Büyük Torbalı

Arilar tatile çikti

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Arilar tatile çikti
246 Görüntüleme
30 Ocak 2013 - 7:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Hep insanlar tatil yapacak degil ya! Yaz boyunca Ege Bölgesi’nin çesitli ovalarinda ve daglarinda hiç durmadan çalisan arilar, simdilerde Aydin ve Datça gibi sicak bölgelerde hem dinleniyor hem de soguktan korunuyor.

TURKIYE’NIN birçok bölgesinde hüküm süren soguk hava kosullari ve kar nedeniyle ari üreticileri, hayvanlarin donarak ölmesine engel olmak için kovanlarini Aydin ve Datça’ya tasidi. Diger bölgelere göre havanin daha sicak oldugu Aydin ve Datça, simdilerde ari kovanlarinin merkezi haline geldi. Çok sayida arici, kovanlarini bu bölgeye tasirken, bir yandan da bahar hazirligini yapiyor. 50 yillik bal üretici olan Torbali ve Köyleri Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Emin Erel Ayaydin, “Usak, Afyon, Kütahya bölgeleri artik çok soguk. Torbali’nin daglarinda da soguk hava hakim. Bu nedenle kovanlar, Aydin ve Datça gibi sicak bölgelere tasiniyor ve arilar koruma altina aliniyor” dedi.

HER MEVSIM YOLCULUK
TAZE bitki aramak için binlerce kilometre yol kat eden aricilarin çiçeklere yolculugu, 4 mevsim devam ediyor. Nisan ayinin basinda Usak’a giden aricilar, ardindan da Afyon, Kütahya, Burdur ve Aydin’a giderek bal topluyor. Arilarin ogul vermesiyle baslayan yolculuk, arilarin disiplin içerisinde çiçekten çiçege giderek nektar toplama heyecani, yil boyunca farkli bölgelerde sürüyor. 12 kilo ham nektar toplamak için bir gün boyunca araliksiz çalisan ortalama 900 ari, topladigi nektarin ancak bir kismini bala çevirebiliyor. Çiçek özlerinden elde edilecek balin orani ise arilarin topladigi nektarin seker yogunluguyla orantili. Her ay binlerce ariyi farkli bölgelere tasiyan aricilar, çesitli illerde ortalama birer ay kalarak bal topluyor.

KISLAMA YAPILIYOR
TORBALI’DA yarim asirdan bu yana aricilik yapan Emin Erel Ayaydin, arilarin aç kalmamasi ve soguktan donarak ölmemesi için her yil ari üreticilerinin, kovanlari Aydin ve bölgesine tasidigini söyledi. Yazin yaylalardan çiçek bali alindiktan sonra kovanlarin kisa dogru sicak bölgelere götürüldügünü ifade eden Ayaydin, “Ilçemizdeki birçok arici, soguklarin baslamasiyla birlikte kovanlarini buraya getiriyor. Bu sayede arilar koruma altina aliniyor. Yani bu bölgelerde kislama yapiliyor. Kovanlar, subat ayinin ortalarinda yeniden Torbali’daki daglara götürülecek” diye konustu.

ARI SUTU IÇIN IDEAL ZAMAN
EMIN Erel Ayaydin, özellikle ari sütü yapmak için bu aylarin önemli bir firsat oldugunu belirtti. Ari sütünü almanin zor bir is oldugunu kaydeden Ayaydin, “Ari sütü yapabilmek için önce kovan içinden ana ari alinir. Mumdan memeler yapilir. Bunun içine larvalar konur. Larvalar, isçi arilar tarafindan ana arinin yiyecegi macun haline dönüstürülür. Kraliçe ari bununla beslenirken, bu macunlar 35 günlük oldugu zaman da siringayla alinir. Yalniz süt alinirken çok dikkat etmek gerekir. Ari sütü o kadar hassas bir maddedirki, sicak görmeden karanlikta alinmasi sarttir. Alinan ari sütü hemen soguk havali bir saklama kabina konulur. Çünkü 4 derecenin üzeri sicakliklarda ari sütü bozulur” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web