Büyük Torbalı

Başkanlık bittiğinde başım dik gezeceğim

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Başkanlık bittiğinde başım dik gezeceğim
1.358 Görüntüleme
16 Nisan 2015 - 8:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 1 yılını dolduran Başkan Görmez, hizmet atağına geçtiklerini belirtti. Hizmet anlayışında özellikle “halkla iç içe” olmaya özen gösterdiğini söyleyen Başkan Görmez, “Farkımız, dürüstlük ve güler yüz” diyor.

10 yıllık belediye başkanı İsmail Uygur’un ardından, Torbalı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Adnan Yaşar Görmez, görevdeki 1 yılını değerlendirdi. Bu süre zarfında yaptıkları ve yapmadıklarıyla sık sık gündeme gelen Görmez, Gazetemizin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Gökhan Yalkalk ve köşe yazarımız Kubilay Kaplan’ın sorularına samimi yanıtlar verdi. ‘Sistemsizliğin sistem olduğu’ bir belediye devraldıklarını dile getiren Başkan Görmez, kulaklarını eleştirilere tıkadıklarını ve hizmet atağına geçtiklerini söyledi. Eski Belediye Başkanı İsmail Uygur’u da eleştiren Görmez, Uygur’un ilçedeki okul sorununun en büyük sorumlusu olduğunu kaydetti.

Torbalı’ya ‘Kaldırımsız’ şehir yakıştırmasında bulunan Adnan Yaşar Görmez, şehir merkezindeki kaldırımları 1’er metre genişleteceklerini söyledi. 1 yıldır hiç tatil yapmadığını belirten Görmez, günde 16-17 saat çalışıyor. İlçede gitmediği mahalle kalmayan Başkan, geceleri de sokak sokak gezerek şehri didik didik ediyor. Torbalı için çılgın projelerinin de olduğunu ifade eden Görmez, AK Belediyecilik ile herkesi memnun edeceklerini kaydetti. Kendisini başarılı bulduğunu da belirten Adnan Yaşar Görmez, bir projeye başlamadan önce hayal ettiğini, ardından talep ettiğini ve son olarak da takip ettiğini dile getirdi.

Kubilay Kaplan: Sayın Başkanım, göreve geldiğiniz günden bu yana halkın içindesiniz. Sizce Torbalı’da halkın en büyük sorun ne?

Torbalı’da en büyük sorun, sistemsizliğin sistem olmasıdır. Biz belediyeyi devralınca Torbalı’da bu gerçekle yüz yüze geldik. Torbalı Belediyesi günlük kararlarla el yordamı ile yönetilmiş. Biz bunu bütün hemen hemen birimlerde tespit ettik. Bu anlamda çalışmalarımıza derhal başladık. Zamanla, temizlik İşleri oturdu, park bahçeler ve fen işlerinde sistemi yüzde 60 oranında oturttuk. Sistemsizliği çözmemiz bundan sonraki yatırımların önünü açacak olması açısından mühim.1 yıl boyunca bu sistem üzerinde çalıştık. İlçemizin bir diğer mühim sorunu ise İZBAN’ın handikaplarını ön görememek oldu. Elbette İZBAN’ın Torbalı’ya kazandıracağı çok büyük nimetler var. Bunlar zamanla kendisini gösterecek zaten. Ama bu yeni hattın külfetini önceden görüp tedbir alınmalıydı. Halkı, İZBAN hattının üzerinden karşıdan karşıya taşıyacak sağlıklı bir sistem yapılamadı. Bu sorunu gidermek için çalışmalarımız devam ediyor. Burada temel amacımız halkın mağduriyetini minimum seviyeye indirmek olacak.

KÖPRÜLER UZUN VADEDE YIKILIR

K.K.: Peki İZBAN köprüler yıkılacak mı?

İZBAN üst geçit köprülerinin bugünden yarına yıkılması mümkün değil. Ama sistem çalışır, yeni imkanlar doğar, ki kamuoyunun da bu yönde beklentisi var. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Ama şu anda köprüler konusunda yapabilecek bir şey yok. Torbalı Mahallesi’nden çıkışa kadar yer altına alınabilirdi. Uzun vadeli bir proje. Belki bu hattın Özbey tarafındaki otobana paralel olarak yapılması mümkün olabilir. Bu da bugünden yarına yapılacak bir proje değil. Köprüler vakti zamanı geldiğinde yıkılır ve hat yer altına da alınır. Ama şimdilik öyle bir şey sözkonusu değil.

