Büyük Torbalı

­Hur­da­ci­lar is­yan­da: ­Hir­siz­lik mi ya­pa­lim?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
­Hur­da­ci­lar is­yan­da: ­Hir­siz­lik mi ya­pa­lim?
1.719 Görüntüleme
16 Mart 2013 - 7:25
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Am­ba­laj atik­la­ri­ni top­la­ma isi­ni KAS­TAS ve IZ­GEP fir­ma­la­ri alin­ca, hur­da­ci­lar hur­da­ya çi­ka­maz ol­du. Hur­da­ci­lar bu du­ru­ma is­yan etti.


­A­GIR­LIK­LI ola­rak hur­da top­la­ya­rak ya­sam­la­ri­ni sür­dü­ren Çay­ba­si Ye­ni Ma­hal­le’­de otu­ran Ro­man va­tan­das­lar, Tor­ba­li Be­le­di­ye­si’­nin hur­da­ci­li­gi ya­sak­la­ma­si­nin ar­din­dan zor gün­ler ge­çi­ri­yor. Yak­la­sik 6 ay­dir hur­da top­la­ma­la­ri ya­sak olan ve kent mer­ke­zin­de gö­rül­dük­le­ri tak­dir­de araç­la­ri­na el ko­nu­lan ro­man­lar, yet­ki­li­le­rin bu du­ru­mu bir an ön­ce çöz­me­si­ni is­ti­yor. Be­le­di­ye, geç­ti­gi­miz yil mart ayin­da il­çe­de­ki hur­da­ci­la­rin ta­ma­mi­nin be­le­di­ye­nin be­lir­le­di­gi ala­na ta­sin­ma­si ka­ra­ri al­mis­ti. Kent­te fa­a­li­yet gös­te­ren hur­da­ci­la­rin ge­rek çev­re ve gö­rün­tü kir­li­li­gi­ne ne­den ol­ma­la­ri, ge­rek­se ola­si hir­siz­lik olay­la­ri­nin önü­ne ge­çil­me­si için bu is­let­me­le­rin se­hir di­sin­da bir ye­re ta­sin­ma­si ve am­ba­laj atik­la­ri­nin top­lan­ma­si için KAS­TAS ve IZ­GEP fir­ma­la­riy­la da pro­to­kol im­za­la­nmis­ti. Ek­mek­le­ri el­le­rin­den ali­nan Çay­ba­si­li Ro­man­lar ise tek ge­lir kay­nak­la­ri olan hur­da­ci­li­gin ser­best bi­ra­kil­ma­si­ni is­ti­yor.
­BE­LE­DI­YE MEC­LI­SI KA­RA­RIY­LA YA­SAK­LAN­DI
­YOK­SUL­LUK­LA mü­ca­de­le eden Çay­ba­si­li Ro­man­la­ra bir dar­be de Tor­ba­li Be­le­di­ye­si’n­den gel­di. Geç­ti­gi­miz ay­lar­da kent mer­ke­zin­de­ki hur­da­ci­la­rin se­hir di­si­na çi­ka­ril­ma­si ka­rar­las­ti­ril­mis­ti. Am­ba­laj atik­la­ri­nin kont­ro­lü yö­net­me­li­gi kap­sa­min­da be­le­di­ye­nin yü­küm­lü­lü­gün­de olan am­ba­laj atik­la­ri­nin kay­na­gin­da ay­ri top­lan­ma­si ça­lis­ma­la­ri için de KAS­TAS ve IZ­GEP fir­ma­la­ri ve be­le­di­ye ara­sin­da pro­to­kol im­za­lan­mis­ti. Bu fir­ma­lar ta­ra­fin­dan ya­pi­lan an­las­ma­la­rin ar­din­dan, kent mer­ke­zin­de hur­da top­la­yan­lar hak­kin­da ya­sal is­lem bas­la­ti­li­yor. Ay­lar­dir hur­da­ci­lik ya­pa­ma­yan ve tek ge­çim kay­nak­la­ri hur­da­ci­lik olan Ye­ni Ma­hal­le Ro­man­la­ri, bu du­ru­ma ol­duk­ça tep­ki­li. Böl­ge­de yak­la­sik 45 ai­le hur­da­ci­lik­la ge­çi­mi­ni sag­li­yor. Ya­sak ol­du­gu hal­de hur­da top­la­ma­ya çi­kan­la­rin ise araç­la­ri­na el ko­nu­lu­yor. Ço­cuk­la­ri­na yi­ye­cek ek­mek gö­tü­re­me­dik­le­ri­ni be­lir­ten hur­da­ci­lar, bu ya­sa­gin bir an ön­ce kal­di­ril­ma­si­ni is­ti­yor.

