Büyük Torbalı

Beyaz altinin karanlik yili

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Beyaz altinin karanlik yili
254 Görüntüleme
08 Aralık 2014 - 8:31
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 Pamuk üreticileri son yillarda düsük fiyat nedeniyle büyük hayal kirikligi yasiyor. Yeniköy – Ahmetli arasindaki bu pamuk tarlasi bu yaz üreticinin yasadigi durumu en iyi sekilde gözler önüne seriyor.

Bir zamanlar için Torbali için çok sey ifade eden ‘ ve beyaz altin’ olarak nitelendirilen pamuk, son zamanlarda ovada artik tercih edilmiyor. Misir ve domatesin yaninda sönük kalan pamuk fiyatlarinin düsmesi, pamuk toplayacak is gücünün olmamasi gibi nedenlerle tarlalarda toplanmadan kaderine terk edildi. Bir dönem çiftçilerin vazgeçilmezi olan pamuk üretiminin gittikçe düsmesi özellikle yakin noktada pazarin olmamasi ve yurt disindan alinan ucuz pamugun etkisi oldu. Ucuz pamugun alinmasi yerli fiyati da düsürürken bazi üreticiler is gücü masrafina girmemek için tarlalarinda hasat islemini gerçeklestirmedi.

15 DEKAR EKILDI

Torbali’da 2010 ve 2011 yillarinda pamuk üretimi yüzde 200 oraninda artti. 2009 yilinda 6 bin dönümlük alanda pamuk ekilirken, 2011 yili sonunda bu sayi 24 bin dönüme yükseldi. 2010 yilinda fiyati yüzde 100 artinca, çiftçi yeniden beyaz altina yöneldi. Fiyat artisi ve ovadaki beyaz altin hareketliligi pamugun yeniden zirveye çikacagi umutlarini da yesertmeye basladi. Ancak bu umut çok kisa sürdü. 2011 yilinda pamuk üretimi artarken, fiyatlar da yine büyük bir düsüs yasandi. Bu düsüsle birlikte 2012 yilinda pamuk üretimi 24 bin dekardan 14 bin 500 dekara kadar düstü. 2013 yilinda 10 bin dekara kadar gerileyen pamuk üretimi bu yil biraz kipirdadi ve 15 bin dekara kadar yükseldi. Torbali’nin pamukla özdeslesmesi artik mazide kaldi.

GELIR GIDERI KARSLAYAMADI

“Isgücü, üretimdeki masraflar hasatta çiftçinin boynunu egdi” diyen Ali Ekber, “Son yillarda pamuk para etmiyordu. Bu tarlada da gördügünüz gibi çiftçiler pamuk hasadina bile gerek duymadi. Çünkü pamugu toplayacak isçilerin parasi pamuk satilirken karsilanamayacakti. Zaten kaliteli pamuk toplayacak isçi zor bulunuyor. Bulan da çok fazla ücret ödemek zorunda kaldi. Haliyle hasat giderleri ve gelirleri birbirine uymadi. Eylülde yagislar da baslayinca 20 dönümlük tarla böyle kaldi” diye belirtti. Ibrahim Danis

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web