Gökhan Yalkalk: Torbalı son dönemde hızlı gelişiyor ama çok sıkışık bir yapıya sahip. Şehirdeki bu sıkışıklığı nasıl giderecek gidermek için herhangi bir projeniz var mı?

Torbalı’da yapısal bir sorun var. Göreve geldiğimizde ilçenin hali hazırdabir haritası dahi yoktu. 60 mahalleli bir şehir düşünün ama planı bulunmuyor. Doğru dürüst bir haritası bile yok. Geldiğimizde bir şey bulamadık. Bu belediyeyi, ’10 yıl hizmet ettim’ diyen bir yönetimden devraldık biz. Hemen ihaleye çıktık ve Temmuz-Haziran gibi çalışmamız bitecek. Elimizde Torbalı’nın detaylı bir haritası olacak. Bu, basit bir mesele gibi görülebilir ama bir kentin yönetimi ve planlamanın yapılabilmesi için çok önemli bir husus bu. Şehrin gelişimi ve yönetimi açısından oldukça önemli.

G.Y.: İlk yılda belediye olarak yeteri kadar hizmet yapamadığınız görülüyor.Bu eleştiriye ne diyeceksiniz?

Bir belediye başkanı koltuğuna oturduğunda ancak 2 yılda kendisini gösterebilir. Ama biz gelmeden önce dersimize iyi çalıştığımız için ilk 1 yılda ciddi bir revizyona gittik. Tekrar söylüyorum, sistemsizliğin sistem olarak işletildiği bir belediye devraldık. Sistemi zamanla yeniledik ve şimdi o kendi sistemimizi yürütmeye başladık. Gözle görülmeyen ama çok önemli çalışmalara imza attık. Göreve geldiğimizde 40 milyon liralık borcu kucağımızda bulduk. Bunun 20 milyon lirasını da ödedik. Ben bu koltukta sürekli borç mu ödeyeceğim? Hayır! Hizmet etmeye başlayacağız. 5 yıllık çalışma planına göre çalışıyoruz. Önümüzdeki temel amaç,2016-2017-2018 yıllarında hazırladığımız projelerin hayata geçirilmesi olacak. Beklentilerin yüksek olduğunu biliyoruz. Peki, bizden önceki yönetim kadrosu 10 yılda ne yaptı? Rakiplerimiz siyaseti çok iyi biliyor, bizde hizmeti. AK Belediyecilik denince akla hizmet geliyor. Bunun farkındayız. Bu anlamda da çalışmalarımız devam ediyor.

TRAFİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

K.K.: Sizce bir önceki belediyenin yaptığı en iyi icraat ve en kötü icraat neydi?

Aynı soruyu ben size sorayım. Sizin aklınıza böyle iyi bir icraat geliyor mu? Beyaz Kafe’yi, Kır kahvesini mi sayacağız? Bir kere belediyeyi doğru idare edemediler. BKM’nin yeri son derece yanlış. İZBAN’a zamanında müdahale edemediler. Torbalı Mahallesi kent meydanı için Milli Eğitim’e tam 2,5 yıl ruhsat vermediler. Bugünkü eğitim sorununun sebebi bunlardır. Dünya kadar yanlışları var. Vatandaşa kapısı kapalı bir belediye başkanı vardı. Vatandaşa yapılmış en büyük yanlıştır bu. Beyaz Kafe, Kır Kahvesi, Hipodrom Kafe, bunlar zaten yeşil alandı. Bana İzmir-Aydın asfaltı ile demiryolu arasında bir yeşil alan göstersinler. Yeşil alanın tamamı demir yolunun öbür tarafında. Ben, Torbalı’yı ilgi odağı yapacak projeler peşindeyim. Torbalı’yı İzmir’dekiler dahi tanımıyor. Torbalı’yı bir Kiraz, Beydağ gibi görüyorlar. Bunun nedeni de ilçemizin tanıtımının yapılmaması. Ama yaptığımız projelerle ilçemizin adını duyuruyoruz ve de duyurmaya devam edeceğiz.

G.Y.: Trafik ilçemizin kanayan bir yarası. Bu sorununu nasıl çözeceksiniz?

Bu konuda uzman arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. UKOME ile sürekli dirsek temasındayız. Kazım Dirik ve MithatPaşa Caddelerinde yeni bir uygulama başlatacağız. UKOME’den kararlar çıktı, trafik levhalarımız da geliyor. Kazım Dirik Caddesi’nde tek taraflı otopark yapacağız. Ardından da kaldırımları genişleteceğiz. Torbalı kaldırımsız bir şehir. 1 metre kaldırım var. İnsanlar, kaldırımlarda daha rahat yürüyebilecek.

