Büyük Torbalı

Baskanlar umutlu döndü

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Baskanlar umutlu döndü
226 Görüntüleme
07 Nisan 2010 - 22:14
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Bakan Aydin sorunlar için milletvekillerini görevlendirdi. MHP Grup Baskanvekili Vural ve CHP’li Susam ilgili bakanlara soru önergesi vereceklerini açikladilar.

ILÇEMIZDEKI oda baskanlari-nin birlesip Ankara’da TBMM ve Basbakanliga yaptigi ziyaret olumlu sonuçlandi. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, Esnaf Odasi Baskani Sezai Tamer, Soförler Odasi Baskani Civa Ismail Ak-man, Ticaret Odasi Baskani Beh-çet Çinar ve Ticaret Odasi Meclis Baskani Abdulvahap Olgun An-kara’dan umutlu döndü. Izmir Milletvekili Tugrul Yemisçi Iz-mir’e yapilacak 4 hastaneden biri-nin Torbali’ya yapilacagi ve ilçe-mizdeki Fetret, Çevlik ve Moskof çaylarina taskin tesisi yapilacagi-ni müjdeledi.
Devlet Bakani Mehmet Aydin, AK Parti Milletvekili Tugrul Ye-misçi, CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam, MHP Grup Baskan Vekili Oktay Vural ve MHP Mil-letvekili Senol Bal ile görüsen Torbali heyeti Torbali’nin tüm sorunlarini 1 gün boyunca bakan ve milletvekillerine anlatti.

BIRLESME HEYECAN YARATTI
TORBALI’DAKI tüm oda bas-kanlarinin birlesmesini takdir edi-lecek bir hareket olarak nitelendi-ren AK Partili Yemisçi “Izmir’de de bu birlesme olsa çok güzel olur. Torbali örnek olacaktir” de-di. CHP’li Susam ise “Hepinizi cani gönülden tebrik ediyorum. Ilçeniz için birlesip karsimiza tek yürek çikmaniz sorunlariniz daha çabuk çözecektir” dedi. MHP’li Oktay Vural ise Torbali’daki bir-lesme için “Sivil inisiyatifin güc-ünü sorunlarinizin çözümünde hissedeceksiniz” dedi. Torbali’nin genel sorunlarini detayli bir rapor ile banka ve vekillerine ileten Torbali’nin oda baskanlari çözüm öneri ile ilgili olarak da uzun su-numlarda bulundular.

IKTIDAR ÇÖZECEK MUHALEFET TAKIPÇISI OLACAK
TORBALI heyeti ile Basbakan-liktaki makaminda uzun bir gö-rüsme yapan Devlet Bakani Mehmet Aydin ilçenin sorunlari için partisinin Izmir milletvekil-leri ile özel bir çalisma yapaca-gini ve bazi sorunlari bakanlar kuruluna getirip ilgili bakanlara iletecegini söyledi. Hastane yapi-mi ile ilgili olarak yer sorununun çözülmesinin ardindan Izmir’e yapilacak 4 hastane binasindan 1 nin Torbali’ya yapilacagini söy-leyen AK Parti Milletvekili Tug-rul Yemisçi sorunlarin kisa sürede çözülecegini söyledi. MHP Grup Baskan Vekili Oktay Vural Torba-li’nin sorunlarinin TBMM’ye tasinmasi için Izmir Milletvekili Senol Bal’i görevlendirirken CHP’li Mehmet Ali Susam da tüm sorunlari detayli bir sekilde ilgili bakanlara iletme söz verdi.

