Büyük Torbalı

Metropolis’te ‘incir’ izleri

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Metropolis’te ‘incir’ izleri
214 Görüntüleme
26 Ağustos 2014 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 Torbali’da son yillarda adini Çapak’ta kurulan pazarla duyuran Bardacik incirinin ilçenin tarihinde adinin geçtigi ortaya çikti. Metropolis Antik Kenti’nde yazitlarda incirden söz ediliyor.

IZMIR’IN en kaliteli incirini yetistiren Çapak Mahallesi’nde incir hasadi basladi. Hasadin baslamasinin ardindan Izmir ve çevre illerden gelen birçok firma köy meydaninda stantlarini kurdu. Çapak Mahallesi’ne has olan Bardacik Inciri, kalitesi ve lezzeti ile büyük ilgi görüyor. Lezzeti ile fabrikalarin ve büyük marketlerin dikkatini çeken incir için Çapak’ta 2008 yilindan bu yana pazar olusturuluyor. Sabahin erken saatlerinde incir bahçelerine giden üreticiler, topladigi mahsulünü mahalle meydaninda bulunan alicilara satiyor. Bölgede yogun ilgi gören Bardacik inciri her ne kadar son yillarda popülerlesmis gibi görünse de geçmise ilçe tarihine dayaniyor. Torbali’ya bagli Yeniköy’de kurulu Metropolis’te bulunan bir yazita göre; Bereket Tanriçasi Demeter, ‘Sonbahar meyvesi’ olan inciri biz ölümlüler için yaratmistir. Yazitta incirden farkli ifadelerle söz ediliyor.

TARIHTE INCIR

Biraz tarih ve arkeolojiyle ilgili olanlar bardacik ile incirin Ege’nin Antik Çag’dan günümüze uzanan sofra kültüründe ayri bir yeri oldugunu bilirler. Basta Efes Yamaç Evleri’nin mozaikleri olmak üzere degisik lahitlerin üzerlerinde bu balli meyve hem kendisi hem de yapragiyla yer alir. Ustüne üstlük ayni zamanda Anadolu kültüründe sofralara ve deyimlere yerlesmis sifali bitki türüdür. Incil’de adi fazla fazla geçen agaç olan incir agacinin cennette olduguna inanilir. Kuran-i Kerim’de ise ‘incir’ adini tasiyan bir sure bulunmaktadir. Torbali yakinlarinda kurulu Metropolis’te bulunan bir yazita göre; Bereket Tanriçasi Demeter, ‘Sonbahar meyvesi’ olan inciri biz ölümlüler için yaratmistir. Incir, Eski Yunan’da Olimpiyat atletlerine antrenman yemegi olarak sunulmaktaydi. Misir Kraliçesi Kleopatra’nin en gözde meyvesi de incirdi ve ne yazik ki incir dolu sepetteki yilan nedeniyle öldü.

INCIR PAZARI

TORBALI’NIN birçok bölgesinde incir üretimi yapilmasina ragmen, yogunluk Çapak bölgesinde. Bir zamanlar Ege Bölgesi’nin incir üssü olan Torbali’daki incir agaçlari zamanla yerini zeytin agaçlarina birakti. Ancak, Çapak’ta ise tam tersi yasaniyor. Bu bölgeye özgü olan bardacik inciri kalitesi ve lezzeti ile büyük ilgi görüyor. Lezzeti ile fabrikalarin ve büyük marketlerin dikkatini çeken Mahalle içerisinden ve ilçe disindan gelen alicilar, her gün 2 tonluk bardacik inciri alimi yapiyor. Sabah 07:00’de açilan pazar 09:30’a kadar ürün alimi gerçeklestiriyor. 1000’nin üzerinde incir agacinin bulundugu bölge, disaridan gelen firmalarin üssü haline geldi. Zeytinden sonra bölge halkinin en büyük gelir kaynaklari arasinda bulunan Incir’in, bu yil az olmasi ise hem üreticileri hem alici firmalari üzmüs durumda. Hasat döneminde köyde her yil yaklasik 50 tonun üzerinde incir gida firmalari ve büyük alisveris merkezilerine gönderiliyor.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web