Büyük Torbalı

1300 çiftçi ve 28 fabrika sahibi ‘ovanin krali zeytini” bekliyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
1300 çiftçi ve 28 fabrika sahibi ‘ovanin krali zeytini” bekliyor
207 Görüntüleme
02 Kasım 2012 - 7:46
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali ovasinda 1300 üretici, 1 milyon 122 bin 520 agaçta zeytin hasadi için hazirlik yapiyor. 28 zeytinyagi fabrikasi da alimlarin baslayacagi günü bekliyor. Uretici, zeytinyaginin 6 liradan satisa sunulmasini arzuluyor

ILÇENIN en önemli ürünü olarak bilinen zeytinde hasat için gün sayiliyor. Bu ay içerisinde hasadina baslanmasi beklenen zeytin için üreticiler tüm hazirliklarini sürdürürken, zeytinyagi fabrikalari da sezonun baslamasini dört gözle bekliyor. Geçtigimiz yil fiyatlarin düsük olmasindan dolayi zarar eden birçok zeytin üreticisi, bu yil fiyatlarin yüksek olmasini bekliyor. Geçtigimiz yil 5 liradan baslayarak 4,5 liraya kadar gerileyen zeytinyagi fiyatinin bu yil 6 lira civarinda olmasi bekleniyor. Tepeköy Taris Zeytincilik Kooperatifi Baskani Ejder Candan, Zeytin Ureticileri Birligi Baskani Turgut Bulus ve sektörün önde gelen isimlerinden Efendiogullari Zeytinyagi Fabrikasinin Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Yasar, bu yilki zeytin sezonunun nasil geçecegini degerlendirdi.

CANDAN: 6 LIRADAN ASAGISI ZARAR ETTIRIR

GEÇTIGIMIZ yil fiyatlarin düsük olmasindan dolayi istedigi kazanci saglayamayan üretici bu yilin nasil geçecegi konusunda endiseli. Tepeköy Taris Zeytincilik Kooperatifi Baskani Ejder Candan, bu yil zeytinyagi fiyatinin 6 liranin altina düsmesi durumunda üreticilerin zarar edecegini belirterek, “Geçtigimiz yil üreticilerimiz istedikleri fiyati alamadi ve birçok çiftçimiz zarar etti. Bu yil fiyatlarin 6 lira olmasini bekliyoruz. Bu konuda devletin ciddi adimlar atarak zeytin üreticilerine yeterli destegi vermesi gerekir. Çiftçilerin kaderi tüccarlarin ellerine birakilmamalidir. Ayrica çiftçilerimiz kooperatifleserek ürünlerini daha iyi fiyata satmali. Kooperatif bilinci ne yazik ki çiftçilerimizde yok.” dedi.

BULUS: HAZIRLIKLAR SURUYOR

ZEYTIN ve Zeytinyagi Ureticileri Birligi’nin Baskani Turgut Bulus ise hasat için tüm hazirliklarin sürdürüldügünü, maliyetleri düsürmek için bir dizi çalismalara imza attiklarini belirtti. Hasatta, üyelerinin kullanmasi için zeytin hasat makineleri almayi planladiklarini ve bunun için görüsmelerin sürdügünü dile getiren Bulus, “Çiftçilerimiz tam anlamiyla kooperatif bilincinde degiller. Uyelerimiz için hazirliklarimizi sürdürüyoruz. Su anda 140 üyemiz var ve faydalanmalari için hasatta kullanilacak makineler almanin telasi içindeyiz. Öte yandan zeytinyaglarinin daha uygun fiyata sikilmasi için fabrikalarla görüsmelerimiz devam ediyor. Ayrica birlik olarak bir dolum, paketleme ve ambalajlama tesisi kurmak için çalisiyoruz. Bu konuda tabii ki üreticilerimizin destegine ve birligimizin çatisi altinda birlesmelerine ihtiyacimiz var.” dedi. Makineekipman konusunda devlet desteginin yeterli olmadigini ifade eden Bulus, zeytinyagi destekleme primlerinin yükseltilmesinin sart oldugunu belirtti.

2 BIN TON ZEYTINYAGI ALACAGIZ

TORBALI’NIN önde gelen fabrikalarindan olan Efendiogullari Zeytinyagi Fabrikasi’nin Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Yasar ise geçtigimiz yil çok kaliteli ürün elde ettiklerini, bu yil ise yagmurlarin az olmasindan ötürü rekoltenin düsebilecegini söyledi. Zeytin hasat dönemine hazir olduklarini ve çiftçinin her daim yaninda olduklarini belirten Yasar, “Bu yil 2 bin ton zeytinyagi almayi hedefliyoruz. Ihracat görüsmelerimiz devam ediyor eger anlasmalari saglarsak daha fazla zeytinyagi almak için çabalayacagiz. Temennimiz bu yil hem üreticinin hem firmalarin magdur olmamasidir. Efendiogullari Zeytinyagi Fabrikasi olarak biz haziriz.” diye konustu.

1 MILYON 122 BIN 520 ADET AGAÇTA HASAT YAPILACAK

ULKEDE yetistirilen en kaliteli zeytinlerin bulundugu bölgelerin basinda Torbali geliyor. Ilçede tarimsal sanayinin ana ürünü, üretilmesi ilçenin kurulus tarihi ile es olan zeytin. Torbali ovasinda 88.125 dekar alanda 1.122.520 adet zeytin agaci bulunuyor. Verde, Yagzade, Hayber, Efendiogullari, Taris, Çetineller, Çinarlar, Isik, Gülcü gibi önemli zeytinyagi fabrikalarinda binlerce kisi istihdam ediliyor. Cirolari milyon dolarlari bulan bu fabrikalar; vergi, istihdam, malzeme alisverisi, ürün satisi gibi kalemlerle ilçe ekonomisine ciddi katki sunuyor. Yaklasik 1300 zeytin üreticisinin bulundugu ilçede 28 tane zeytinyagi fabrikasi var. Ilçede yetisen en önemli ürün olan zeytinde hasat için su siralar gün sayiliyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web