Büyük Torbalı

Hem çevreye zarar hem de sağlığa..

Yaz mahsullerinin hasadının ardından kışlık ürün telaşının hız kazandığı Torbalı’da, tarlalarda kullanılan zirai ilaçların boş ambalajlarının gelişi güzel atılması, hem çevre kirliliğine neden oluyor hem de sağlığa doğrudan etki ediyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Hem çevreye zarar hem de sağlığa..
133 Görüntüleme
02 Ağustos 2018 - 11:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

KÜÇÜK Menderes Havzasında verimli tarım arazileri ile ön plana çıkan Torbalı’da, 550 bin hektar araziden 313 bini tarım amaçlı kullanılıyor. Akdeniz iklimine uygun her türlü ürünün yetiştirildiği ilçede yaz mahsullerinin hasadında büyük oranda sona gelinirken, kışlık ürünler için kolları sıvayan üreticiler, pırasa, kereviz, lahana, brokoli, karnabahar gibi ürünleri fidesini de toprakla buluşturuyor. Yerli sebze ve meyvelerin tezgâha çıkmasıyla birlikte ilçe halkı organik ürünlere yönelirken, ovada yetiştirilen ürünler de, yoğun rağbet görüyor. Kış hazırlıklarının hız kazandığı ovada hastalık ve zararlı böceklere karşı kullanılan zirai ilaçların boş paketlerini başı boş bırakması, insan sağlığını da doğrudan etkiliyor.

MANZARA KÖTÜ

Torbalı genelinde sera ürünlerinin tüketiminin oldukça azaldığını ve vatandaşın organik ürünlere yöneldiğini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü’nün Ziraat Mühendislerinden Bahadır Erdoğan, çiftçinin tüm uyarılara rağmen bilinçsiz bir şekilde ilaç kullandığını söyledi. Özellikle de Torbalı’da zeytin üretiminin çok fazla olduğunu ve yaz dönemlerinde zeytin ağaçlarına atılan koruma ilaçlarının sebzeye de atıldığını belirten Erdoğan, zirai ilaçların sebzeye atılması durumunda sebzelerin 21 gün tüketilmemesi gerektiğini bildirdi. Kullanılan ziraî ilaçların ambalajlarının tarım alanları ve su kaynaklarının etrafına gelişigüzel atıldığını belirterek, doğanın kirletilmemesi yönünde uyarılarda bulunan Erdoğan, tarım alanları ve su kaynaklarında yapılan saha incelemelerinde hoş olmayan manzaralarla karşılaştıklarını belirtti.

ZARARI YOK AMA..

Zirai ilaçların orijinal ambalajlarında ve mutlaka kilit altında tutulması gerektiğini hatırlatan Ziraat Mühendisi Erdoğan, “Doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda üretimin sağlanması ve depolanacak atık miktarının azaltılması amacıyla ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi, üretimin kaçınılmaz olduğu durumlarda ise öncelikle tekrar kullanılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması ve enerji kaynağı olarak kullanılması en temel esas. Bilindiği üzere hastalık ve zararlılara karşı tavsiye edildikleri şekilde kullanıldıkları ve depolandıkları takdirde insan ve çevre sağlığı yönünden zirai ilaçlar problem olmuyor ama bilinçli bir şekilde kullanılmadıklarında da tehlike saçabiliyor.” diye konuştu.

HER YERDE GÜNDEM OLDU

Boş ilaç ambalajları usulüne uygun olarak imha edilmeli. İlaç ambalajlarının rastgele yakılması, cam ve plastik şişelerin tarla, bahçe ya da su kaynaklarının etrafında bırakılması, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bizler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü olarak Özbey, Yeniköy, Ahmetli, Sağlık, Subaşı, Atalan, Naime, Kaplancık, Karakuyu, Tulum ve Türkmenköy gibi onlarca bölgedeki toplantılarımızda hep bu hususları ele aldık. Kısacası her toplantımızda temel gündemlerimiz arasında bu konuda yer aldı. Çiftçilerimizin biraz daha dikkatli olması lazım.” ifadesinde bulundu.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web