Büyük Torbalı

1 tavugu olan bile sisteme girecek

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
1 tavugu olan bile sisteme girecek
213 Görüntüleme
08 Ekim 2014 - 8:18
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

12 tarim danismani, 12 ekip halinde Torbali’daki tüm parsel ve ekipmanlarinin girisini gerçeklestirdi. Bu sistem ile ovadaki her türlü üretim, ekipman ve hayvansal bilgiye ulasildi.

 

TURKIYE genelindeki tüm tarimsal isletmelerin üretim bilgilerinin kayit altina alinarak isletme bilgilerinin tamligi ve güncellenmesinin saglanmasi amaciyla uygulamaya konulan Tarim Bilgi Sistemi çalismalari devam ediyor. Tarim Bilgi Sistemi içinde yer alan ‘Tarimsal Uretim Kayit Sistemi’ (TUKAS) çalismalari kapsaminda Torbali’da geçtigimiz aylarda 12 tablet dagitildi. 12 tarim danismani, 12 ekip halinde Torbali’daki tüm parsel ve ekipmanlarinin girisini gerçeklestirdi. Bu sistem ile ovadaki her türlü üretim, ekipman ve hayvansal bilgiye ulasildi. Tarim danismanlarin görev aldigi çalismada, her bir tarim danismani, sorumlu olduklari sahaya iliskin tapu kadastro bilgileri ile cografi bilgi sistemleri yüklü tablet bilgisayarlar kullaniyor. Tarimsal üretimin yapildigi büyüklü küçüklü her isletmenin, hangi ürünleri, sahip oldugu araç gereçten sulama yöntemine kadar hangi sartlarda ürettigi ve ne kadar verim aldigini tablet bilgisayarlar araciligiyla kayit altina alan tarim danismanlari, bu sayede Türkiye’nin tarimsal üretiminin en gerçekçi fotografini çekmis oluyor.

 61 BIN PARSEL INCELENIYOR

Tarim Bilgi Sistemi içinde yer alan ‘Tarimsal Uretim Kayit Sistemi’ çalismalari kapsaminda, Torbali’da kullanilmak üzere 12 adet tabletin dagitimi Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürü Kenan Uyar tarafindan tarim danismanlarina yapildi. Bu kapsamda 60 bin 934 parsel tek tek kayit altina aliniyor. 320 bin dönümlük tarim arazisinde hangi ürünün ne kadar yetistirildigi tespit edilip Tarim Bilgi Sistemi’ne aktarildi. Çalismadaki amaç tüm tarimin parsellerinin, mevcut durumlarinin ve ekilis miktarlarinin ve hangi ürünlerin, hangi verim sartlarinda ekildiginin, ne kadar verim alindiginin tespit edilmesi. Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar, yapilan sayim çalismasi ile olusturulan TUKAS sayesinde, tarimsal anlamda artik Türkiye’nin neyi var neyi yok, bunun çok rahat bir sekilde ve çok hizli sürede görülebilecegini ve buna dönük planlamalarin yapilabilecegini sözlerine ekledi.

‘TARIMSAL GUCUMUZ ORTAYA ÇIKACAK’

Bu sistemin ÇKS’den farkli oldugunu söyleyen Uyar: “Daha önce çiftçilerimiz sadece Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇKY) kayit oluyordu. Bunda bir zorunluluk yoktu. ÇKS’deki üretime göre tarim politikasi belirleniyordu. Ancak yeni sistem ile ovada üretilen her sey sisteme dahil edilecek. Buna çiftçilerin traktöründen kullandiklari alet ve ekipmanlarda dahil. Ayrica hayvansal üretim yapanlarda sistem kapsamina alinacak. Bu sistem ile gelecege ait plan ve program daha kolay yapilacak. 1 tavugu olan dahi sisteme girecek. Çiftçiyi üretim konusunda yönlendirebilecegiz. Örnegin, seftali üretimi ülke genelinde fazlaysa çiftçimizi ihtiyaç duyulan ürünü yetistirmeye yönlendirecegiz” ifadelerini kullandi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web