Büyük Torbalı

Agiz kokusu utanç nedeni

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Agiz kokusu utanç nedeni
212 Görüntüleme
07 Aralık 2011 - 21:57
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Agiz kokusu çogu zaman mahcubiyete neden olur. Özellikle konusurken agzimizi elimizle kapatma ihtiyaci duyariz. Agiz kokusu çogu zaman evlilikleri de olumsuz yönde etkiliyor.

AGIZ kokusu, çogu zaman kisinin çevresine ve hatta kendisinde bile rahatsizlik veren bir durum. Agiz hijyenine gereken önem verilememesi, olusumun baslica kaynagi. Kaynagi dis çürügü, dis eti iltihabi gibi agiz içi nedenler olabilecegi gibi, seker, böbrek ve gut hastaligi da etkili olabilir. Torbali’da Dis Hekimi Akif Özmen,  “Kimyasi degisen kan gazlari, akcigerlerden geri çikan havanin aromatik yapisini degistirir. Bu da kokuya neden olur. Buna seker, gut ve diyaliz hastalari örnek verilebilir”
Tedavisinin yapilabilmesi için öncelikle kokuya neden olan etmeni bulmak gerekiyor. Bu yüzden öncelikle bir dis hekimine giderek tam bir agiz muayenesi yaptirmalisiniz. “Tedavinin olmazsa olmazlari arasinda dis hekimi tarafindan dolgu, dis tasi temizligi yapilmasi, dis eti hastaliklari ve dis çürüklerinin tedavi edilmesi geliyor. Hasta da evde dil ve dis firçalamada kalite ve sikligi artirarak tedaviye yardimci olmali” diyen Özmen, bunlarin yani sira agiz enfeksiyonlarinin yok edilmesi gerektigini kaydetti.

BASIT ÖNLEMLER

BASIT bir önlem gibi görünen agiz hijyeni, ihmal edildigi takdirde birçok hastaliklara davetiye çikariyor. Bu yüzden özellikle agiz kokusunu önlemek için dislerin tüm yüzlerini ve dil sirtini temiz tutun. Dis firçalamaya ve gargara yapmaya özen gösterin. Agiz kurulugu da koku yapacagindan bol su için. Bakteri olusumunu önlemek için tükürük salgisini hareketlendirin. Sekersiz sakiz çignemek bunun en kolay yoludur. Pastil kullanirken dikkat edin. Mentollü pastiller kokuyu giderir gibi görünse de agiz kuruluguna dolayisiyla da agiz kokusuna neden olur. Su içerigi bol olan domates, kereviz, pirasa gibi sebze ve elma gibi meyveleri tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz dogramak, kahve taneleri çignemek de agiz kokusunu önlemeye yardimcidir.

AFT KENDILIGINDEN GEÇER

AFT ve uçuk toplumda en sik karsilan agiz yaralari. Aft, solgun sarikirmizi hale ile çevrili, oldukça agrili ülserlesmis lezyonlardir. Olusum nedeni tam olarak belirlenemese de olusumunu hizlandirici ve seyrini kötülestirici birçok faktör oldugu biliniyor. Stres aftin olusmasinda rol sahibi. Sirke, tursu, tuzlu ve baharatli çerezler ile bünyede alerji yaratan kara bugday, çavdar, arpa, çikolata, findik, kabuklu deniz hayvanlari, soya, domates, patlican, elma, incir, peynir gibi yiyecekler, yanak, dil, dudak isirma, sert yiyecekler ya da firçalama sirasinda olusan travmalar, B12 vitamini ve demir eksikligi, sigara kullanimi aft olusumunu hizlandirir. 7 ila 10 gün içinde kendiliginden iyilesir. Antiseptik gargaralar ya da anestezik kremler kullanilabilir.

BEBEKLERI ÖPMEYIN

UÇUK ise sadece agiz disindadir. Çikmadan önce bölgede karincalanma, kasinma, yanma ya da sizlama belirtileri bas gösterir. Bölge kizarir, siser ve içi sivi dolu kabarciklar meydana gelir. Konusurken, gülerken, yiyip içerken can yakar. Bulasici oldugu için dokunulursa eller iyi bir sekilde yikanmalidir. Uçugu olan bir kisinin kullandigi havlu, bardak, çatal, kasik gibi esyalar ayrilmalidir. Uçugu olan kisilerin bebekleri ve çocuklari öpmemeye özen göstermesi gerekir. Uçuk ve uçuk yarasinin kabugu ile oynanmamalidir. Bu, virüsün parmaklara bulasmasina neden olur.

BITER, YENIDEN ÇIKAR

UÇUK virüsü, vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptiktan sonra o bölgeye yerlesir. Vücut ne zaman zayif düsse enfeksiyon harekete geçer ve uçuk çikar. Stres, asiri yorgunluk, uykusuzluk, asiri günes isigi ve UV isinlari enfeksiyonun harekete geçmesini hizlandiran etmenlerdir. Önlenebilmesi için nüksettiren durumlarin giderilmesi gerekir. Nedeni stresse, bununla basa çikma yöntemlerini ögrenin. Yorgunluk ve uykusuzluksa dinlenin ve uyuyun. Neden günesse, yüksek koruma faktörlü kremler kullanin. Tedavisi için antiviral uçuk kremleri kullanin.

Günde 3 dakikada dis sagligi

ÇOGUMUZ zamansizligi bahane eder dis firçalamayi aceleye getiririz. Oysa en fazla üç dakikalik bir islem oldugunu unuturuz. Düzenli dis firçalamak, agiz ve dis sagligi için çok önemli. Iyi bir dis bakimi nasil yapilmali? Dis Hekimi Akif Özmen, konuyla ilgili sunlari söyledi: “Ilk etapta iyi bir dis firçasi kullanin. Sert killi firçalar dislerinize zarar verebilir. Genelde 34 ay kullanilmasi önerilen dis firçasinin bozuldugunu kil demetlernin birbirinden ayrilmasindan ve egilmesinden anlayabilirsiniz. Çürümeye karsi floridli dis macunu kullanin.” Dogru dis firçalama tekniklerini de anlatan Özmen, “Firça dise 45 derecelik bir açiyla yaklastirilmali. Dis enine dogru ileri geri firçalayin. Dis etinden asagi dogru süpürme hareketiyle firçalamayi bitirin. Daha sonra dislerin iç yüzeyleri ve ön bölgeleri dar oldugundan firçayi dik olarak sokun. Dislerin arka yüzleri, arka disleri ve dili de temizlemeyi ihmal etmeyin. Genelde aceleden ön yüzler firçalanir, çürükler bu yüzden arka bölgelerde olusur. Dis taslari da dikkat ederseniz iyi firçalanmayan alt bölgede yer alir. Disinizi kuvvetli degil yumusak hareketlerle firçalayin. Dilinizi ve damaginizi da yumusak bir sekilde firçalayarak islemi tamamlayin. Dis temizligi için dis ipi, kürdan, ara yüz firçasi gibi araçlari da kullanabilirsiniz” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web