarının su debisi değişmişti. Hükümet Konağı ile dispanserin duvarlarında çatlaklar ve yarılmalar meydana gelmişti. Ertuğrul Camii’nin kıble duvarı saçak tarafından ayrılmış, minare yarılmış ve eğilmişti. Binlerce vatandaş evsiz kalmıştı.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web