Büyük Torbalı

“Abanoz kütügüsün, seni ben isleyecegim”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
“Abanoz kütügüsün, seni ben isleyecegim”
233 Görüntüleme
05 Eylül 2011 - 22:25
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Necip Fazil’in iliskilerini “Sen abanoz kütügüsün. Senden mihrap, minber olur, seni islemek için nakkase lazim, o da ben olacagim” seklinde tanimladigi Abdullah Kars, Ustad ile yazismalarini ve imzaladiklari telif hakki sözlesmelerini hala sakliyor.

YUNUS Emre, Hz. Ömer, Ashab-i Kehf, Ibrahim Ethem gibi yüzlerce Islami kahramani bundan 30-40 yil önce ilk kez tiyatro sahnesinde dramatize ederek seyirci karsisina çikan ve ‘Islami tiyatro’yu kuran Abdullah Kars, simdilerde Torbali’ya bagli Ortaköy’de mütevazi bir hayat sürüyor. 80`li yillarin ünlü tiyatrocularindan olan Abdullah Kars’in hayati Necip Fazil ile tanismasinin ardindan degismis. Ustadin kendisi için yazdigi Yunus Emre oyunuyla sahneye çikan Kars’in Ibrahim Ethem, Kutsal Emanetler ve Püf Noktasi adini tasiyan oyunlari da büyük ilgi görmüs. Necip Fazil’in iliskilerini “Sen abanoz kütügüsün. Senden mihrap, minber olur, seni islemek için nakkase lazim, o da ben olacagim” seklinde tanimladigi Abdullah Kars, Ustad ile yazismalarini ve imzaladiklari telif hakki sözlesmelerini hala sakliyor. Necip Fazil’in kendi el yazisi ile deftere döktügü eserler, tarihi bir vesika olarak Kars’in arsivinde gelecege tasinacak.

ILK KEZ DUGUNDE SAHNEYE ÇIKTI
ABDULLAH Kars, dogum yeri olan Kayseri’nin Güzelsu köyünde yapilan bir dügünde, henüz 4 yasindayken ilk kez sahneye çikti. Oynadigi rolde gözyaslarini tutamayinca köy ögretmeni tarafindan kesfedildi. O günden beri tiyatroya büyük ask duyan Kars, Ankara Ilahiyat ve Güzel Sanatlar Fakültesi olmak üzere iki üniversite bitirdi. Yillarca kendi yazip yönettigi “Hz. Ömer`in Adaleti” adli oyunu ile “Islamî tiyatro” kavramini olusturdu. Yaz tatillerinde arkadaslariyla kurdugu tiyatro ekibiyle turnelere çikti. “Islam`da tiyatro olur mu, olmaz mi?” tartismalarinin çikmasina neden oldu. Diyanet`ten fetva alinca 4 yil boyunca bütün Türkiye’yi gezdi.

HAYATINI DEGISTIREN TANISMA
KARS’IN yazdigi eserlerle Türk tiyatrosuna büyük emek veren Necip Fazil Kisakürek ile tanismasi da ilginç olur. Milli Türk Talebe Birligi`nin Ankara`daki salonunda `Hz. Ömer Adaleti`ni oynayacaktir, salon tiklim tiklimdir. O gün ayni salonda Necip Fazil da bir konferans verecektir. Bu kalabaligin nedenini sormasi ile Abdullah Kars`la tanisma süreci baslar. Necip Fazil Kisakürek ile tanistiklari gün Ustad’i Yunus Emre oyununu yazdirmaya ikna ettigini söyleyen Kars, o büyük bulusmayi su cümlelerle bize aktariyor: “Ustad, benim oyunumu seyretmek için salonu dolduran kalabaligi görünce o da oyunu izlemeye karar vermis. Oyunun ardindan beni çagirdi. Marasli oldugumu ögrenince, ‘Zaten böylesi Maras’tan çikar’ diyerek beni yanina oturttu. Bana ‘Sen abanoz kütügüsün. Senden mihrap, minber olur, seni islemek için nakkase lazim, o da ben olacagim” dedi. O gün kendisinden Yunus Emre’yi yazmasini istedim. En kisa sürede yazip bana teslim edecegini söyledi. Telif ücreti olarak da 4000 liraya anlastik. 2000’inini pesin ödedim. Uzun süre beni aramadi.”

YAZDIGI OYUNU IZLEMEDI
DAHA sonra Tekirdag’da Hz.Ömer’in Adaleti oyununu oynarken Ustad’dan yildirim telefonu aldigini söyleyen Kars, “Ustad telefonda Yunus Emre oyununu yazdigini söyleyip, ‘Piyesi Neslihan’a okudum, gözpinarlari kurudu. Gel eseri al’ dedi. O gece benim için sabah bir türlü olmadi. Ertesi sabah erkenden arkadaslarimla Erenköy’deki köske gidip oyunu aldim.” Yunus Emre’yi 1350 kez oynamasina ragmen bir kez bile Ustad’i oyunu izlemeye ikna edemedigini anlatan Kars, “Oyundan sonra Ustad ‘Mukaddes Emanet’i de benim için yazdi. Bu oyunda 27 yerde suç unsuru çikti” diye konusuyor. El yazmasi eserin orjinali hala Abdullah Kars’ta duruyor ve eserin girisinde Necip Fazil’in kaleminden su ifadelere yer veriliyor: “Abdullah Kars için kaleme aldigim eserimin el yazimla müsveddesini, iman davasinin büyük sanatkarini kendisini selamlamak dilegiyle. ” Kars 1971 yilinda yazilan bu eseri 200 defa sahneledi.

USTAD KOLUNA GIRDI VE…
USTAD’IN daha sonra 1974 yilinda ‘Ibrahim Ethem’i kaleme aldigini belirten Kars, bu oyunu da 2000 defa oynadigini anlatiyor. Ustad ise Kars’i ilk kez bu oyunda izlemis: “Oyunun ardindan Ustad koluma girdi ve ‘Ben Muhsin disinda sanatçi kabul etmiyordum. Simdi eger oyunlari seyretmedigim için kafami duvarlara vuracagim geliyor’ dedi. Ustad, beni bugüne kadar izlemeyisinin nedenini ise ‘Daha önce yazdigim ve baska oyuncularin oynadigi Abdülhamit’in galasinda perisan oldum’ diyerek anlatti.”

TEK SAHNELIK OYUNA 20 BIN LIRA
USTAD’DAN tek sahnelik bir oyun yazmasini da istedigini kaydeden Kars, bu kez Ustad’in ilk komedi oyunu olan Püf Noktasi’ni yazdigi anlatti. Kars, Ustad’in bu oyunu kendisi için yazdigini söyledikten sonra, eseri pesin olarak o gün için epeyi büyük olan 20 bin liraya satin aldigini da söyler. Fakat ne yazik ki o günkü sartlarla bu oyunu oynayamayan Kars’in en büyük istegi, Püf Noktasi’ni oynamadan ölmemek

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web