Büyük Torbalı

Bizans tarihi Dagkizilca’da ayaga kalkiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Bizans tarihi Dagkizilca’da ayaga kalkiyor
1.058 Görüntüleme
04 Kasım 2010 - 22:28
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

METROPOLIS Antik Kentinde kazi çalismalari sürerken, birinci derece Arkeolojik sit olarak 2008 yilinda tescillenen Dagkizilca köyünde Nif Dagi arastirma kazilari devam ediyor. Istanbul Universitesi Bilimsel Arastirma Projeleri tarafindan 2006 yilindan beri bölgede yapilan kazi çalismalarinda milattan önce 8. yüzyil ve milattan sonra 13. yüzyildan kalma kalintilara rastlandi. Prof. Dr. Elif Tül Tulunay baskanliginda yapilan kazilar devam ediyor.

AMAÇ KULTURU GELECEK KUSAKLARA AKTARMAK

DAGKIZILCA sinirlari içinde yer alan Nif Daginda yeni bir antik kent ortaya çikartiliyor. Bölgede Istanbul Universitesi kazi ekipleri tarafindan yapilan çalismalar sonunda dört kisiye ait iskelet kalintilari, lahit, altin diadem parçalari, kandiller, keramik ve cam parçalari bulundu.
Istanbul Universitesi Kemalpasa, Buca ve Torbali’da yaptigi kazi çalismalarinin amacini yörenin kültür tarihini aydinlatacak buluntu ve bulgulari yayinlarla bilim dünyasina sunmak, kültür varliklarini eksiksiz gelecek kusaklara iletmek olarak açiklandi. Nif dagi kazilarinda elde edilen tarihi eserler Istanbul’a götürülürken kazi çalismalari sonunda tüm eserler yayinlanacak.

ÇOK ÖNEMLI BULGULAR

TULUNAY “Bu yerlerin bilimsel yöntemlerle kazilmasi ve kazi ra-porlarinin yayinlanmasi, arkeoloji dünyasi için çok önemli bulgular ortaya koyabilir. Hedefimiz, Izm-ir’in hemen yani basindaki Nif Dagi’nda en erkenden Bizans dönemi sonuna dek var olmus kültürleri, belki de Bati Anado-lu’nun henüz pek bilinmeyen dönemlerine (Etrüskler, Lidyali-lar, Hititler ve çagdas toplumlar) isik tutacak buluntulari, kaçak kazilarla dagitilip yok edilmeden, arkeolojik arastirma ve kazilarla gün isigina çikararak, bulgula-rimizi uluslar arasi yayinlarla tanitmak, mevcut kale, yapi ve magaralari koruma altina almak, bunlarin restorasyonunu yaparak turizmin hizmetine sunmak, böylece ülke ekonomisine katkida bulunmak olarak” özetliyor.

SARAY KALINTILARI

NIF Dagi’nin dogu kesimlerinde Lidya ve Helenistik dönemlere ait kale ve mezar kalintilari ve Bi-zans döneminde tarihlenen yapi kompleksleri bulunmakta. Laskarisler döneminden kalma mermer tasli ve tugla harçli bir saray kalintisi da bu bölgededir. Dagin batisinda, Eskitahtali’daki Kale mevkiinde bir kalenin kalin-tilari görülmektedir. Izmir Ili Nif (Olympos) Dagi kazisi, 2010 yilinda Karamattepe, Balliçaoluk ve Baspinar mevkilerinde devam etti. Ortaya çikan keramikler MÖ. 8. Yüzyil ve MS. 13. Yüzyila tarihlenmektedir.  Karamattepe’de Arkaik döneme ait yapilarin temel kalintilari ile Helenistik döneme ait mezarlar bulundu. Temeller ve mezarlar seramik buluntulara göre tarihlenmektedir.

DAGKIZILCA’DA DEVAM EDIYOR

ISTANBUL Universitesi, Jeofizik Mühendisligi Bölümü tarafindan Dagkizilca’da 2005-2006 yilla-rinda jeofizik (GPR ve Jeoelekt-rik) ölçümler yapildi. 2004 yilinda Karamat tepede yapilan Manyetik ölçmelerden elde edilen yapi anomalilerinin bulundugu kesimlerde GPR ölçümleri yapil-di. 2006 yilinda yapilan kazilarda manyetik ve GPR ölçümleriyle el-de edilen anomalilerin kaynagi olan duvar ve mezarlar bulundu. Baspinar Mevkii’nde kaçak kazi-larla dagitilmis, devsirme mermer tasli ve tuglali harçli duvarlara sahip büyük bir Bizans dönemi yapisinin bulundugu Mevkii’nin güneybati tarafinda zeytinlik arazide daha önce yapilan jeofizik ölçümlerde (manyetik) belirlenen olasi gömülü yapi duvarlarina ait belirlenen anomalilerin bulun-dugu lokasyonlarda duvar olmasi olasi anomalilere dik GPR öl-çümleri yapildi. GPR radargra-larinda duvar anomalileri elde edildi. Bu bölgede kazilar önü-müzdeki yillarda planlanmakta.

Yöre, kaçak kazilar yüzünden yok olup gidecekti

NIF (Olympos) Dagi’nin antik çag ve modern gezginler tara-findan göz ardi edilmesi, Tulunay’in dikkatini çekti. Nif Dagi’nda Helenistik ve Bizans dönemlerine ait kalintilar vardi. Bu bölgede definecilerin yaptigi kaçak kazilar yüzün-den yogun bir tahribat ve yikim var. Yöre, tarihi kaçak ka-zilar yüzünden yok olup gidecekti… “Bati Anadolu’nun bu topraklarinda var olan geçmise ait izler giderek silinmekteydi.” Bu nedenle, Prof. Elif Dr. Tül Tulunay Nif (Olympos) Dagi’nda bilimsel arastirma yapilm-asina karar verdi. Tulunay, 1950 yilinda Istanbul’da dogdu. Dedesi Ressam Elif Naci’dir. Kandilli Kiz Lisesi ve Istanbul Universitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Heykeltiraslik konusunda uzmanlasti. Istanbul Universitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Klasik Ar-keoloji Ana Bilim Dali ögretim üyesidir. Evli ve iki erkek ço-cuk annesidir. Izmir ve Kemalpasa çevresinde yürüttügü Nif (Olympos) Dagi arastirma projesinin de baskanidir. Türk Es-kiçag Bilimler Enstitüsü üyesi bulundugu bilimsel kuruluslar-dan birisidir. 1974–1980 yillari arasinda T.C. Milli Egitim Ba-kanligi Yurt Disi Doktora Bursu, Oxford Universitesi, Martin Harrison Vakfi burslarini kazandi. St.  Hugh’s College üyesi oldu. Tulunay, 1999–2001 yillarinda inceleme gezisi, 2004-2005’de yüzey arastirmalari, 2006–2010
tarihleri arasinda kazilarina devam etti. Nif Dagi’nda çesitli kültürler ol-dugunu kanitla-di. Kalintilar He-lenistik ve Bizans dönemine aittir. Nif Dagi’nda, kaynaklar-da sözü edilmeyen ve adi geçtigi ha-lde yeri edile-meyen yerle-sim yerlerinin gün isigina çikmasi bek-leniyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web