Büyük Torbalı

Soba direniyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Soba direniyor
701 Görüntüleme
21 Kasım 2015 - 8:31
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

İlçede doğalgazlı evlerin yaygın olmasına rağmen bu yıl yine soba satışları yüksek seviyelere ulaştı. Genel olarak doğalgazın olmadığı mahallelerde soba alımları artarken, doğalgazlı evde yaşayıp da soba geleneğinde kopamayanlarında sayısı hala yüksek.

DOĞALGAZIN ilçede yaygınlaşmasıyla birlikte artık eski rağbeti görmeyen sobalar doğalgaza karşı ayakta kalmaya çalışıyor. Doğalgazın hayatımıza girmesiyle birlikte soba sektörü de zor anlar yaşamaya başladı. Ancak sobacılar son yıllarda gelişen sobalarla biraz da olsa doğalgaza karşı direnmeye başladı. Dağ mahallelerinde sabah saatlerinden itibaren tütmeye başlayan sobalar yavaş yavaş ilçede de kurulmaya başladı. Atatürk, Yedi Eylül, Muratbey, Karşıyaka Mahallesi, Çaybaşı gibi merkez ilçelerde doğalgazın bulunmaması hala sobayı cazip kılıyor. Doğalgaz kullanılmayan evlerde halen sobaların eski yerini koruduğunu dile getiren sobacılar, “Soba hala teknolojiye karşı direniyor diyebiliriz. Mesela doğalgazın evlerde kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla soba sektörüne sekte vuruldu. Ama hala sobadan vazgeçemeyenler var” diye konuştu.

YEMEK + ISINMA + SICAK SU = FIRINLI SOBA

Soğuk havaların henüz kendini tam anlamıyla hissettirmese de özellikle akşam saatlerinde sobalar tütmeye başladı. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla ilçe genelinde soba pek rağbet görmese de mahalleye dönüşen köylerden, merkezdeki eski binalardan, Atatürk, Karşıyaka ve Muratbey mahallelerinden yoğun talepler alınıyor. Evinde doğalgaz hattı olup da soba alıp, soba ısısından ve geleneğinden vazgeçmeyenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar var. En çok fırınlı sobaların tercih edildiğini söyleyen sobacılar, “Soba alanlar en çok fırınlı sobaları tercih ediyor. Çünkü vatandaşlar burada hem yemek pişirip hem su kaynatıp hem de ısınma işlemlerini gerçekleştiriyor. Özellikle çalışan insanlar güğüme suyu doldurup sobanın üstüne koyuyorlar, fırına da yemeği koyup hafif ısıyla işlerini gerçekleştiriyorlar. İş dönüşü banyo için suları, yemek için yemekleri ve oturmaları için de sıcak bir ortam hazır oluyor” şeklinde konuştu.

ZEHİRLENMEYE DİKKAT

İyi bir sobanın 8 ile 10 sene arasında hizmet verebileceğini söyleyen sobacılar, “ kaliteli sobalarda kullanım süresi uzundur. Bir soba alırken çok dikkatli olunmalı kötü ve ucuz soba hem randıman vermez hem de yakıtını boşa tükettirir. Sobanın sacı kalın kovaları ise çelik olmalıdır. Ayrıca baca temizliği soba kurulmadan önce yapılmalıdır. Temizlenmeyen baca tütme yapar, ısıyı düşürür ve is bırakır. Borular artık eskisi gibi çıkartılıp temizlenmemeli bunun yerine Boru Temizleyiciler çıktı bunu kullanmaları yeterli olacaktır. İşletmemizden boru temizleyicileri temin edebilirler” diye konuştu. İbrahim DANIŞ

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web