Büyük Torbalı

Arıcılar artık belgeli oldu!

Geçtiğimiz yıl 209 bin ton bal üretimiyle İzmir’de en fazla kovan bulunan ilçeler sıralamasında 4’üncü olma başarısı gösteren Torbalı’da, arıcılık mesleği daha da yaygınlaşıyor. İki ayrı kurumun işbirliğinde Ahmetli’de 2 ay boyunca devam eden arıcılık kursuna 60 kursiyer katıldı ve sınav etabını geçerek, sertifika almaya hak kazandı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Arıcılar artık belgeli oldu!
164 Görüntüleme
13 Aralık 2018 - 11:03
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’NIN hiç kuşkusuz farklı ekolojik ve iklim koşullarına sahip geniş bir alanı bulunurken, bölgede sulama ile birlikte farklı tarımsal faaliyetler de gerçekleştiriliyor. Bazı noktalarda hayvancılık önemli bir yer tutarken, az topraklı ya da topraksız aileler için son dönemde arıcılık ilçede yeni bir geçim ve gelir kaynağı olmaya başladı. Meyve bahçeleriyle tarım sektöründe İzmir’in önde gelen ilçeleri arasında yer alan Torbalı’da, arıcılık mesleğinin daha da yaygınlaştırılması adına harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde Ahmetli’de 9 Ekim’de başlattığı arıcılık kursunu, 72 saatlik eğitimin ardından dün sonlandırdı. 10’u kadın olmak üzere toplamda 60 kursiyerin katılım gösterdiği arıcılık kursunda gördükleri eğitimleri 25 sorunun sorulduğu sınavla pekiştiren kursiyerler, yüksek derece elde ederek, sertifika almaya hak kazanırken, arıcılık kursunun final etabına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya da bizzat katılım gösterdi.

44 AİLEYE 264 KOVAN DESTEĞİ

İzmir’de geçen yıl en çok kovan yerleştirilen ilçeler arasında Torbalı’nın 11 bin 485 kovan sayısıyla 4’üncü sırada yer aldığını gazetemize açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, yapılan desteklemelerle bu dönem bu rakamın daha da üzerine çıkılacağı sinyalini verdi. Özbey, Yeniköy, Ahmetli, Sağlık, Subaşı, Pamukyazı, Dağtekke, Karakuyu, Dirmil, Bozköy ve Türkmenköy gibi kırsal bölgelere yerleştirilen 11 bin 485 arı kovanından 206 bin ton 730 kilo bal ile 3 bin ton 445 kilo bal mumu elde edildiğinin altını çizen Karakaya, arıcılık kurslarına katılım göstererek, sertifika almaya hak kazananlara İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Arıcılar Birliği’nin de çeşitli desteklemelerde bulunduğunu hatırlattı. Geçtiğimiz yıl Ahmetli’de 44 aileye 176 dolu, 88 de boş kovan olmak üzere toplamda 264 kovanın hibe edildiğine vurgu yapan Karakaya, arıcılığı, tarımsal faaliyetler içerisinde çok fazla toprağa bağlı olmayan az masrafla uygun koşullar ve tekniğine uygun yapıldığı zaman güzel gelir elde edilen bir meslek olarak niteledi.

72 SAAT DERS VERİLDİ

Torbalı’nın doğal kaynaklarının çok zengin olması sebebiyle çiftçilerin alternatif gelir kaynaklarına yönlendirilmesi ve ilçe ekonomisine katkıda bulunmaları için teşvik edilmeleri gerektiğini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, “Arıcılık mesleği de ilçemizde başarı ile yapılıyor. Bu kurs ile ilçe çiftçilerimiz daha modern arıcılık tekniklerini öğrenerek uygulamaya koyacaklardır. 60 kursiyerin katılımıyla 2 ay süren kursta, bal arısı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma, bal üretimi, diğer arı ürünleri üretimi, ana arı yetiştiriciliği, ballı bitkiler ve gezginci arıcılık ve arı sağlığı gibi konularda toplamda 72 saat ders verildi. Arıcılık, arı yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları gibi konunun tüm detaylarını barındıran verimli bir kursu geride bıraktık. 3 bin 500 endemik bitkiye sahip bir coğrafyada bulunuyoruz ama buna rağmen kovan başına bal verimimiz 14 kilo. Dünya ortalamasına baktığımızda bu rakam 30 kilo civarında seyrediyor.” diye konuştu.

 DESTEK ALACAK AİLE SAYISI 57’YE YÜKSELDİ

Ülkemizde bu rakamın düşük olmasının asıl nedenini aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, “Çünkü bizde hala babadan, dededen kalma yöntemlerle arıcılık yapılıyor. Haliyle de teknik arıcılık kurallarına uyulmuyor. Ayrıca bölgemizde arıcılığın en büyük sorunlarından biri ana arıdır. Arıcılar yaşlı ana arılarla üretim yapmaya devam ediyor. İki yılda bir ana arı değişimiyle verimde en az yüzde 30 daha fazla kazanç sağlanabilir. İşte bizler İlçe Halk Eğitim Merkezi’nin işbirliğinde Ahmetli’de düzenlediğimiz arıcılık kurslarında bu hususlara özellikle yer verdik. Geçtiğimiz yıl 44 aile faydalandı ancak şuan hak edilen sertifikalar ile birlikte sadece Ahmetli’de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Arıcılar Birliği’nden destek alacak olan üretici sayısı 57’yi geçti. Bu rakam daha da yukarıya çıkacak. Tek hedefimiz, Ahmetli’nin yanı sıra Naime’den Atalan’a, Ayrancılar’dan Karaot’a kadar Torbalı’yı dört bir koldan arı merkezi yapmak.” açıklamasında bulundu.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web