Büyük Torbalı

Tropik merkez olduk!

2 yıl önce İzmir’in 30 ilçesi arasında sadece Torbalı’da üretimi yapılmaya başlanan tropikal ‘ejder meyvesi’, bölgeye nam salmaya başladı. İlçemizden gönderilen bitki tohumlarıyla Menderes, Ödemiş ve Kemalpaşa ilçelerinde yetiştirilen bu meyve için Avrupa ülkeleri birbirleriyle yarışıyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tropik merkez olduk!
192 Görüntüleme
29 Ağustos 2018 - 10:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’NIN Atalan bölgesinde 30 yılı aşkın süredir 150 dönüm alan üzerinde domates, mısır ve biber üreterek çiftçilik yapan ve geçimini bu şekilde sağlayan 46 yaşındaki Semih Elmas, 2016 yılında İngiltere’de yaşayan bir arkadaşının Yoğun talep var’ önerisi üzerine tropikal bir meyve çeşidi olan Pitaya’ya yöneldi. İlk olarak internet üzerinde araştırma yapan Elmas, Mersin’de 32 yıldır bu işle uğraşan Mehmet Tanrıverdi isimli biriyle tanıştı. Torbalı’dan yola koyularak, Mersin’e giden ve işin tüm püf noktalarını öğrenen Elmas, ilçeye geri dönerek, çalışmalara başladı. 30 bin TL’lik maliyetiyle 2 dönüm alan üzerine kurduğu serada ilk olarak 700 adet  ‘Ejder meyvesi’ olarak bilinen Pitaya  ekimi yapan Elmas, 14 ay içerisinde ilk hasadını aldı. Süpermarket zincirlerine yaptığı girişimlerle Pitaya’nın bölgede yaygınlaşmasını sağlayan Elmas, 1,5 yıl içerisinde kademeli olarak Pitaya bitkisi sayısını da bin 600’e çıkardı. İzmir’in Menderes, Kemalpaşa ve Ödemiş İlçeleri’nde de üretim yapılmasını sağlayan Elmas, meyveye rağbet olduğunu görünce hedef büyüttü.

FAYDASI ÇOK

İngiltere, Fransa, Almanya ve İsviçre gibi Avrupa ülkeleriyle temas halinde olan Torbalılı çiftçi Semih Elmas, Avrupa ülkelerinden yoğun talep alması nedeniyle 2 dönümlük serasını 50 dönüme çıkarma kararı aldı. Çiçek, tomurcuk ve meyve olarak sürekli kendi kendini periyodik yenileme özelliği bulunan Pitaya’nın hasat dönemi ise Temmuz ile Aralık ayı arasında gerçekleşiyor. Bu bitkinin suya ihtiyaç duymadığını kaydeden Elmas, “Fazla yağmurdan zarar görüyor. Eksi 2 dereceden sonra hasar gören bir meyve türü. Hastalığı hiç yok. Zirai mücadeleye gerek olmuyor, ve gübre istemiyor. Bu yönden büyük avantaj sağlıyor. Avrupa’da Pitaya meyvesinin tanesi 9 avrodan satılıyor. Bizler imkanlarımızı kullanarak, ürünü Avrupa’ya ihraç etmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web