Büyük Torbalı

2500 yil önce ilçede Kent Konseyi vardi, bugün yok

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
2500 yil önce ilçede Kent Konseyi vardi, bugün yok
215 Görüntüleme
25 Aralık 2012 - 8:04
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

2500 yil önce Torbali’da Kent Konseyi bulunurken, Torbali’nin yerel tarihçileri ve ileri gelenleri, ‘Neden bugün kent konseyi yok?’ diye soruyor. Iste akil insanlarin görüsleri

KENTIN gelisimini saglayan ve demokratik bir tutum içinde kent sorunlarina ortak çözüm üretilen Kent Konseyi’nin olmamasi, Torbali’da en büyük eksiklik olarak gösteriliyor. 5393 Sayili Belediye Kanunu ve 26313 Sayili Kent Konseyi Yönetmeligi’ne dayanarak kurulmasi gereken Kent Konseyi konusunu 1 yil önce ilçeye atanan Kaymakam Aydin Memük, gündeme getirmis ve ilçede bu konseyin kurulmasini istemisti. Kimseden destek göremeyen Kent Konseyi’nin yeniden olusturulmasi önerisi önceki gün Gazeteciler Cemiyeti’nin seçiminde tekrar dile getirildi. 2500 yil önce ilçede Kent Konseyi oldugu tarihi arastirmalarla ortaya çikarilirken, ilçenin ileri gelenleri bugün neden bu konseyin olusturulmadigini yetkililere soruyor.

140 YIL ÖNCEKI KONSEYDE, 3 MUSLUMAN, 1 RUM VARDI

KENT Konseyi; kent vizyonunun ve hemsehrilik bilincinin gelistirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunmasi gibi ilkelerin hayata geçirilmesinde büyük önem tasiyor. Ilçede Kent Konseyi’nin  kurulma önerisi ilk olarak, Kaymakam Aydin Memük tarafindan 1 yil önce ortaya atildi. O gün destek göremeyen bu öneri, yeniden dillendirilmeye baslandi. Ilçenin önderleri bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektigini savunuyor. Kent Konseyi’ni önceki gün Torbali Gazeteciler Cemiyeti’nin seçimlerinde dile getiren Yerel Tarihçi Yasin Kayis; bu konseyin, kentte bulunan tüm sivil toplum kuruluslari ve siyasi parti temsilcilerinin ortak platformda bir araya gelmesini saglayacagini söyledi. Kent sorunlarinin tartisildigi bu platformun kente büyük bir fayda saglamasi ön görülüyor. Metropolis Antik Kenti’nde yasayan insanlarin bile ortak bir meclisi olduguna dikkat çeken Kayis, “Kent Konseyi, 2500 yil önce Metropolis’te vardi. 1870’lerden itibaren de 4 üyeli Nahiye Meclisi bulunuyordu ve bir Rum, 3 Müslüman’dan olusuyordu. Kent Konseyi partiler üstü bir olusumdur. Kent Konseyi’ne ortak akil üretmek açisindan ihtiyaç vardir” diye konustu.

ALTINAY: KENT KONSEYI ORTAK AKILDIR

KONU hakkinda bir açiklama da Demokrat Parti Onursal Ilçe Baskani Asuman Altinay yapti. Kent Konsey’inin mutlaka ilçede olmasi gerektigine vurgu yapan Altinay, “Konseyin ilçemizde olmasinda büyük fayda olur. Baska kentlerde bu tür olusumlar var. Her partiden, her sivil toplum kurulusundan, her mahalleden temsilciler konseylere katilir ve sorunlara ortak akil üretilir. Kent konseyi, kuruluslari ortaklik anlayisi ile bulusturmak demektir”dedi.

YETKIL: DUNYANIN HER YERINDE VAR

GAZETECILER Cemiyeti Yönetim Kurulu Uyesi ve Emekli Ögretmen Mustafa Yetkil de Kent Konseyi’nin olusturulmasi için çalismanin baslatilmasi gerektigini, kentin sorunlari açisindan bunun önemli oldugunu söyledi. Yetkil, sözlerini söyle sürdürdü: Dünyanin her yerinde Kent Konseyleri vardir. Demokratik ülkelerde bunun olmasi gerekir. Ilçemiz içinde gereklidir.

KENT KONSEYI NEDIR?

KENT Konseyleri 5393 Sayili Belediye Kanunu ve 26313 Sayili Kent Konseyi Yönetmeligi’ne dayanarak kurulmus yapilardir. Kurulus amaçlari; kent yasaminda, kent vizyonunun ve hemsehrilik bilincinin gelistirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunmasi, sürdürülebilir kalkinma, çevreye duyarlilik, sosyal yardimlasma ve dayanisma, saydamlik, hesap sorma ve hesap verme, katilim, yönetisim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin ve sivil toplumun ortaklik anlayisiyla, hemsehrilik hukuku çerçevesinde bulustugu; kentin kalkinma önceliklerinin, sorunlarinin, vizyonlarinin sürdürülebilir kalkinma ilkeleri temelinde belirlendigi, tartisildigi, çözümlerin gelistirildigi ortak aklin ve uzmanlasmanin esas oldugu demokratik yapilar ile yönetisim mekanizmalarini ifade eder.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web