Büyük Torbalı

Anne, her yerde annedir!

15 birincililiği bulunan şampiyon bir atın doğumdan sonra yavru tayının başına gelenler annelik duygusunun hayvanlardaki karşılığını ortaya koyuyor. Afringer cinsi at, anne şefkatiyle yetim tayı sarmalaması, annelik duygusunun hiçbir canlı gözetmeksizin nasıl bir his olduğunu da gözler önüne seriyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anne, her yerde annedir!
173 Görüntüleme
09 Nisan 2018 - 13:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

GÜN geçtikçe büyüyen ve gelişen Torbalı’da sanayi ile tarım alanının yanı sıra hayvancılıkta oldukça yaygın. Bu çerçevede ilçemizin kırsal kesimlerinde bulunan at çiftlikleri, ibretlik yaşam hikayelerine de ev sahipliği yapıyor. D-550 İzmir Aydın Karayolu Ayrancılar ile Yeşilköy arasında 10 yıla yakın süredir faaliyet gösteren Ateş Hara’sında 3 yıl önce dünyaya gelen ‘Deli Mavi’ isimli at, henüz 7 aylıkken yarışlara hazırlanması için İzmir’e gönderildi. Burada görevli veteriner hekimler tarafından aylarca gözetim altında tutulan ve daha sonra muayene edilen Deli Mavi, veterinerlerin ‘Bu at koşmaz’ raporuyla birlikte tekrar Torbalı’ya getirildi. Çiftliğin kahyası Nusret Çelik tarafından tepeden tırnağa muayene edilen Deli Mavi isimli atın yumurtalıklarında oluşan kist nedeniyle rahatsızlandığı anlaşıldı.

BİRİNCİLİKLER ALDI

6 ay boyunca ilaç tedavisi gören Deli Mavi isimli at, bu süreç zarfında hiç koşmamış olmasına rağmen yarışlara hazırlanması için bu kez de İstanbul’a gönderildi. İstanbul’da 21 gün içerisinde üst üste gerçekleşen yarışların tamamını kazanarak, büyük bir başarıya imza atan Deli Mavi isimli at, ayrıca Bursa başta olmak üzere Kocaeli, Ankara, İzmir ve Şanlıurfa gibi illerde gerçekleşen yarışlarda üst düzey performans göstererek, birincilikler elde etti. Türkiye’de yaşamı boyunca gerçekleşen yarışlarda 15 birinciliği bulunan ve sahiplerine 800 bin TL kazandıran Deli Mavi isimli at, sahibi Gökhan Alberoğlu tarafından damızlık olarak kullanılması için tekrar Torbalı’ya getirildi.

DOĞUMDAN SONRA ÖLDÜ

Torbalı’da bir süre sonra hamile kalan Deli Mavi isimli at, doğum yapması için bu kez de Bursa’nın Karacabey İlçesi’ne gönderildi. 26 Mart günü Bursa’da doğum yapan talihsiz at, doğumundan 2 gün sonra aniden öldü. Şaşkınlık yaratan ölümünün ardından yapılan kontrollerde doğum sırasında yavru tayın çırpınması nedeniyle anne atın rahminde yırtık oluştuğu ve dışarıya akması gereken sıvıların  karın boşluğuna sızması sonucu tansiyonu düşerek öldüğü anlaşıldı. Annesinin ölümüyle birlikte yetim kalan yavruyu hayatta tutmak için yoğun çaba sarf eden at uzmanları, daha fazla zaman kaybetmeden yavru tayı Torbalı’ya getirdi. Süt anne bulunması için girişimlerde bulunan at çiftliğinin kahyası Nusret Çelik, Kemalpaşa’ya çıkarma yaptı. Burada 5 yaşındaki 1,5 aylık tayı olduğu öğrenilen Afringer cinsi bir at bulan Çelik, ücretini at sahibine ödedikten sonra Afringer’i yavrusuyla birlikte çiftliğe getirdi.

SAYGIN MERİÇ’E BÜYÜK VEFA

Deli Mavi’den geriye kalan yavru tayın açlıktan ölmesini engellemek amacıyla süt anne yoluna başvuran Çelik, ilginç bir gelişme karşısında neye uğradığını şaşırdı. Afringer cinsi 5 yaşındaki damızlık hayvanın Deli Mavi’nin yetim yavrusunu kendi yavrusuymuşçasına sahiplenmesiyle birlikte derin bir nefes alan Çelik, bu kez de Afringer’in kendi öz yavrusuna bakmadığını gözlemledi. Yetim yavruyu kendi öz yavrusundan kıskanan ve öz yavrusuna zarar verme girişiminde bulunan Afringer’in davranışlarının farkında olan Çelik, bu kez de yeme düşen 1,5 aylık yavru tayı öz annesinden ayırmak zorunda kaldı. Şimdilerde yetim tayın yanına zarar vereceği korkusuyla kimseyi yanaştırmayan Afringer cinsi at, anne şefkatiyle yetim tayı sarmalaması, annelik duygusunun hiçbir canlı gözetmeksizin nasıl bir his olduğunu da gözler önüne serdi. Öte yandan Deli Mavi’den geri kalan yavru taya genç yaşta kanser illetine yakalanarak, hayatını kaybeden Torbalı’nın ışık saçan futbolcusu 24 yaşındaki Saygın Meriç’in anısına ‘Saygınhan’ isminin verileceği öğrenildi.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web