Iste Torbali’nin Ankara’dan istekleri
HIZLI TREN: Aliaga-Menderes Metro Hizli Tren Projesi Torbali’ya 14 km kala Develi Köyü’nde kesilmistir. Izmir’in güneydogusunda yer alan ve sanayi ge-lisiminin son 10 yilda iyice ivme kazan-digi Torbali’ya hizli tren hattinin uzatil-masi gerekmektedir. Ilçede Philip Mor-ris (Marlboro), JTI (Camel), Merinos, Opel, Dr. Oetker, Alfemo, Özgü-Özgör-key basta olmak üzere 650 KOBI faa-liyet göstermektedir. Bu kadar sanayi kurulusunun yer aldigi ilçemiz; Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin sinirlarina dâhil olmasi ile il merkezine olan ba-gimligi iyice artmistir. Bu konuda Izmir Büyüksehir Belediyesi ile Ulastirma Bakanligi’nin çalisma yapmasi gerek-mektedir.

MERMERCILIK ORGANIZE SANA-YI BÖLGESI: Ilçemizde çok sayida mermer fabrikasi ve atölyesi faaliyet göstermektedir. Bu fabrikalarin alt yapi, ruhsat, elektrik v.b problemleri bulun-maktadir. Izmir Büyüksehir Belediyesi 2 yil önce bu bölgeyi Mermercilik Or-ganize Sanayi Bölgesi yapmak için ça-lisma baslatmisti. Fakat çalismalarda hiçbir gelisme kaydedilememekle bir-likte mermercilerin sorunlari oldugu gibi durmaktadir. Karakuyu Beldemize bir an önce Mermercilik Organize
Sanayi Bölgesi kurulup basta ruhsat sorunlari olmak üzere alt yapi, elektrik ve benzeri sorunlarinin acil olarak çözülmesi gerekmektedir.

LISE IHTIYACI: Torbali’nin nüfusu 125 bine ulasmaktadir. Gündüz nüfusu ise150 bin civarindadir. Nüfuz artis hizi ile Türkiye’nin en çok büyüyen ilçeleri arasinda yer alan Torbali’da 1969 yilin-da yapilan tek düz lisenin faaliyet gös-termesi ciddi bir sorun teskil etmekte. Mevcut Torbali Lisesi’nin 1992 yilinda hazirlanmis 12 derslikli projesi yillar-dan beri yatirim programina alinmayi beklemekte. Ögrencilerimizin 50-55 ki-silik siniflarda ikili egitim-ögretim gör-dügü Torbali’nin acil olarak bir ek bina veya yeni bir liseye ihtiyaci vardir. Eski Zirai Donatim Kurumu arsasinda yeni bir bina yapilmaya baslanmis olmak ile birlikte ilçemizde en az 3 liseye daha ihtiyaç vardir. Konu ile ilgili olarak Milli Egitim Bakanligi’nin çalisma yap-masi gerekmektedir. Ticaret Meslek ve Kiz Meslek Liselerinin bina sorunu bulunmamaktadir.

HASTANENIN YETERSIZLIGI: Tor-bali’nin mevcut Devlet Hastanesi binasi 1965 yilinda yapilmistir. Bu binaya 1995 yilinda da ek bir bina yapilmistir. Torbali Devlet Hastanesi mevcut hâli ile ilçemizin ihtiyaçlarini karsilayama-digi için zaman zaman istenmeyen va-kalar yasanmaktadir. 40 doktor günde ortalama 1600 hastaya bakmaktadir. Bi-na yetersizliginden ötürü bodrum katin-da dahi poliklinikler açan Devlet Hasta-nesi’nin ihtiyaci karsilayamamasi sebe-bi ile en az 300 yatakli yeni bir bölge hastanesine ihtiyaç duyulmaktadir. Tor-bali Belediyesi hastane için Saglik Ba-kanligina yer tahsisini geçtigimiz gün-lerde yapmis olup bu konuda proje çalismalari da baslamistir. Saglik Ba-kanliginin konu ile ilgili bürokratik is-lemleri bir an önce hizlandirmasi ve ilçemize tam tesekküllü bir bölge has-tanesi kazandirmasi en acil sorunlari-miz arasinda yer almaktadir.

