Büyük Torbalı

2500 yillik antik kentte tarihe yolculuk basliyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
2500 yillik antik kentte tarihe yolculuk basliyor
179 Görüntüleme
16 Haziran 2012 - 7:41
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Kazi Baskani Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek, dün Yeniköy’deki Kazi Evi’ni ziyaret etti. Kazi alaninda önümüzdeki haftadan itibaren kazma, kürek sesleri yükselmeye baslayacak

TORBALI’YA bagli Yeniköy’de 23 yildir sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazilari basliyor. Kazi Baskani Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek, dün Yeniköy’deki Kazi Evi’ne geldi. Ekip de yola çikmak için gerekli hazirliklari yapiyor. Kazi alaninda önümüzdeki haftadan itibaren,kazilar  baslayacak. 2012 yilinda yaklasik 3 ay sürecek olan kazilari Kültür Bakanligi’ndan gelen bir yetkili  denetleyecek. Ilk olarak 1989 yilinda baslayan kazilarda simdiye kadar birçok eser gün yüzüne çikti. Kazilar, Yeniköy ve Özbey köyleri arasinda kalan 250 dönümlük bir arazi üzerinde yapiliyor. Hellenistik kentin, yaklasik 2 bin 500 yil önce kuruldugu tahmin ediliyor. Ancak ilk yerlesim izleri Neolitik Çag’a kadar uzaniyor. Bu ilk izlerden Klasik Çaglara, Roma ve Bizans’a hatta Beylikler ve Osmanli dönemine kadar kesintisiz  tarih kalintilari bulunuyor.

BIRÇOK TARIHI YAPIT GUN YUZUNE ÇIKARILDI

KAZI Baskani Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek tarafindan yürütülecek olan kazilarda Dokuz Eylül ve Trakya Universitesi agirlikli olmak üzere bazi Universitelerin  Arkeoloji Bölümü ögrencileri de görev alacak. Kazi Baskani Serdar Aybek bu yil yeni bir alanda çalisma yapilmayacagini, geçtigimiz yil tamamlanamayan ve yarim kalan bölgelerde çalismalari yürüteceklerini söyledi. Kazi Baskani Serdar Aybek, “Bu sene de Metropolis’te önemli eserleri gün yüzüne çikarmayi hedefliyoruz” seklinde konustu. Yaklasik 3 ay sürecek olan çalismalarin Eylül ayinda sona ermesi planlaniyor. Erken Tunç Çagi’ndan itibaren yerlesim gördügü saptanan 3 bin yillik Metropolis Antik Kenti’nde 1989 yilindan beri devam eden arkeolojik kazilar sonucu tiyatro, bouleuterion (meclis yapisi), stoa (üstü kapali gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamamgymnasium kompleksi, atriumlu ve peristylli evler (ortasinda sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi) ve güres alani ortaya çikarildi. Kentin akropolisinde yürütülen arkeolojik kazi çalismalari sirasinda burada da Erken Tunç Çagi ve Orta Tunç Çagi’na ait bazi seramik parçalari ile tas baltalar ve Hitit Dönemi ile çagdas bir mühür ele geçirildi.

MOZAIK GRUBU BULUNDU

AYBEK, kazilarda kent yasami hakkinda bilgilerin ortaya çikarilacagi evler ve caddeler üzerinde de durduklarini, farkli noktalarda sondaj çalismalari yürütüldügünü söyledi. Serdar Aybek: ”2010 yilinda yapilan çalismalarda, kadinlarin süslenme merakinin yüzyillar öncesine dayandigina iliskin bulgular elde edilmis, 2 bin 500 yil öncesine ait  bozulmamis bir mezara ulasilmisti. Palaestra’daki çalismalarimizda geçtigimiz yil yaklasik 40 metre uzunlukta ve 40 metre genislikteki kare planli yapinin çevresinde 6 metre genisliginde geometrik bezemeli, mozaikli galeriler tespit ettik. Bozulmamis bu mozaikler, Bati Anadolu’da bir alanda bulunan en büyük mozaik grubunu olusturuyor. Henüz yapinin sadece güney kismi açiga çikmasina karsin mozaiklerin iyi korunmus bir sekilde günümüze ulasmis olmasi sevindiricidir” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web