Büyük Torbalı

­­Ay­­se Ni­­ne 60 yil­­dir ­­dag­­lar­­da ya­­si­­yor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
­­Ay­­se Ni­­ne 60 yil­­dir ­­dag­­lar­­da ya­­si­­yor
975 Görüntüleme
30 Nisan 2013 - 9:04
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Dag­­lar­­da asir­­lar­­dir ya­­sa­­yan Yö­­rük­­ler, mi­­len­­yum ça­­gin­­da bi­­le bu ge­­le­­nek­­le­­rin­­den vaz­­geç­­mi­­yor. 60 ya­­sin­­da­­ki Ay­­se Te­­kel isim­­li Yö­­rük ni­­ne­­si, öm­­rün­­de hiç seh­­re in­­me­­mis. Ayse Tekel, daglarda dogdugunu daglarda ölmek istedigini söyledi.

50 yil ön­­ce­­si­­ne ka­­dar ko­­nar­­gö­­çer bir ha­­yat sü­­ren Tor­­ba­­li Yö­­rük­­le­­ri, gö­­çe­­be kül­­tü­­rü­­nü terk edip yer­­le­­sik ha­­ya­­ta uyum sag­­la­­di­­lar ama Yö­­rük­­le­­rin ih­­ti­­yar­­la­­ri ma­­zi­­yi öz­­lem­­le ani­­yor. Ba­­zi­­la­­ri var ki; her­­ke­­sin terk edip met­­ro­­pol kent­­le­­re yer­­les­­ti­­gi gü­­nü­­müz­­de, do­­gup bü­­yü­­dü­­gü top­­rak­­la­­ri terk et­­mi­­yor. Sag­­lik Da­­gi Ki­­zi­­la­­gaç Mev­­ki­­i’n­­de­­ki Yö­­rük ça­­di­­rin­­da ya­­sa­­yan Ay­­se Te­­kel, çe­­tin do­­ga sart­­la­­ri­­na rag­­men ha­­yat­­ta kal­­ma mü­­ca­­de­­le­­si ve­­ri­­yor. Iler­­le­­yen ya­­si­­na rag­­men sag­­lik­­li bir ya­­sam sü­­ren ve tip­­ki ya­­sa­­di­­gi dag­­lar ka­­dar sert, bir o ka­­dar da mi­­sa­­fir­­per­­ver olan Te­­kel, ça­­dir­­da dün­­ya­­ya gel­­di­­gi­­ni ve yi­­ne ça­­dir­­da ya­­sa­­mi­­nin son bu­­la­­ca­­gi­­ni söy­­le­­di. Bes­­le­­di­­gi bir­­kaç ke­­çiy­­le ge­­çi­­mi­­ni sag­­la­­yan Te­­kel, “Ben ça­­dir­­da top­­ra­­gin üs­­tü­­ne dog­­dum, yi­­ne bu ça­­dir­­da ölüp bu top­­ra­­ga gö­­mü­­le­­ce­­gim. Se­­hir­­ler­­de ya­­sar­­sam da­­ya­­na­­mam dag­­lar­­dan ay­­ri kal­­ma­­ya” de­­di.

­­ÇA­­DIR­­DA GE­­ÇEN BIR ÖMUR
­­TOR­­BA­­LI ha­­va­­li­­sin­­de ya­­sa­­yan Yö­­rük­­ler 5060 yil ön­­ce­­si­­ne ka­­dar yaz gel­­me­­den ev­­vel Usak ve Af­­yon yay­­la­­la­­ri­­na dog­­ru gö­­çe bas­­lar­­lar­­di. De­­gi­­sen ya­­sam sart­­la­­ri ve dag­­lar­­da­­ki ya­­sam­­la­­rin gi­­de­­rek se­­hir­­le­­re uyum sag­­la­­ma­­si, bu Yö­­rük­­le­­rin de yer­­le­­sik ha­­ya­­ta geç­­me­­si­­ne ne­­den ol­­du. Ye­­ni ye­­ti­­sen genç ne­­sil­­ler dag­­lar­­da­­ki ya­­sa­­mi is­­te­­me­­ye­­rek se­­hir­­le­­re yer­­les­­se bi­­le, bü­­yük­­ler bu ya­­sam tar­­zin­­dan vaz­­geç­­me­­di. Sag­­lik Kö­­yü dag­­la­­rin­­da ya­­sa­­yan 65 ya­­sin­­da­­ki Ay­­se Te­­kel, ça­­dir­­da dog­­du­­gu­­nu ve se­­hir­­de hiç ya­­sa­­ma­­di­­gi­­ni söy­­le­­di. Se­­hir­­le­­re ara si­­ra dok­­to­­ra git­­mek için in­­di­­gi­­ni söy­­le­­yen Te­­kel, “Çok ra­­hat­­siz­­lan­­ma­­di­­gim sü­­re­­ce as­­la seh­­re in­­mem. Ben bu ça­­dir­­da ve dag­­lar­­da mut­­lu­­yum. Sag­­li­­gi­­mi bit­­ki­­ler­­le do­­gal bes­­le­­ne­­rek ko­­ru­­ma­­ya ça­­li­­si­­yo­­rum” de­­di.

“­­DO­­GA HER IS­­TE­­DI­­GI­­MI­­ZI VE­­RI­­YOR”
­­SAG­­LIK Da­­gi’­­nin te­­pe­­le­­ri­­ne kur­­du­­gu ça­­di­­ra ulas­­mak ise yü­­rü­­ye­­rek 4 sa­­a­­ti ala­­bi­­li­­yor. Dag­­ci­­la­­ra her da­­im yi­­ye­­cek içe­­cek ha­­zir­­la­­yan Ay­­se Te­­kel, “Bu dag­­la­­ra ba­­zen dag­­ci­­lar ge­­lir, zir­­ve­­ye tir­­ma­­nir­­ken ça­­di­­ri­­mi zi­­ya­­ret eder­­ler. Ben de on­­la­­ra odun ate­­sin­­de çay dem­­le­­rim. Ama bu zi­­ya­­ret­­ler ge­­nel­­de bir de­­fa­­li­­gi­­na olur, çün­­kü bir ge­­len bir da­­ha gel­­mi­­yor. Ben de ke­­çi­­le­­rim­­le dert­­le­­se­­rek ya­­sam sür­­dü­­rü­­yo­­rum. Do­­ga biz­­le­­re her se­­yi su­­nu­­yor. Al­­lah esit se­­kil­­de da­­git­­mis her se­­yi. Ben bir ka­­rin­­ca­­nin bi­­le yu­­va­­si­­ni boz­­mam, kim bi­­lir ne fay­­da­­la­­ri var bu dün­­ya­­ya. Önem­­li olan do­­ga­­ya sa­­hip çik­­mak­­tir.”
Siz do­­ga­­ya sa­­hip çi­­kar­­sa­­niz, o si­­ze her se­­yi ve­­rir” de­­di.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web