MESLEKI EGITIM KAMPUSU: Ilçe-mizde 1300’ün üzerindeki isletmelere kalifiye eleman yetistirmekte zorlanan Torbali Endüstri Meslek Lisesi 1500 ögrencisi ile mekan yetersizliginden do-layi büyük sikinti çekmektedir. 700 Kobi‘nin faaliyet gösterdigi Torbali’da en büyük sorunlardan birisi de mesleki egitim sorunudur. Endüstri Meslek Li-sesi ihtiyaca cevap verememektedir. Son yillarda artis gösteren mobilya fab-rikalari sebebi ile Mobilya Bölümü bas-ta olmak üzere Tesisat Teknolojileri Bölümünün açilmasi için ek bir binaya veya yeni bir mekana ihtiyaç duyulu-yor. Endüstri Meslek Lisesinin bu yeter-sizliginin giderilmesi için Yazibasinda 63 dekar alanda atil durumda olan Tekel Yaprak Tütün Isletmesinin Okulumuza kazandirilmasi durumunda meslek lise-si ögrencilerimize, ilçemize ve sanayi-cilerimize büyük bir kazanç olacaktir.

ALT YAPI EKSIKLIGI: 700’ün üze-rinde fabrikaya ev sahipligi yapan ilçe-mizde Pancar, Yazibasi ve Subasi böl-gelerinde fabrikalar alt yapi yetersizligi ve üst yapidaki düzenleme eksikligi nedeniyle yagmurda su altinda kaliyor. Asfalt, yol ve alt yapi sorununun yasan-digi bölgede Büyüksehir Belediyesi’ nin çalisma yapmasi gerekmektedir. Içlerin-de dev ihracat firmalarinin da bulundu-gu fabrikalarin sahipleri isyan etmekte. Yazibasi’daki Volkan Kozmetik, Suba-si’daki Bumey Gida, Teknikel, Vespero gibi 250’nin üzerine isçi istihdam eden fabrikalar yagmurda magdur olan fabrikalardan sadece bir kaçidir.

INTIHARLAR ARTIYOR: Son 13 ay içinde 14 kisinin yasamina son verdigi, 70 kisinin de intihara tesebbüs ettigi Torbali, Türkiye ortalamasina göre nor-malin çok üzerinde olan intihar vakala-riyla gündemdeki yerini korurken, bölg-mizdeki sorunun çözülmemesi vatan-daslarin tepkisini çekti. Artan intiharlar ile ilgili Torbali Kaymakamligi özel bütçeli bir proje üzerinde çalisip IZKA-ya sunmaya hazirlanirken, MHP Izmir Milletvekili Senol Bal da dikkatleri il-çeye çekmek için TBMM’ye bir soru önergesi sunmustu. Ancak ilçede henüz sosyal bir çalisma baslatilmazken, ayni zamanda Torbali Devlet Hastanesi’nde ‘kadrolu’ bir tek dahi psikiyatrist bulun-mamaktadir. Hastanemizde farkli ilçe-lerden gelen geçici psikiyatristler görev yapiyor. Torbali Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar psikologun görev yapma-mis olmasi da dikkat çeken bir diger eksik. Konu ile ilgili olarak ilçemizde Saglik Bakanligi’nin özel olarak intiharlarin arastirilmasi ve gerekli tedbirlerin alinmasi konusunda çalisma yapmasi gerekmektedir.

YGS –LYS-ALS VE EHLIYET SI-NAVLARI TORBALI’DA DA YAPIL-SIN:
Ilçemiz sanayinin hizla gelismesi ile disaridan çok fazla göç alan bir ilçe haline gelmistir. 2009-2010 yilinda Ilk-ögretim ve ortaögretim okullarindaki yaklasik 24 bin ögrencimiz egitimine devam etmekte olup 1000’e yakin ög-retmenimiz ilçemizde görev yapmakta-dir. Ilçemizde düzenlenen Seviye Belir-leme Sinavina (SBS) 6500, Askeri Lise Sinavina (ALS) 500, YGS ve LYS sinavlarina 1800 ögrencimiz katilmis olup, 6 dönemden olusan ehliyet teorik sinavina ise ilçemizden 6490 kisi sinava girmistir. Ödemis ve Tire ilçelerinde si-nav düzenlenmesine ragmen Torbali’da bu sinavlar yapilamamaktadir. Ilçemiz-den sinava giren ögrenci sayimizin göz önüne alinarak YGS, LYS, ALS ve Eh-liyet sinavlarinin ilçemizde düzenlen-mesi ögrencilerimiz ve velilerimiz tarafindan büyük önem tasimaktadir.

