Büyük Torbalı

İlahi aşkın, fırçayla hayat bulduğu sanat

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İlahi aşkın, fırçayla hayat bulduğu sanat
1.046 Görüntüleme
25 Şubat 2015 - 10:35
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Kuşçburunlu Gazi Hattat Dede’nin çıraklarından olan Ertan Tek, kendini hat sanatını yaymaya adadı. Tek, İlahi aşkın fırçayla buluştuğu bu sanatı Torbalı’da yaygınlaştırmayı hedefliyor.

TÜRKİYE’NİN en önemli hat sanatçılarından olan ve yıllarca Kuşçuburun Mahallesi’nde yaşamış merhum Gazi Hattat’ın Torbalı’daki çıraklarından biri olan Ertan Tek, şimdilerde sanatını en iyi şekilde icra etmeye çalışıyor. Ustasından edindiği bilgilerle bu önemli sanatı öğrenen ve Gazi Hattat’ın şimdilerde hat sanatını icra eden tek çırağı olan Tek’in en büyük hayali bu sanatı Torbalı’da yaygınlaştırmak. Hat sanatının, abdestsiz yapılamayacağını kaydeden Ertan Tek: “Bu sanat öyle her istendiği anda icra edilemiyor. Bunun için kişideki manevi durumun ortaya çıkması gerekiyor. Hat sanatı, Allah aşkının fırçaya dökülmüş halidir” diye konuştu.

 OSMANLI’NIN EN ÖNEMLİ SANATI

Arap harflerinin değişik ve süslü biçimde yazılıp düzenlenmesine dayanan bir elsanatı olan Hat sanatı, Türkiye’de asırlardır en iyi şekilde icra ediliyor. Bu önemli sanata olan ilgi son yıllarda giderek azalmaya başladı. En parlak dönemini Osmanlılar zamanında yaşayan, şimdilerde eski camilerin onarımında, bazı meraklı kimselerin evlerine asmak için yaptırdıkları levhalarda, bir de mezar taşı yazılarında kullanılan hat sanatının temsilcileri, günümüzde yok denecek kadar azaldı.İslam dininde resim yapmak yasak sayıldığı için İslâm ülkelerinde yazıları süslemek bir bakıma resmin yerini tutuyordu. Türk sanatçıları Arap yazısını güzel sanat haline getirdi.Hat, sözün veya ruhta cereyan eden fikir ve duyguların, alfabe ve yazı vasıtaları ile resmedilmesidir. Hat sanatı en parlak dönemini Osmanlılar zamanında yaşar.

GAZİ HATTAT’IN ÇIRAĞI

Son yıllarda sayıları giderek azalan hat sanatçılarından biriydi Kuşçuburunlu Gazi Hattat Dede. Yıllarca Kuşçuburun Mahallesi’nde ikamet eden ve geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Gazi Hattat, hat sanatının en önemli temsilcilerinden biriydi. Birçok kişiye bu sanatı öğretmesine karşın, yetiştirdiği isimler bir süre sonra bunu icra etmemeye başladı. Ertan Tek’de 4 yıl önce tamamen bir tesadüf eseri gittiği evde büyük hayranlık duyduğu hat sanatına başladı. Gazi Hattat’ın yanında bu sanatı en ince ayrıntılarına kadar öğrenen Tek, yıllardır da bunu en iyi şekilde icra ediyor. Hat sanatının sadece abdestle yapılması gerektiğini kaydeden Ertan Tek: “Bu öyle bir sanattır ki, ilahi aşkın kağıda yazılmasını sağlıyor. Amacım, ustamdan aldığım bilgileri daha da yaygınlaştırmak ve hat sanatını insanlara öğretmek. Yaptığım hatlardan da hiç para almıyorum. Tamamen Allah rızası için yapıp hediye ediyorum” dedi.

İLGİ AZALIYOR

Hat sanatının son yıllarda unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Ertan Tek: “Hattatlar, yüzyıllar boyu usta – çırak ilişkisi içinde yetişmişlerdir. Hat sanatını öğrenmeye heveslenen kişi bir hattattan ders alırdı. Ama bugünlerde çıraklar pek yetişmiyor. Gazi Hattat Dede, bu işi en iyi yapanlardan biriydi. Birçok çırağı oldu ama onlar şimdi bu sanatı icra etmiyor. Hedefim, bu sanatı tanıtmak ve yaygınlaştırmak. Eskiden din kurumlarından kitaplara, evlerin duvarlarına kadar her yerde kullanılan bu elsanatı, son dönemlerde eski önemini yitirdi. Şimdi bu sanat ancak eski camilerin onarımında, bazı meraklı kimselerin evlerine asmak için yaptırdıkları levhalarda, bir de mezar taşı yazılarında kullanılıyor” diye konuştu.

GÖKHAN YALKALK

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web