G.Y.:Herkes kent meydanını merak ediyor. Kent meydanı ne zaman yapılacak?

Şehirler meydanları ile anılır. Torbalı’ya gayet güzel bir Kent meydanı yapmak istiyoruz. Önce mevcut belediye binasını yıkmamız gerekiyor. Yeni belediye binasının nereye yapılması gerektiği konusunu kamuoyuna açtık. Ama hemen yalan ve iftira mekanizması harekete geçti. Biz bunlara kulaklarımızı tıkayıp projelerimizi birbir hayata geçireceğiz. Bize yansıyan geri dönüşlere göre halk, ilçe garajının yıkılıp oraya belediye binası yapılmasını istiyor. Bu düşünce aklıma yatıyor ama daha son kararı vermedik.

G.Y.:Göreve geldikten sonra belediye bünyesine yeni yerler kazandırdınız. Bu yerler ile ilgili nasıl bir yol haritası izlenecek?

İl Özel İdaresi’nden 120 dönümlük bir yer kazandık. Çok kolay olmadı. Bunun için ama 9 ay mücadele ettik. Asfalt şantiyesini belediyemize kazandırdık. Burası asfaltımızın depolanacağı bir yer olacak. Belki deburada asfalt üretimi yapacağız. İlçemizin bozuk yolları kalmayacak. Ayrıca şuanda TARİŞ’i kullanıyoruz. Orayı da komple almayı planlıyoruz. Efeoğlu Piknik yeri için proje hazırlayıp bakanlığa sunacağız. Hedefimiz, bu alanı 29 yıllığına kiralamak. Ayrıca, ilçe merkezindeki vatandaşlarımızın hafta sonları aileleriyle gidip eğleneceği bir piknik alanı yok. Ahmetli, Arslanlar ve Özbey mahalleleri bu konuda üç adayımız. Bunlardan birine güzel bir piknik alanı yapacağız. Daha sonra diğer iki bölgede de çalışmalar başlayacak.

K.K: Günde 17 saat çalışıyorsunuz. Etrafınızda bu kadar kişi varken sizin günde 17 saat çalışmanız doğru mu?

Günde 16-17 saat çalışıyorum. Gece gündüz demeden ekibimle birlikte, ilçemizin refahı için mesai harcıyoruz. Gecenin bir saatinde daire müdürlerimiz ararım. Buna alıştılar. Gece yarısında ararım ve soracağım soruyu sorarım. Telefonlarını kapatamazlar. Ulaşamadığım daire müdürüm olamaz. Yani sadece ben değil, benim ekibimdeki herkes de aynı iş disiplinine sahip olmalı.

İŞÇİYLE UĞRAŞMAM

K.K: Eski dönemden bazı isimlerle yollarınızı ayırmadınız. Bazı isimlerin işlerine son vermemeniz kimi partilileriniz tarafından bile eleştiriliyor. Buna ne diyeceksiniz?

Ben, benden öncekilerin yaptığı yanlışları yapmayacağım. İsmail Uygur göreve geldi, belediye de çalışan bayanları çöpçü yaptı. Onların onuruyla oynadı ve onlar da işi bırakmak zorunda kaldı. Ben Torbalı’nın Şehr-i Emini’yim. Torbalı’da herkesin başkanıyım. Sadece AK Parti’nin değil. CHP’linin de, MHP’linin de, HDP’linin de başkanıyım. Benim için personelin işini yapması yeterlidir. Bu geleneği ilçeye kazandırmak istiyorum. Adam 900 lira maaş alıyor, gidip onunla mı uğraşacağım?

G.Y.:1 yıl geçti ve bu süre zarfında iyi bir kadro kuramadığınız yönünde eleştiriler var?

Belediyelerde kadro kurmak çok zordur. Kadro için kalifiyeli personele gerek var. Bu da bildiğiniz gibi atamalarla gerçekleşiyor. Yani çok fazla müdahil olma şansınız yok. Ama bizim belediyemizde en hızlı gelişen birim, İmar Servisi oldu. Tertemiz bir İmar Müdürümüz ve ekibimiz var. Bir de ben insanlara oyun alanı bırakırım ve ne yapacağını izlerim. Yanlış yapan olursa oyunda kalamaz. Personel dürüst bir şekilde çalışırsa işine devam eder. Bu kim olursa olsun. Kimsenin siyasi görüşüne de bakmam.

K.K.: Kapınız her zaman halka açık mı?