TURGUT REIS UNIVERSITESI TORBALI’YA KURULMALIDIR: YÖK Genel Kurulunun Izmir’le birlikte Istanbul, Erzurum, Konya ve Kayseri’de bes yeni üniversite kuracagi malumdur. Izmir’de kurulacak olan yeni devlet üni-versitesinin “Turgut Reis Universitesi” adiyla kurulacagi kamuoyuna duyurul-mustur. Turgut Reis Universitesi’nin kurulusu ile ilgili görüs Milli Egitim Bakanligina bildirilmis ve bakanlik ta-rafindan karar tasari haline getirilip TB-MM’ye sevk edilecektir. Kurulacak olan üniversite için henüz kampüs alaniyla ilgili yer tespiti yapilmamistir. Torbali, yeni kurulacak Turgut Reis Universite-sine ev sahipligi yapmak istiyor. Uni-versite kampüsü için yer arayan YÖK’e Torbali merkezindeki Orman Bakanligi-na ait 670 dönüm fidanlik arazisi, Tor-bali Belediyesine ait Çaybasi Mahalle-sindeki 300 dönüm arazi ve TRT’ye ait Ayrancilar Mahallesindeki 350 dönüm arazinin önerilmesi gündeme gelmistir.

ÇÖPLUK KURULMASIN: Izmir Bü-yüksehir Belediyesi Kaynaklar’a yapil-masi düsünülen kati atik aritma tesisi-nin Buca ve Bornova Belediye baskan-larinin tepkisi üzerine Torbaliya kaydi-rilmasinin gündeme gelmesi ilçemizde tepki ile karsilandi. Izmir’in tüm çöp kamyonlarinin her gün ilçemize giris yapmasi ve tonlarca çöp atiginin ilçe-mizde depolanmasi veya bertaraf edil-mesi hem çevreye hem de tarim alanla-rimiza zarari yillarca sürecek tahribatlar yaratacaktir. Harmandali, Kaynaklar, Buca ve Bornova ilçelerinin istemedigi bir tesisin Torbali’ya kurulmasi ilçeye yapilabilecek büyük kötülük olacaktir.

TUVTURK SUBESI YETERSIZ: Torbali Emniyet Müdürlügü’nde 26 bin araç tescilde kayitlidir. Menderes, Sel-çuk, Bayindir, Kemalpasa ilçelerindeki araçlar da vize islemleri için ilçemizde-ki Tüv Türk subesinden hizmet almak-tadir. Tüv Türk’ün bölgeye hitap etme-sinden dolayi araç sahipleri günlerce araç muayenesi için sira beklemektedir. Bu yüzden TüvTürk’te mevcut kanal ve personel sayisinin çogaltilmasini talep ediyoruz.

BORCU YOKTUR BELGESI VE-RILMESI: Halkimiza ve esnafimiza ait araç bandrolleri, gelir vergisi ve trafik ceza borçlarini ödeyemediklerinden dolayi araçlarinin vize islemleri için Vergi Dairesi tarafindan verilmekte olan “Borcu Yoktur” yazisini alabilmelerini talep etmekteyiz.

