Büyük Torbalı

Beyaz altinda bu sezon para pesin

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Beyaz altinda bu sezon para pesin
183 Görüntüleme
21 Temmuz 2010 - 21:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 ‘Beyaz Altin’ diyari olarak bilinen Torbali’da bu yil pamuk ekim alanlari yüzde 40 oraninda artti. Taris Kooperatifi Baskani Erdal Zeyrek bu yil pesin ödeme yapacaklarini söyledi

TORBALI’DA bir zamanlar en çok yetistirilen ürünlerden biri olmasina ragmen, yetistirme zorlugu ve maliyetlerin yüksek olmasi dolayisiyla üretimi düsen pamuk yeniden çiftçiler arasinda revaçta. Pamukta yüksek oranda ithalatçi durumda olan Türkiye’de pamuk üretimi 2010 yilinda yüzde 25 artti. ‘Beyaz Altin’ diyari olarak bilinen Torbali’da ise pamuk ekim alanlari yüzde 40 oraninda artti. Taris Torbali Kooperatifi Baskani Erdal Zeyrek yaptigi açiklamada, bu yil ortalama 5 bin 6 bin ton pamuk almayi hedeflediklerini açikladi. Hedefler dogrultusunda geçtigimiz yil sadece 460 ton pamuk alabilen Taris, 2010 yilinda yaklasik 12 kat daha fazla pamuk alimi yapabilecek. Kooperatif Baskani Erdal Zeyrek: “Bu yil kooperatif olarak aldigimiz pamuklarin ücretini pesin olarak ödeyecegiz. Bu sayede ortagimiz ürettigi ürünün karsiligini hemen alabilecek” dedi

PAMUKTA ISIGI GÖRDUK

YUKSEK oranda pamuk ithalatinin yapilmasi nedeniyle, 7 yildir pamuktan devam eden kaçis bu yil son buldu. Küresel kriz sonrasi dünya stoklarinin erimesi fiyatlari artirinca üretici, kazanci artan pamuga yöneldi. Yasanan artis sonrasinda bu yil pamuk ekilen alan 12.000 dönüme yükseldi. Geçtigimiz yila göre pamuk üretiminde yüzde 40’lik bir artis yasandigini dile getiren Erdal Zeyrek: “Beyaz Altin’a dönüs basladi. Ilerisini çok iyi görüyoruz. Domateslerde yasanan hastalik ve fiyat düsüklügü, üreticiyi yeniden pamuga yönlendirdi. Biz isigi gördük ve inaniyorum ki üretim de artis yasanacaktir” seklinde konustu.

HEDEF 5000 TON PAMUK

BU yil ki hedefleri dogrultusunda 5000 ton pamuk alimi yapacaklarini söyleyen Taris Kooperatifi Baskani: “2000 ton üzerinde pamuk alimi yaparsak, kooperatifimizin Çirçir isletmesini faaliyete geçirecegiz. Inaniyorum ki hedefimize ulasacagiz. Ancak en önemlisi Taris ortaklarinin kooperatifine sahip çikmasi. Bunun için elde ettikleri pa-mugun yüzde 30’unu koope-ratife vermeleri gerekir. Or-taklarimiz kooperatiflerine sahip çiksinlar” diye konustu.

FIYATLAR AYAGIMIZI YERE SAGLAM BASMAMIZI SAGLADI

PAMUK olmadan üreticinin belini dogrultamayacagini belirten Erdal Zeyrek: “Desteklemelerin geçtigimiz yillara göre artmasi ve borsanin iyi seviyede seyretmesi pamuga dönüsü hizlandirdi. Olumlu hava bu sekilde devam ederse, pamugun gelecegi oldukça parlak gözüküyor. Suanda pamugun kilo satis fiyati 1.40 TL. Geçtigimiz yil kilo fiyati 90 kurus 1 TL arasindaydi. Fiyatlardaki artis, üreticinin istahini kabartti. Fiyatlarin bu sekilde seyretmesi, ayaklarimizi yere saglam basmamizi saglar” seklinde konustu.

 MASRAFLAR  AZALDI

ÖNUMUZDEKI yil pamuk üretiminin yüzde 50 oraninda artacagini ifade eden Zeyrek: “Artik pamuk üretiminde masraflar azaldi. Sebzeye göre, pamuk masrafi yüzde 60 oraninda daha az. Su, elektrik, gübre gibi maliyetler düsük. Ayrica isçi masrafi da yok. Çünkü pamukta makineli hasat dönemi basladi. Bunlar, çiftçinin pamuga yönelmesini sagladi. Geçtigimiz yillarda kazandigimizin yüzde 25’i isçi masrafina giderken, makineli hasat sayesinde bu oran % 8’e kadar düstü”
dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web