Kapım her zamanhalka açık. Günün her saati isteyen kişi buraya gelip bana ulaşabilir. Bazen başka işlerim olduğundan 15 dakikalığına kapıyı kapattığım olur. Onda da memurumla bir iş konuşurum. Saat kaç olursa olsun, buraya gelen kişileri dinlemeden gitmem. Belediyedeki farkımız dürüstlük ve güleryüz.

G.Y.: Eşiniz bu kadar çok çalışmanızdan şikayetçi galiba?

Eşimin ve ailemin şikâyet etmeye hakkı yok. Çünkü bu göreve gelmemde onların da emeği çoktur. Seçim döneminde çok çalıştılar. Zaten biz bunun bilincinde olarak bu göreve talip olduk. Yüce Rabbim böyle şerefli bir görevi bize layık gördü. Şikâyet etmeye hakkım yok. Mesaimin hemen hemen yüzde 70’i halkla iç içe geçiyor. Cenazelere, düğünlere, açılışlara katılıyorum. Başkan olduk, kral olmadık. Gün gelecek bu başkanlık bitecek. Meydandaki kahvede başım dik oturacağım.

G.Y.: Belediye yönetimi hususunda sizden ziyade bazı bürokratların etkin isimlerin ön planda olduğu söyleniyor. Bu duruma ne diyeceksiniz?

Belediyenin bir başkanı var, o da benim. Kendime güvenim tam. Bu tarz söylentiler, kötü niyetli kişiler tarafından ortaya atılıyor. Zaten ekibimizde benim önüme çıkmak isteyen kimse de yok. Kaldı ki sürekli olarak gençlerimize, ‘Çalışın ve bu işi öğrenin’ diyorum. Gençler bu işi öğrensin. Çünkü bu işi öğrenmeden olmuyor. Alt kademelerde pişmek gerekiyor. Başarımdaki en büyük etkenlerden biri de bir dönem Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görev almam oldu. Oradan edindiğim tecrübe, işimi kolaylaştırıyor.

K.K.: Meclisteki muhalefeti nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeri geliyor, ufak itiş kakışlar oluyor. Belediye Meclis üyeliği dönemimizde Torbalı’nın hayrına olan hiçbir şeye itiraza etmedik. Gerek CHP’li, özellikle de MHP’li meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Zaten meclise getirdiğimiz şeyler Torbalı’nın yararına olan şeyler. Muhalefet muhalefetliğini yapacak. Temsil ettiği kendi tabanının sesi olacak. Buna açığız.

HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARARIZ

G.Y.:Aziz Kocaoğlu hizmet konusunda Torbalı’ya ayrımcılık uyguluyor mu?

‘Aziz Kocaoğlu ayrımcılık yapıyor’ dememiz için zamana ihtiyacımız var. 10 ay zarfında bizim kasamıza 14 milyon para girdi, 12 milyon da Büyükşehir’e Torbalı’ya hizmet etmesi için gitti. Bu büyük bir meblağ, bekleyip göreceğiz. Yapılacak olan çalışmaları takip edeceğiz. 2015’i masaya yatıracağız. Ne verdik ne aldık? Bir iki lira fark varsa helali hoş olsun. Ama büyük bir fark varsa hakkımızı da arayacağız. Aziz Kocaoğlu’nun da bu anlamda adaletsiz davranacağına pek inanmıyorum.

G.Y.: Görev sürenizin geçen kısmındayaptığınız en önemli çalışma ne oldu?

Hükümet yatırımlarını Torbalı’ya çektik. İlgilendiğimiz ilk konu hastane oldu. Hastane konusunu 11 yıldır takip ediyorduk ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’ndan yeri aldık. Ama hastane bir türlü yapılmıyordu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la görüştük ve sorunu ilettik. 40 günde temeli atıldı. Daha sonra halka ne istediklerini sorduk. Araştırmalarımızda halkın yüzde 70’i hastaneyi istedi. Hastaneye başladık. Diş Hastanesi’ni hizmete açtık. SGK Hizmet binasının temeli atıldı. 4 katlı bir bina yapılıyor. Bunlar öyle kolay kolay yapılacak hizmetler değil. Bir rüyam var. Ben önce bir şeyin hayalini kurarım, sonra talep ederim sonra da takip ederim. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan üniversite istedik. O da, “İnşallah” dedi. Zamanla bu meseleyi de takip edeceğiz.

G.Y.:Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ilçeye geldiğinde kendisinden demiryolu bakım merkezini istediniz. Bu alanın geleceği hakkındaki son durum nedir acaba?

