Büyük Torbalı

Kültü Bakanligi’ni bekliyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kültü Bakanligi’ni bekliyor
313 Görüntüleme
30 Ekim 2014 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Açilis için Kültür Bakanligi’ni bekleyen Metropolis Antik Kenti’nde, son yillarda çikarilan eserler koruma altina aliniyor. Metropolis’in 2015 yilindan itibaren ücretli ziyarete açilmasi bekleniyor.

 

IZMIR’IN önemli arkeolojik miraslarindan Torbali’daki Metropolis Antik Kenti’nde Kültür Ve Turizm Bakanligi, Celal Bayar Universitesi, Sabanci Vakfi ve Torbali Belediyesi isbirliginde yürütülen kazilarda bu yil önemli bir esik asiliyor. Altyapisi büyük oranda korunabilmis tarihi yapilariyla taninan Metropolis’in Ören yeri statüsü kazanmasi için gerekli yatirimlar tamamlandi. Kentteki üçüncü büyük hamamda çalismalar tüm hiziyla devam ederken, bölgedeki kazi çalismalarinin bitirilmesi hedefleniyor. Bir yandan kazilar devam ederken, diger yandan da gün yüzüne çikarilan tarihi eserler koruma altina aliniyor. Arkeoloji dünyasinda önemli bir yere sahip olan Metropolis Antik Kenti’nin 2015 yili içerisinde yerli-yabanci turistlerin ziyaretine açilmasi bekleniyor.

HAVA SARTLARI ÖNEMLI

Sabanci Vakfi, Metropolis Sevenler Dernegi (MESEDER) ve Torbali Belediyesi destegi, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Celal Bayar Universitesi isbirligiyle 24 yildir sürdürülen Metropolis Antik Kenti’ndeki 2014 yili kazi çalismalari, 1 Temmuz’da baslamisti. M.Ö. 3′üncü yüzyilda kurulan ve döneminde Smyrna ve Efes antik kentleri arasindaki yolda önemli bir ticaret kenti olan Metropolis, mitolojide “Ana Tanriça Kenti” olarak biliniyor. 4 aydir devam eden kazi çalismalarinin devam etmesi ise hava sartlarina bagli. 6 yil önce baslanan Asagi Hamam (Palaestra) yapisindaki kazi çalismalarinin bu yil tamamlanmasi ve hamamin eksiksiz olarak ortaya çikarilmasi amaçlaniyor. Kazi Baskani Serdar Aybek: “Metropolis’teki tiyatro, meclis binasi ve hamamlarda çok önemli bir sanatsal üslup var. Yapilar bir heykel inceligiyle yapilmis. Yapilan kazilarda kentin sandigimizdan daha büyük olduguna yönelik bulgulara da rastliyoruz. Kentteki üçüncü büyük hamamda kazi çalismalarimiz devam ediyor. Yaklasik 6 bin metrekare alana kurulu hamam gerçekten ihtisamli bir yapi. Roma dönemi hamaminin altyapisinin önemli ölçüde günümüze kadar korundugunu görüyoruz” dedi.

 KORUMAYA AGIRLIK

Metropolis’in tarihi, kentin yakinlarindaki Neolitik Çag’daki ilk yerlesim izlerinden Klasik Çag’a, Hellenistik Çag’dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanli tarihine kadar uzaniyor. Bugüne kadar yapilan kazilar sonunda antik tiyatro, peristyl evler, stoa (sütunlu galeri), bouleuterion (meclis binasi), üç Roma hamami, gymnasion (spor salonu), devlet agorasi, dükkanlar, genel tuvalet, sokaklar gibi antik kent dokusunu olusturan yapilar ve mekanlar bulundu. Bu yil tamamlanan ‘Metropolis Örenyeri Ziyaretçi Karsilama Merkezi ve Gezi Güzargahi Projesi’ kapsaminda, kente gelecek yerli ve yabanci ziyaretçilere daha keyifli kosullarda tanitim yapilmasi amaciyla, kazi ekibi restorasyon projelerine agirlik verdi. Serdar Aybek: “Son yillarda koruma ve düzenleme projelerine yönlendik. Koruyucu çalismalari yapiyoruz. Asil mesele o tarihi gün yüzüne çikardiktan sonra koruyabilmek. Bizde suanda bunu yapiyoruz” seklinde konustu. HABER MERKEZI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web