Büyük Torbalı

2000 engelli rehabilite edilmeyi bekliyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
2000 engelli rehabilite edilmeyi bekliyor
282 Görüntüleme
22 Nisan 2011 - 20:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’da 2500’ün üzerinde rehabilite edilecek engelli çocuk ve yetiskin bulunuyor. Fakat, ancak yüzde 5’i rehabilite merkezlerine gönderiliyor. Torbali’daki rehabilitasyon merkezileri ilginin azligindan yakiniyor

TORBALI istatistiklere göre Izmir’in en çok göç alan ilçelerin basinda geliyor. Nüfus artisinin yani sira ilçede her alanda bazi sikintilar göz çarpmakta. Egitimden sagliga, sosyal yasam alanlarindan kültür alanlarina kadar birçok farkli sikintilar yasaniyor. Bunun yani sira ilçede engelli vatandaslarin sayisi da oldukça fazla. Torbalida faaliyet gösteren Özel Ege5, Özel Ege Çinar, Özel Anaç Rehabilite Merkezleri’nden alinan bilgilere göre 2500’ün üzerinde rehabilite edilecek engelli çocuk ve yetiskin bulunuyor. Bunlardan sadece yüzde 5’i merkezlerde rehabilite ediliyor. Bunun sebebi ise çogu velilerin bu durumu kabullenememesi ve bilinçli olmayisi.

ILÇEDE 2500 UZERINDE ENGELLI ÇOCUK VAR

TORBALI’DA isitme, bedensel bozukluk, zihinsel bozukluk, özel örenme sorunlari yasayan 2500 yakin engelli vatandas bulunuyor. Bunlardan birçogu maalesef rehabilitasyon merkezlerinde egitim görmek yerine, bu durumu kabul edemeyen anne ve babalar tarafindan egitime gönderilmiyor.  Ilçede faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezleri, bu tür sorunlari olan vatandaslara gerekli bütün egitimleri vererek topluma kazandirmaya çalisiyor. Merkezlerde verilen birçok egitim ile birçok engelli çocuk topluma kazandiriliyor. Devlet ise son zamanlarda bu konudaki hassasiyetini ortaya koyarak Devlet okullarina zihinsel engeliler ögretmenleri atamalari ve alt sinif açmaya çalisiyor.

VELILER BU KONUDA BILINÇSIZ

TOPLUMDA rehabilite edilecek çocuk sayisinin oldukça fazla oldugunu, ailelerin birçogunun böyle durumu kabul edemediklerini söyleyen Özel Ege5 Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Senay Altas, “Ailelerin birçogu ne acidir ki kendi kendilerine karar verip çocuklari rehabilitasyon merkezlerine göndermiyor. “Rehabilite edilse ne olur, edilmese ne olur” diye düsünen aileler var. Bu çok yanlis bir yaklasimdir. Burada egitim gören birçok çocugumuzu topluma kazandirdik. Özellikle devletimiz son zamanlarda büyük bir hassasiyet ortaya koyuyor. Özel egitim masraflari devlet tarafindan karsilaniyor. Burada yerel yönetime de büyük görev düsüyor. Halki bu konuda bilgilendirici, egitici seminerler düzenlemeleri gerekmekte. Su anda bizde 200 yakin çocuk rehabilite ediliyor”

DEVLET OKULLARINDA ÖZEL SINIFLAR YOK

AYNI görüsleri savunan Ege Çinar Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Mürvet Çobanoglu, bünyelerinde 110 çocugun egitim gördügünü, bu sayinin ilçedeki sayi ile kiyaslandiginda çok düsük bir rakam oldugunu söyledi. Egitim müfredatinda olmasina ragmen Torbali’da ki birçok okulda engelli çocuklar için özel siniflarin olmadigini söyleyen Çobanoglu: “Torbali’da rehabilite edilecek çocuk sayisi oldukça yüksek ama biz hepsine ulasamiyoruz. Ilçemizdeki çocuklar tamamen rehabilite edilmiyor. Yönetmeliklerde olmasina ragmen çogu devlet okullarinda bu çocuklar için özel siniflar yok” dedi.

EGITIM ILE HER SEY ÇÖZULUR

TORBALI’DA belli oranlar arasinda ilginin oldugunu dile getiren Özel Anaç Rehabilitasyon Merkezi Zihinsel Engelliler Ögretmeni Tanzer Bogan: “Velilerin büyük bir kismi maalesef bu durumu kolay kolay kabul etmiyor. Bu sorunun egitim ile üstesinden gelinemeyecegini söylüyor. Bu çok yanlis bir yaklasimdir. Burada egitim gören birçok evladimiz topluma kazandirildi. Egitim ile dünyada her seyin üstesinden gelinir. Velilerimiz gerekli duyarliligi göstermesi gerekir” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web