Büyük Torbalı

Kış geldi, su bitti

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kış geldi, su bitti
997 Görüntüleme
11 Mart 2015 - 8:32
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

1986′da kuruyan ve köydeki su değirmeninin de kapanmasına neden olan su kaynağı son iki yıldır yeniden akmaya başladı. Kış aylarında oluk oluk akan su, havalar ısınmaya başlayınca kurudu.

ARSLANLAR Mahallesi’nde 1986 yılında kuruyan ve bir daha akmayan su kaynakları, aşırı yağan yağmurlardan sonra 2013 yılından bu yana yeniden akmaya başladı. 20 inç kalınlığında suyun çıktığı kaynakların yeniden akması, mahalle halkına bayram havası yaşattı. Mahallenin binlerce dönüm arazisini sulayan ve bir dönem de köyün tarihi su değirmenini çalıştıran kaynak suyu, kışın bitmesiyle birlikte yeniden kurumaya başladı. Mahalle halkının büyük umutlar bel bağladığı su ile binlerce dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi hedefleniyor. Arslanlarlı vatandaşlar, kış döneminde oluk oluk akan bu suyun değerlendirilmesini istiyor.

DEĞİRMENİN KAPANMASINA SEBEP OLMUŞTU
BÖLGENİN Osmanlı Arşivleri’nde bulunan haritasında Çiftlikat-ı Hümayun Değirmeni (Padişah çiftliklerinin tek değirmeni) olarak geçen Arslanlar Mahallesi’ndeki değirmenin kapanmasına sebep olan kaynak suyu, 29 yıl sonra yeniden akmaya başlamıştı. Mahalle mezarlığının yanında bulunan kaynaktan akan su, son 2 yıldır da mahalle halkını sevince boğdu. Mahallenin kuruluşundan bile daha eski bir geçmişe sahip olan bu kaynak suyu, 1450 nüfuslu Arslanlar Mahallesi’nin 2 bin dönüme yakın tarım arazisinin sulanmasında büyük önem arz ediyor. Bölgede bulunan 18 padişah çiftliğinin tam merkezinde bulunan tarihi değirmenin, bu dere kuruduktan sonra kapandığı öğrenildi. Tarihi değirmeni o dönemlerde bir Rum vatandaşı işletiyordu.

‘DERE YATAKLARINI AÇIN
Derenin kuruduğu tarihten itibaren dere yollarının tamamı kapatılmıştı. Mahalle halkı Devlet Su İşleri’nin bu yatakları yeniden açmasını istiyordu. Dere yatakları açılması halinde, kaynaktan akan su direkt olarak tarım arazilerine ulaşacak.Sulu tarımın kısıtlı bir şekilde yapıldığı bölgede yeniden akan su kış bitince kurumaya başladı. Bu durum, mahalle halkının ve özellikle de üreticinin sevincini kursağında bıraktı. Her yıl yağmurlarla birlikte akmaya başlayan ve adeta bölgeyi bir nehre çeviren kaynak suyu, Mart ayının ilk günlerinde azalmaya başladı. Hava sıcaklıkları artıp, yağmurlar da azalınca, suyun tamamen kuruyacağı belirtiliyor.

GÖKHAN YALKALK

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web