­HUR­DA­CI­LAR SA­SIR­MIS DU­RUM­DA
­GE­RI dö­nü­süm atik­la­ri­ni top­la­ma­si için yet­ki­len­di­ri­len KAS­TAS fir­ma­si­ni zi­ya­ret eden hur­da­ci­lar, atik­la­ri top­la­ma­la­ri için fir­ma­nin ken­di­le­ri­ni ise al­ma­la­ri­ni is­te­di­. Fir­ma­dan olum­suz ce­vap al­dik­la­ri­ni id­dia eden hur­da­ci­lar, da­ha son­ra ko­nu­yu be­le­di­ye yet­ki­li­le­ri­ne aç­ti. Ay­lar­dir ek­mek ka­pi­la­ri­nin ser­best bi­ra­kil­ma­si­ni is­te­yen Çay­ba­si­li Ro­man­lar, ne ya­pa­cak­la­ri­ni sa­sir­mis du­rum­da. Böl­ge sa­kin­le­rin­den Sa­dik Ya­kar, “Bi­zim tek ge­çim kay­na­gi­miz hur­da top­la­mak. Ne ya­pa­ca­gi­mi­zi sa­sir­dik. Hir­siz­lik mi ya­pa­lim? Bi­ze izin ver­sin­ler al­ni­mi­zin te­riy­le ek­me­gi­mi­zi çi­kar­ta­lim. Ya fir­ma bi­zi bün­ye­si­ne al­sin hur­da­la­ri­ni top­la­ya­lim ya da be­le­di­ye adi­na top­la­ya­lim. Hur­da­ci­li­gin bir an ön­ce ser­best bi­ra­kil­ma­si­ni is­ti­yo­ruz” seklinde konusarak sistemini diler getirdi.

­KAS­TAS: HUR­DA­CI­LAR HUR­DA­LA­RI BAS­KA FIR­MA­YA SAT­TI

TOR­BA­LI Be­le­di­ye­si ile an­las­ma­si bu­lu­nan ve am­ba­laj atik­la­ri­ni top­la­ma isin­de yet­ki­li olan KAS­TAS fir­ma­si­nin Sa­tin Al­ma Mü­dü­rü Sa­mi Özü­ak ise yap­ti­gi açik­la­ma­da id­di­a­lar­la il­gi­li ola­rak, “Fir­ma ola­rak biz hur­da top­la­yan ar­ka­das­lar­la ko­nus­mus­tuk ve bi­zim adi­mi­za top­lu­yor­lar­di. Ama top­la­nip bi­zim fir­ma­mi­za ge­ti­ril­me­si ge­re­ken hur­da­lar, bas­ka fir­ma­la­ra sa­til­ma­ya bas­lan­di. Biz yak­la­sik 1 bu­çuk yil­dir bu­ra­da za­rar edi­yo­ruz ve bu­na kat­la­ni­yo­ruz. Top­la­dik­la­ri hur­da­yi fark­li fir­ma­la­ra sat­tik­la­ri için bu si­kin­ti­yi ya­si­yor­lar. Biz­ler bu ar­ka­das­lar­la el­bet­te ça­lis­mak is­te­riz, çün­kü yil­lar­dir ya­pi­yor­lar bu isi ve bu ko­nu­da tec­rü­be­li­ler. On­la­rin ek­mek­le­rin­den ol­ma­la­ri­ni da is­te­mem. Pa­zar­te­si gü­nü böl­ge­ye ge­lip hur­da top­la­yan ar­ka­das­lar­la gö­rüs­me ya­pa­ca­gim. An­las­ma­miz du­ru­mun­da ken­di­le­riy­le ça­li­sa­bi­li­riz. Ne­ti­ce­de tec­rü­be­li­ler, bu fir­sa­ti ne­den te­pe­lim” seklinde konusarak sözlerini bitirdi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web