Büyük Torbalı

Ingilizlerin kurutulmus biberi Torbali Ovasi’ndan

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ingilizlerin kurutulmus biberi Torbali Ovasi’ndan
264 Görüntüleme
23 Temmuz 2014 - 7:32
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Özbeyli üretici Ayhan Tascan, 8 farkli çesit biberin yaklasik 250 dekarlik alanda üretimini gerçeklestiriyor. Tascan, kurutmalik olarak kullandigi biberleri firma araciligiyla Ingiltere’ye ihraç ediyor.

 

DOMATESTEN sonra simdi de biberin kurutmaligi çikti. Torbali Ovasi’nda yetistirilen birbirinden lezzetli biberler kurutulmus olarak kullaniliyor. Ovadaki son ürünler iyice olgunlasip kizardiktan sonra hasat ediliyor. Çekirdekleri ayrilan biberler, ipe dizildikten sonra 35 derece günesin altinda kurutulmaya birakiliyor. Günler süren kurutma isleminden sonra bir isletmeye gönderilip burada toz haline getiriliyor. Ayrica, biberin çekirdekleri de kurutulup tohumluk olarak satisa sunuluyor. 250 dekarlik alanda biber üretimi yapan Ayhan Tascan, aylik ortalama 350 ton biberi kurutup firmaya gönderdiklerini belirtti. Deneyimli üretici, firmanin ise bu kurutulmus biberleri yurt disina ihraç ettigini kaydetti.

 8 ÇESIT BIBER

Torbali Ovasi’nda yetistirilen onlarca sebze ve meyve Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor. Yurt içinde oldugu kadar yurt disinda da tüketilen ürünlerin sayisi bir hayli fazla. Domatesinden biberine, misirindan salataligina kadar genis bir ürün yelpazesine sahip olan çiftçi, yeni pazarlar arayarak kazancini daha da arttirmayi hedefliyor. Son yillarda salçalik domatese ek olarak kurutmalik domates yapan firmalara yönelen çiftçi buradan elde ettigi gelirle, kazancini da katlamis oldu. Torbalili çiftçilerin yeni pazar alani ise biber kurutmaciligi oldu. Ilçede üretilen tam 8 çesit biber, yesil olarak pazarlarda satilirken bir kismi da salçalik olarak tüketiliyor. Çiftçiler arasinda son zamanlarda yayginlasan biber kurutmaligi ise üreticinin yeni kazanç kapisi haline geldi. Kurutulan biberler, çevre il ve ilçelerdeki firmalara kilosu 50 kurustan satiliyor. Torbali’nin biberleri kurutulduktan sonra Avrupa ülkelerinin sofralarini süsleyip yemeklerine lezzet katiyor.

 IPE DIZILIP GUNESE BIRAKILIYOR

Dolmalik, salçalik, Ankara, çarli, demre, domat, kil aci ve kil tatli olmak üzere toplam 8 çesit biberi toplamda 250 dekarlik alanda ürettigini dile getiren Ayhan Tascan, yagmurlar nedeniyle ürünün pazarlarda satilamadigini belirtti. Bu yüzden kurutmaliga yöneldiklerini kaydeden Tascan, hasadin 2 ay önce basladigini ifade etti. Kizarmaya baslayan biberler toplandiktan sonra, belirlenen bir alanda kurutulmak üzere çesitli islemlerden geçiyor. Saplari ayrilan biberlerin, bir kismi kesiliyor diger cinsleri ise kesilme islemi olmadan iplere diziliyor. Içindeki çekirdekler alinan biber ardindan günes altinda kurutmaya birakiliyor. Günler süren beklemenin ardindan biberler tamamen kuru hale geliyor. Kuruyan biberler toplandiktan sonra islenmek üzere belli basli firmalara gönderiliyor.

 EN AZ 50 KURUS

Sezon basinda yesilbiberin kilosunun 1 liradan alici buldugunu söyleyen Tascan, kisa süre içerisinde fiyatlarin 50 kurusa kadar düstügünü belirtti. Bu nedenle kurutmaliga yöneldiklerini açiklayan Ayhan Tascan, “Uretici sezon basindaki fiyatlardan memnun degildi. Suanda kurutmalik biber en az 50 kurustan alici buluyor. Büyük bir titizlikle toplanan çesit çesit biberleri sattigimiz firmalar, bunlari ambalajlayip bekletiyor. Basta Ingiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Sektör giderek gelisirken yeni pazarlarin açilmasi, çiftçinin önünü daha iyi görmesini sagliyor” seklinde konustu.

12 kilogram biberden 1 kilogram toz biber çikiyor. Islenip toz haline getirilen biberler ardindan da yurt disindaki ülkelere ihraç ediliyor. Yas olarak 30-35 kurusa satilan biber, kurutulduktan sonra 40 kurustan alici buluyor. Fiyatlarin memnun edici oldugunu söyleyen üretici Erkan Arslan, “Özellikle Yeniköy, Ahmetli, Kaplancik ve Özbey bölgesinde fazlasiyla yetistiriliyor. Bu bölgelerle özdeslesen Ankara biberi, inaniyorum ki çiftçinin gözdesi olacak. Biberi kuruttuktan sonra sattigimiz gibi çekirdeklerini de tohum olarak kullaniyoruz. 12 kilogramda 800 gram tohum elde ederken bunun bir kilosunu 65 kurustan satiyoruz” dedi.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web