Büyük Torbalı

5 ögretmenli ailenin diregi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
5 ögretmenli ailenin diregi
311 Görüntüleme
23 Kasım 2011 - 22:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

1946-1975 yillari arasinda Torbali’da çesitli okullarda görev yapan Ismet Akagündüz’ün ogullari Ilker ve Türker Akagündüz de bu meslegi icra ettiler. Ismet Akagündüz’ün gelinleri de ögretmen.

1946 yilinda Kizilçullu Köy Enstitüsü’nden mezun olan ve 29 yil ögretmenlik yapan 83 yasindaki Ismet Akagündüz, bugün istenilse yeniden göreve hazir oldugunu söylüyor. Iki oglu ve iki gelini de ögretmen olan Ismet Akagündüz çocuklarinin da ögretmen olmasindan gurur duyuyor. 36 yil önce emekli olan Ismet ögretmenin iki oglu Türker ve Ilker Akagündüz de emeklilik günlerini yasiyorlar. Zamaninda çocuklarini ögretmen olmaya tesvik ettigini söyleyen Ismet Ögretmen: “Iki çocugum da ögretmen oldular. Gelinlerim Feryal ve Füsun da ögretmen. Çocuklarimin bu meslegi seçmesinde yol gösterici oldum ve bundan gurur duyuyorum” dedi. 1934 yilinda Mustafa Kemal Atatürk’ü görme sansini da yakalayan Ismet Akagündüz’ün ögretmenlik meslegini seçmesinde Ulu Önder’in büyük etkisi olmus. “Biz Atatürk’ün çocuguyuz” diyen Ismet Akagündüz: “Biz Atatürk’ün elini öptük. Onun çocuguyuz” dedi. 29 yil 8 ay 15 gün görev yaptigini, bu ülkeye hizmet etmekten pismanlik duymadigini söyleyen Ismet Ögretmen: “Uzun yillar vatanima hizmet ettim. Egitim verdim. Pisman degilim ancak su an görüyorum ki çabalarim beyhudeymis. Aldigimiz maas bin lira” dedi.

KÖY ENSTITUSU MEZUNU

ISMET Akagündüz Köy Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra 194651 yillari arasinda Sehitler’de, 5154 yillari arasinda Yazibasi’da görev yaptiktan sonra emekli oldugu 1975 yilina kadar Kazimpasa Ilkögretim Okulu’nda çalisti. Kariyeri boyunca onlarca takdirname alan Akagündüz bu takdirnamelerin kendisi için bir öneminin olmadigini, yetistirdigi kisilerin iyi bireyler olabilmesinin kendisi için en önemli takdir oldugunu söyledi. Köy Enstitüleri’nde verilen egitimin çok özel oldugunu ve simdiki ögretmenlerin yeterli egitim almadigini dile getiren Ismet Akagündüz: “Köy Enstitüleri bizi yagda kavurdu, tuzlayip pisirdi. Enstitüsünde dikis, marangozluk, asçilik, ev idaresi gibi egitimler aldik. Hepimiz bir kadinin veya erkegin bilmesi gereken seyleri ögrendik ve ögrencilerimize ögrettik. Simdiki ögretmenler bu egitimden mahrum oldular. Egitim sadece okuldaki derslerle kalmamali; bunun disinda çocuklarin birey olarak yetistirilmesi gerekiyor” dedi. Ögretmenlikte özverinin çok önemli olduguna da deginen Akagündüz: “Zamaninda 74 kisilik 1. sinif, 95 kisilik 4. sinif okuttugum oldu. Simdi bir sinifta 40 kisi olsa ögretmenler çok yoruldum diye kendisini oradan oraya atiyor. Ögrencilerimin önlüklerini ben dikerdim. Isitme engelli bir ögrencim için 3 ay özel egitim aldim. Artik ögretmenlerimiz özverili davranmiyorlar” seklinde konustu.

O GELMEDEN DUGUN BASLAMAZDI

TUM görev hayati Torbali’da geçen ve hala burada esi Celal Akagündüz ile birlikte yasayan Ismet Akagündüz, görev yaptigi dönemlerde ögretmenlere gösterilen ilgi, alaka ve sayginin bugün yok oldugunu ifade etti. Ismet Akagündüz görev yaptigi yere gittiginde köy halki ayaga kalkip selam dururmus. Dügünler o gelmeden baslamaz, mevlütler o gelmeden okunmazmis. Kiz istemeye bile Ismet Ögretmen çagirilirmis. Ögretmenligin eskiden daha saygin bir meslek oldugunu ifade eden Ismet Ögretmen: “Görev yaptigim yerlerde insanlar ögretmenlere saygi gösterirdi. Bir sikintilari oldugunda önce bize anlatir, bizimle paylasirlardi. Sehitler Köyü’ne ilk gittigimde kahvedeki köy halki ayaga kalkip selama durmustu. Birine kiz istendigi zaman Ismet Ögretmen onayliyorsa olur derdi kiz babasi. Simdi her sey tersine döndü. Ögretmenlere ne halk ne de devlet kiymet veriyor. Egitiyor diye ögretmenleri, saglam tutuyor diye doktorlari yildirmaya çalisiyorlar” diye konustu.

ÖGRETMENLER GUNU KUTLANMAMALI

ISMET Akagündüz’ün ogullari Türker Akagündüz ve Ilker Akagündüz uzun yillar Torbali’da Kazimpasa Ilkögretim Okulu’nda hizmet verdiler ve bu günlerde emekliligin tadini çikartiyorlar. Gelinlerinden Feryal Akagündüz de emekli olurken, Füsun Akagündüz hala Kazimpasa Ilkögretim Okulu’nda ögretmenlik yapiyor. Kazimpasa’da yillarca idarecilik yapan Türker Akagündüz 24 Kasim Ögretmenler Günü’nün artik anlamsizlastigini, atama bekleyen binlerce ögretmenin oldugu bir zamanda Ögretmenler Günü kutlamasinin yapilmasinin mantiksiz oldugunu söyledi. Türker Akagündüz: “Binlerce ögretmen bu gün atama bekliyor. Ögretmenlerin sosyoekonomik haklari zedeleniyor. Böyle bir zamanda ögretmenler günü kutlanmamali diye düsünüyorum” seklinde konus
tu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web