Büyük Torbalı

Oto servisleri eleman yokluğundan tıkandı

Tatile çıkanların araçlarını servis ve oto tamircilere götürmesi işkence haline geldi. Çırak ve kalfa bulamayan servisler birkaç gün sonrasına randevu verebiliyor. Yetkililer, “Çalıştıracak ara eleman yetişmiyor” diye dert yanıyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Oto servisleri eleman yokluğundan tıkandı
112 Görüntüleme
02 Temmuz 2018 - 10:31
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Otomobil servisleri yaşadıkları eleman sıkıntısı nedeniyle randevulu çalışmaya başladılar.
Yaz aylarıyla birlikte araçlarıyla tatile çıkmak isteyen vatandaşlar servislerde sıra bekliyorlar.
Bunun en büyük nedeninin sanayi siteleri ve yetkili servislerdeki kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu belirten servis yetkilileri, “Araç sayısı artıyor. Ancak aynı oranda servis ve nitelikli eleman sayısı artmıyor. Özellikle Meslek liselerinden mezun kalifiye elemanları hemen işe alıyoruz ancak yeterli değil” dediler.
3-4 gün sonrasına randevu vererek işleri yetiştirmeye çalıştıklarını kaydeden sektör temsilcileri meslek liselerinden mezun, teknisyen sınıfı eleman bulamıyoruz.
Herkes mühendis olmak istiyor. Maaşlar 4 bin liraya kadar çıktı, ancak çalışacak nitelikli eleman gelmiyor” dediler.

ARAÇ ÇOK ADAM YOK

Her yıl binlerce artış gösteren araç sayısına oranla yetişmiş kalifiye eleman sayısının sınırlı sayıda kalması oto servisçilerini ve oto tamircilerini zor durumda bırakmaya başladı. Artık aracının arızasını aynı gün yaptıramayan müşteriler günlerce sıra beklemek zorunda kalırken, servisler ve oto tamircileri de eleman bulamadıkları için bu sıkıntıların yaşandığını kaydettiler.

ÇOCUKKEN BAŞLANMALI

İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan bu soruna artık bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, “Yalnızca otomotiv sektöründe değil, tüm el sanatları sektörlerinde ara eleman bulunamıyor. Bütün sektörlerde çırak ve kalfa sorunu yaşanıyor. Okuyan bir çocuk 18 yaşında liseden mezun oluyor.
18 yaşına gelmiş bir çocuğun eğitilmesi çok zor. El becerileri belli yaşlarda geliştiği için çocuk ne kadar erken başlarsa o kadar çabuk öğreniyor. Orta okuldan mezun olan bir çocuğun bu işi öğrenebilmesi için çıraklık eğitim merkezlerinde hafta da bir gün eğitim alıp, sanayide yardımcılığa başlaması gerekiyor” dedi.
Yetkili servisler eleman bulamadıkları için sorunlar yaşandığını vurgulayan Heppekcan, “Müşterilere randevu vermekte zorlanıyor ve tepki alıyorlar.

MÜŞTERİLER TEPKİLİ

Anne babalarımızdan ricamız, okumak istemeyen çocuklarımızı el sanatlarına yönlendirsinler. Herkes okumak zorunda değil, sanat da güzel bir meslek. Biz çocuklarımızın okumasını da destekliyoruz. Çocuklarımız hem açık liseden okullarını okuyup hem de meslek sahibi olabilir. Avrupa’da bu sistem başarılı. Biz de bu sisteme geçmek zorundayız. Çocuklarımız hem okusun hem sanatkar olsunlar. Almanya’daki gibi” dedi.

YENİLENME ŞART

Teknolojinin de geliştiğini vurgulayan Heppekcan, “Artık her şeyde elektronik sistemler kullanılıyor. Zeki olmak ve bilgisayar kullanabilmek gerekiyor.
Ayrıca motor meslek liselerinin de yeni müfredatla donatılması gerektiğini düşünüyorum. Daha iyi eğitim verilebilmesi için bazı teknolojilerin yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web