Büyük Torbalı

Köylülere zeytin budama dersi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Köylülere zeytin budama dersi
520 Görüntüleme
17 Ocak 2011 - 22:48
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

‘Zeytin Agaci Budama’ kursunda dün, teorik egitime geçildi. Korucuk köyünde 56 çiftçiye verilen egitimde, köy muhtarligina ait 30 dönümlük zeytin bahçesinde budama yapildi.

TORBALI Halk Egitim Merkezi Müdürlügü ve Ilçe Tarim Müdürlügü’nün zeytin üreticilerini bilgilendirme amaciyla ortaklasa olarak düzenledigi ‘Zeytin Agaci Budama’ kursunda dün, teorik egitime geçildi. Korucuk köyünde 56 çiftçiye verilen egitimde, köy muhtarligina ait 30 dönümlük zeytin bahçesinde budama yapildi. Budamadaki püf noktalari ve bilinmeyenleri ögretmek için Zeytincilik Arastirma Enstitüsü’nden Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Özaltas geldi. Sofralik ve yaglik zeytin agaçlarinin budanmasinda kursiyerleri bilgilendiren Özaltas, çiftçilere budama sirasinda korkmamalari çagrisinda bulundu.

DOGRU BILINENLER ASLINDA YANLIS

AÇTIGI kurslarla vatandaslara her alanda yardimci olan Halk Egitim Merkezi’nin geçtigimiz hafta çiftçiler için açtigi ‘Zeytin Agaci Budama’ kursunda teorik egitim dün basladi. Korucuk Ilkögretim Okulu’nda verilen kursta, toplam 40 saatlik bir egitim verildi. Hafta içi verilen kurs, saat 16:3020:30 arasinda gerçeklesti. 24 Ocak tarihinde sona erecek kursun son bir haftalik bölümünde teorik egitimler verilecek. Pratikte egitimler Ziraat Mühendisi Alev Yilmaz tarafindan verilirken, teorikte ise Zeytincilik Arastirma Enstitüsü’nden Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Özaltas tarafindan verildi. Dün ilk teorik ders verilirken, bu dersi Halk Egitim Merkezi Müdürü Selahattin Daver de yakindan takip etti. Pratik olarak verilen egitimlerde zeytin üreticilerine zeytinin fidan alimindan dikimine kadar dikkat edilmesi gereken tüm ayrintilar anlatildi. Zeytindeki verim kaybinin en aza indirilmesi için verilen budama egitimlerinde çiftçilerin dogru bildikleri birçok seyin yanlis oldugu görüldü.

DALLAR GUNESI GÖRECEK

ZEYTIN Agaci Budama egitimini veren Özaltas, öncelikle çiftçinin agacin dalini kesmekten korkmamasi gerektigini belirtti. Dogru budama yapilmasi halinde agacin beklenenden daha hizli büyüyüp, daha iyi verim verecegini söyleyen Murat Özaltas: “Agaçtaki kurumus ve zayif dallar kesilmeli. Bir dalin alabildigine uzamasini önlemek için dal kisaltilarak geriye alinir. Dallarin tamami günes görecek sekilde olmali. Bir dalda birden çok fazla çikinti varsa bu sayi makul dereceye düsürülmeli. Iyi bir budama, agacin çok daha çabuk bir sekilde büyümesini saglar. Yürütülen bu çalismanin amaci; bilinçli olarak zeytin yetistiriciliginin yapilmasi, mevcut ekili zeytinlerde verimi artirilmasi ve toprak reformu ile verilen zeytinlerin güncel bilgilerle yetistirilmesini saglamaktir” seklinde konustu.

YETERI KADAR BILGIYE SAHIP DEGILIZ

VERILEN egitimleri yerinde inceleyen Selahattin Daver: “Aslinda bildigimiz birçok sey dogru degilmis. Yeteri kadar bilgi sahibi olmadan üretim yapiliyor. Daha bilinçli ve bilgili bir üretim yapilirsa elde edilen ürün sayisinda artis yasanir. Bu da üreticinin daha kazançli olmasini sagar” dedi. Daver, önümüzdeki haftalarda ise Karakizlar, Karaot, Dagkizilca ve Saipler köylerinde de bu kursu hayata geçireceklerini belirtti.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web