Büyük Torbalı

İlçe genelini ilk kez kapsayacak

Torbalı’da sel baskınlarına neden olan sağanak yağmurun faturasının netleşmesi için saha çalışmaları başladı. Hasar-tespit işlemlerinin start aldığı ilçenin genelinin ilk kez afet bölgesi kapsamına alınma ihtimalini değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, öngörüleri gazetemize paylaştı.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İlçe genelini ilk kez kapsayacak
186 Görüntüleme
17 Ocak 2019 - 12:42
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’YI günlerce etkisi altına alan sağanak yağmur, ilçeyi kısa süreli olarak terk etti. Hafta sonu yeniden kendini gösterecek olan yağışlı havanın Şubat ayına kadar aralıklı olarak devam etmesi öngörülürken, ilçe genelinde yine etkili olması beklenen yağış öncesi kolları sıvayan üreticiler, ovaya indi. 100 bin dönümlük alanında sular altında kaldığı Torbalı’da, sel baskınlarından etkilenmeyen alanlardaki mahsullerin hasadını hızlandıran çiftçiler, emeklerinin heba olmaması için çalışma saatlerini uzattı. Mevsimlik tarım işçilerinin sayısını iki katına çıkararak, hasat sürecini bir an önce bitirmeyi hedefleyen üreticiler, mahsulleri piyasaya sürerek, emeklerinin karşılığını alıyor. Subaşı, Arslanlar, Tulum, Pamukyazı ve Sağlık gibi bölgelerde sel sularının çekilememesi nedeniyle hasar tespit çalışmalarına henüz geçilemediği öğrenilirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, ilçede 4 gün boyunca kendini gösteren yağışların afete neden olduğunu vurguladı.

İLÇE GENELİNİ İLK KEZ KAPSAYACAK

Torbalı Kaymakamlığı’nın yanı sıra Torbalı Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü,  İlçe Jandarma Komutanlığı ile diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çalışıldığını kaydeden Karakaya, Torbalı Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın da yoğun mesai harcadığını anlattı. 304 bin alana sahip Torbalı’da 100 bin dönümlük alanın sular altında kalındığının öngörüldüğünü belirten Karakaya, zararların karşılanması çerçevesinde başvuruların alınmaya başladığını dile getirdi. Zarara uğrayan üreticilerin mutlak suretle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvuru yapmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Karakaya, Torbalı Kaymakamlığı bünyesinde hasar tespit çalışmalarına yönelik özel ekiplerin oluşturulduğunu duyurdu. Torbalı’da her yıl çeşitli don ve yağış olaylarının yaşandığını ve kurum çalışmalarının ardından çeşitli bölgelerin afet bölgesi ilan edilerek, zararların karşılandığını ifade eden Karakaya, ilk kez ilçenin genelini kapsayan bir afet bölgesi girişimlerinin yapıldığını kaydetti.

ŞUAN İÇİN BAŞVURU SAYISI 20

İlçede oluşan hasarların boyutuna ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, sel sularının çekilmesinin beklendiğini bildirdi. Bu süre zarfından üreticilerin başvurularının alınmaya başlandığının altını çizen Karakaya, “Şuan için elimizde bir veri yok ancak 100 bin dönümlük bir alanın sular altında kaldığını öngörüyoruz. Yetiştirilen ve sel baskınlarıyla birlikte suya gömülerek, tüketilemez hale gelen ürünlerin analizini yapacak olursak, Torbalı’da milyonluk zarar var. İlk öngörümüz 50 milyon TL bandında ilerliyor ancak bu rakam çalışmaların sonucunda 40 milyon da olabilir, 100 milyona da çıkabilir. Rakamın netleşmesi için saha çalışmalarının sonucunu beklemek durumundayız. Sisteme yakıtlı yaklaşık 8 bin çiftçimiz var ama zararı olduğunu öne sürerek, başvuruda bulunan kişi sayısı sadece 20. Üreticilerimizin başvurularını yapması gerektiğine yönelik çeşitli çalışmalarımız oldu. Zarara uğrayan çiftçiler, kuruma başvurmalı.” diye konuştu. Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web