SAHIL YOLU AÇILSIN: Ilçemizin sa-hip oldugu Metropolis Antik Kent’i ile turistik bir ilçe özelligi tasimaktadir. Il-çemizle baglantisi olan Özbey Mahalle-si, Menderes-Karakuyu Köyü, Ahmet beyli, Özdere, Urkmez, Seferihisar’a su anda yolcu tasimaciligi yapilamamakta. Sahil yolunun düzenlenerek, ulasimin daha kolay hale getirilmesi ilçemiz ve turizm açisindan önem arz etmektedir.

HAZINE ARAZILERININ TAPU VE KIRA (ECRIMISIL) UCRETLERI: Torbali ilçemizde hazine ye ait araziler-de ecrimisil (kiralama) ile çiftçilik ya-pan çiftçilerimiz yüksek kira bedellerini ödeyememektedirler. Bu arazilerin ge-neli kiraç arazi ve daglik bölgelerde o-lup zeytinlik ve susuz bugday, arpa e-kimi gibi kullanilmaktadir. Zeytin ürü-nü de iki yilda bir ürün veren agaç ol-dugundan buradan kazinilan parayla bu kira bedellerini ödemeleri mümkün de-gildir. Kira bedeli yillik 1 dekari 140.00 TL civarindadir. Ova kisminda da kis-men hazineye ait araziler bulunmakta. Tahakkuk ettirilmis olan yüksek ücret-lerin makul bir seviyeye çekilmesi için Ziraat Odasi olarak Milli Emlak Dairesi Baskanligina yaptigimiz müracaatlar sonuçsuz kalmis olup, tahakkuk ettiri-len bu yüksek kira bedellerinin yerine tapu bedelinin ödenmesini talep ediyoruz.

PAMUK, MISIR (DANE SLAJ), ZEYTIN YAG PRIMLERI: Ilçemizde üretilen pamuk, misir (tanelik-slaj) ve zeytinyagina verilen pirim miktarlari yetersiz kalmaktadir. Özellikle bölge-miz pamuk ürününe müsait olup çiftçi-miz pamuga tekrar dönüs yapmak iste-mektedir. Ilçemiz çiftçileri ve Ziraat Odasi olarak da pamuk primini Tarim Bakanligimizdan ve Bakanlar kurulu-muzdan yeniden gözden geçirilmesini ve açiklanmasini talep ediyoruz.

TARIM SULAMA: Ilçemizde çiftçimiz tarim sulamada kullandigi elektrik borçlarini ödeyememektedir, TEDAS da tarim sulama elektrik borcu olan a-bonelerin 2010 Nisan ayindan itibaren elektriklerinin kesilerek sayaçlarin sö-külecegini, aboneliklerinin iptal edilip borçlularin icraya intikal ettirilecegini ilan etmistir. Çiftçimizin zor durumda kalmamasi için Ziraat Odasi olarak su-lama borçlarinin taksite bölünmesini, ödeme kolayligi saglanmasini ve sayaç-larinin sökülmemesini talep ediyoruz.

KANALLARIN ISLAHI: Ilçemizden geçen FETREK çayi ve kanallarin yil-lardir bakim ve temizligi yapilmadigin-dan tarim arazilerimiz su baskinina ug-ramakta, ekili araziler su altinda kalma-si sebebi ile zara ugramakta. Ziraat Odasi olarak FETREK çayi ve kanalla-rin islahinin yapilmasini talep ediyoruz.

ILKÖGRETIM OKULU TALEBI: Il-çemiz 10.700 nüfusa sahip Atatürk Ma-hallesi ile 5500 nüfusa sahip Karsiyaka Mahallesinin asiri göç almasi nedeniyle nüfus mevcudunda artisin olmasiyla, her 2 mahalleye hitap eden Fatih ilkög-retim okulu ile Sehit Çavus Haydar Ar-da Erertingi Ilkögretim Okulu bulun-masina ragmen ihtiyaca cevap vereme-mekte.
Yeni bir Ilkögretim Okulunun açilmasi ile ögrencilerimizin ve velileri-mizin magduriyeti giderilecektir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web