Büyük Torbalı

Ağaçları zayıflatıyor

‘Dumansız yangın’ olarak bilinen ve özellikle kızılçam ağaçlarında yoğun görülen çam kese böceği hastalığı tehlikesi yine baş gösterdi. Ağaçları güçsüzleştiren bu hastalık konusunda harekete geçildi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ağaçları zayıflatıyor
165 Görüntüleme
07 Ağustos 2019 - 0:43
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

AĞAÇLARIN kanseri” olarak bilinen ve çam ağaçlarında büyük tahribat yaratan çam kese tırtılına karşı entegre mücadele yöntemleriyle (biyolojik, mekanik, biyoteknik) mücadele ediliyor. Yakın bir zamana kadar önemli bir tehdit olarak algılanan çam kese tırtılının yayılması büyük ölçüde önlendi. Torbalı Orman İşletme Şefliği tarafından orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları başlattı. Torbalı Orman İşletme Şefliği, böceği ağaçlardan uzak tutmak için tüm yöntemleri uyguluyor. Ağaçların kurumasına neden olan çam kese böceği ile yumurta evresinden kelebek evresine kadar her evrede mücadele eden orman koruyucuları, çam kese böceği ile biyolojik mücadele çerçevesinde bu böcek ile beslenen avcı sinekleri ormana bırakarak çam kese zararlılarını yok edecek.

KAFES YAPILDI

Torbalı Orman İşletme Şefliği tarafından avcı sineklerin muhafaza edileceği 10 kafes yaptırıldı. Bu kafesler Torbalı ormanlarının farklı yerlerine konulacak. Yakalanan çam kese böceğinin yumurtaları bu kafeslere konularak avcı böceklerin burada beslenmesi ve kendi yumurtalarını bu kafeslere bırakması sağlanacak. Bu sayede üremesi kolaylaştırılan avcı sinekler, çam kese böceklerini avlayarak temizleyecek.

AĞAÇLARI ZAYIFLATIYOR

Bir kelebek türü olan çam kese tırtılı, çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu larva keseleridir. Çamlara büyük zarar veren bu tırtıllar, özellikle kızılçam, karaçam, sarıçam, fıstık çamı ve Lübnan sediri gibi çam ağacı türlerinde görülüyor. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçların boylarının büyümesi geriliyor ve hacimleri kayboluyor. Böceklenen ağaç zararlıyı diğerlerine bulaştırırken, zayıf düşen ağaca başka zararlıların gelmesine de zemin hazırlıyor. Çam kese tırtılı çoğaldığında ise ağacı çıplak hale getirebiliyor. ‘Dumansız yangın’ olarak bilinen ve özellikle kızılçam ağaçlarında yoğun görülen çam kese böceği hastalığı tehlikesi yine baş gösterdi. Ağaçları güçsüzleştiren bu hastalık konusunda harekete geçildi.

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web