Demiryolu ile İzmir-Aydın asfaltı arasında bir yeşil alan yok. Üç mahallenin tam ortasında yer alan 25 dönümlük alan var. Demiryollarının birleştiği ve bakımının yapıldığı alanı almak istiyoruz. Amacımız burayı alabilmek. Bu bölgeye bir koruluk kazandıracağız. Eğer başarabilirsek, TCDD İzmir İl Müdürümüzle buranın tahsisi için Ankara’ya gidip girişimlerde bulunacağız. Koruluk’un daha güzelini buraya inşa edeceğiz.

G.Y.:Çevre mahalleler geçmişten bu yana hep hizmetsiz kaldı. Bunu nasıl gidereceksiniz?

Hedefim, ilçe merkezinde ne varsa, diğer bölgelere de bunu yapmak. Şuanda planını yaptığımız 6 meydan var. Torbalı Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Çapak Mahallesi, Ayrancılar Mahallesi, Yazıbaşı Mahallesi ve Pancar Mahallesi’ne meydan yapacağız. Bunun yanında köylerde uygun yer bulursak buralara da meydan yapacağız.

K.K.: Torbalı için ses getirecek projeleriniz neler?

Torbalı’nın gelişimi için birçok proje hazırlıyoruz. Her gün projeler üzerinde çalışıyoruz. Torbalı için hayal ettiğim 2 proje var. Bunun dışında da bir de çılgın projem var. Bunlarla ilgili hummalı bir çalışma yapılıyor. Bu projeler şekil bulduğunda kamuoyuyla paylaşacağız.

BAŞARISIZ OLMAM İÇİN UĞRAŞIYORLAR

K.K.:Torbalı’da bir türlü siyasi birliktelik sağlanamıyor. Hep bir kırılma ve çekişme ortamı var. Bunun sebebi ne ve bu açmaz nasıl aşılabilir?

Ben isterdim ki, İsmail Uygur’un sahip olduğu o gazetede benimle alakalı bu kadar yalan dolan ve iftira olmasın. Ben belediye başkanlarının bu anlamda, kaybettikten sonra dahi yeni belediye başkanına yardım etmesini, belediyeye gelip gitmesini ve irtibatı koparmamasını isterdim. Ama bugüne kadar böyle bir şey olmadı. “Belediye Başkanı başarısız olsun!” isteği var. Görüyorsunuz, Ege Gazetesi’nde her gün hakkımızda yalan haberler var. Gerçi ben iki yıldan beri o gazeteyi okumuyorum. Ciddiye alınacak şeyler değil. Destek olmaktan çok köstek oluyorlar. Ama Torbalı halkı bu tür karalama kampanyalarına aldırış etmiyor. Dahası bu kampanyalar her daim ters tepiyor.

‘ÇEVREYİ KİRLETEN İŞADAMINI AFFETMEM’

K.K.: Torbalı’da malumunuz olduğu üzere ciddi bir çevre kirliliği var. Çevre hususunda neler yapıyorsunuz?

Bu konuda çok hassasım. Elbette çevre denilince önce aklımıza çevre temizliği, kentin temizliği geliyor. Gecenin bir yarısında sokakları gezip, ara sokakların bile temizliklerini kontrol ediyorum. Bu konuda son derece hassasız. Biliyorsunuz, bizde sanayi çok. Dolayısıyla ilçedeki, bazı sanayi kuruluşları yeri geldiğinde suyu, havayı, toprağı kirletiyorlar. Kurşun fabrikası Torbalı’ya yapılmış en büyük ihanettir. Kurmaylarıma emir verdim. Toprağı, suyu, havayı kirleten sanayiciye ihtiyacımız yok. Gitsinler yatırımlarını başka yere yapsınlar. Çevre konusunda bir diğer konu ise Fetrek ve Moskof çayları. DSİ Bölge Müdürü ile bu çayları gezdik. O kirliliği görünce içim sızladı. Bu çaylardan kışın su akıyor, yazın ise çirkef akıyor. Islahı için çalışmalar başlayacak.Karakızlar’dan başlayıp Çaybaşı’ya kadar devam eden 14 kilometrelik hat üzerinde bir çalışma yapacağız. Bu çalışma bittiğinde muazzam bir işe imza atmış olacağız.

G.Y.: Atilla Kaya’nın milletvekilliği adaylığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Atilla Kaya, benim uzun yıllar omuz omuza çalışıp mücadele ettiğim bir dava arkadaşım. İnşallah milletvekili seçilir ve meclise girer. Çok kıymetli bir yol arkadaşım kendisi. Mecliste görmeyi çok arzu ediyorum.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web