Büyük Torbalı

Böyle ‘deli’ her köye lazim!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Böyle ‘deli’ her köye lazim!
365 Görüntüleme
13 Aralık 2013 - 8:32
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Önce köyünde bir dernek kurdu. Yetmedi gazete çikartip halki aydinlatti. O da yetmedi ailesini ikna ederek organlarini bagislatti. Milli Egitim Bakanligi’ni esekle protesto ederek Türkiye’nin gündemine oturdu. Kooperatif kurdu çiftçiyi örgütledi. 80’li yillarda köyüne ‘Yüksek Sistemli Sultaniye Uzüm Bagi’nikurunca “deli”lakabini aldi

 

BAZI insanlar dünyanin en iyi okullarinda okumalarina ragmen su fani hayattabir çivi çakmadan göçüp gider. Bazilari da vardir ki, daglarin kuytu köselerinde, sik ormanliklar içinde kurulan minnacik bir dag köyünde dünyaya gelir, tahsil göremez ve adini nesiller boyu duyuracak isler yapar. Karakizlar Köyü’nde yasayan nam-i diger “Deli Ibrahim” lakapli 73 yasindaki Ibrahim Çetinkayada bir dag köyünde dogdu ve büyük isler gerçeklestirdi. En son tasimali egitim hizmeti kaldirilinca Milli Egitim Bakanligi’ni “esek”le protesto ederek televizyon kanallarinin canli yayinlarina konu oldu. Çetinkaya daha önce de ailece organ bagisi yapan, köyde gazete çikartip halki aydinlatan, köye kooperatif kurarak çiftçiyi tüccardan kurtaran biri. Davut ve Golyathikâyesi gibi. Çetinkaya siradan bir köylü degil aksine köydeki insanlari aydinlatma adina oldukça önemli projeler hazirlayip hayata geçiren biri. Iste Deli Ibrahim’in herkese örnek olacak o uzun yasam hikâyesi…

TAHSIL GÖREMEMEK KAPANMAZ YARA AÇTI

73 yasinda olmasina ragmen, “Kendimi 18 yasindaki bir delikanli gibi hissediyorum” diyerek yasama siki sikiya baglanan Ibrahim Çetinkaya, Karakizlar Köyü’nde dünyaya geldi. Ilkokulu köyde tamamlamasina ragmen o yillarda ilçede ortaokul bulunmamasindan dolayi tahsil hayati yarim kaldi. Babasina günlerce baski yapmasina ragmen maddi durumlarinin iyi olmamasindan dolayi Izmir merkezine veya baska bir ilçeye giderek tahsilini tamamlayamadi. “Ortaokulu okumak için çok çirpindim, çok mücadele verdim ama ilçede okul olmadigindan babam göndermedi” diyerek tahsilini tamamlayamamasinin yüreginde kapanmaz bir yara açtigini söyleyen Çetinkaya, o günden sonra da kendisini aydinlatmaya ve egitmeye karar verdi. Sürekli kitaplar okuyan, dergi ve gazeteleri takip eden Çetinkaya, aç bir çocugun memeye sarildigi gibi kitaplara sarildi. “Çok ama çok okudum” diyen Çetinkaya, “Okumayan bir insan, su koca dünyada canli canli mezara girmistir” diyor.

KÖYDE DERNEK KURDU VE GAZETE ÇIKARDI

18 yasinda siyasete adim atan Ibrahim Çetinkaya, 1958 yilinda CHP’nin gençlik kollarinda görev aldi. 2 yil görev yaptiktan sonra askere gitmesiyle siyaset hayati bu tarihten itibaren son buldu. Köylüleri aydinlatmak ve onlari ileriye tasimak için planlar yapan Çetinkaya, 1962’den sonra adini nesiller boyu duyuracak çalismalari hayata geçirmeye basladi. Ilk olarak Karakizlar Gençligi Köyü Güzellestirme Dernegi’ni kurdu. Dernek o yillarda öylesine bir çalisma yürüttü ki, köyde “Yüksek Fikir Gazetesi”ni çikardi. Dernege kayitli gençler, sürekli kitap okuyup köyün yararina projeler gerçeklestirdi. Torbali’nin tarihinde bir ilk olan bu projede, gençler okuduklari kitaplardaki örneklerden yararlanarak çevre korunmasindan tarimda sagliga ve hayvan hastaliklarina kadar birçok konuda kapi kapi gezerek köylüyü aydinlatti.

ASMA UZUM PROJESIYLE GELEN “DELI” LAKABI

Yasami boyunca iyi projeleri gerçeklestirmek için mücadele veren Ibrahim Çetinkaya’nin ismi 1984 yilindan sonra “Deli Ibrahim” olarak anildi. 1972 yilinda Karakizlar Köyü Kalkindirma Kooperatifini kuran Çetinkaya, zeytincilikle geçinen çiftçilerin, tüccarlara ve büyük fabrikalara gitmesiniönledi. Köylerin kalkinmasi ve ürünlerinin degerlenmesi için kooperatifçilik bilincini yayginlastirdigini ifade eden Çetinkaya, 1973 yilinda köyde muhtar seçildi ve bir dönem görev yapti. 1982 yilinda kooperatif baskanligini birakan Deli Ibrahim, namini alacagi projeyi hayata geçirdi. Torbali tarihinde ilk kez ‘Yüksek Sistemli Sultaniye Uzüm Bagini’ kurdu. Bu çalismasindan dolayi köylüler delirdigine kanaat getirdi. “Asma üzüm bagimi olur?” diye adini”Deli Ibrahim”e çikaran köylülere o dönemlerde derdini anlatamayan Çetinkaya’nin bu çalismasi simdilerde bütün üzüm bahçelerinde kullaniliyor. “Ben, okudugum kitaplarla hayatima yön verdim” diyen Çetinkaya, “Birazcik bilimsel kitaplar okusalardi beni anlayacaklardi” diyor. Bu çalismalarinin yani sira Ziraat Odasi’nda 4 yil oda sekreterligi ve 4 yilda meclis baskanligi görevlerini sürdürdü.

BAKANLIGI ESEKLE PROTESTO ETTI

1956 yilindan beri siirler yazan ve yasamini kaleme alan Ibrahim Çetinkaya’nin, 3 çocuk ve 10 torunu var. En son Milli Egitim Bakanligi’ni esekle protesto ederek, torununu esekle 8 kilometre ötedeki okula tasiyan Çetinkaya, ayrica aile fertlerini örgütleyerek esi, oglu ve üç torununun organlarini bagislamasini sagladi. Ilk olarak ailesi bu fikre “dini yönden sakincali” diyerek karsi çiksalar da, köy imami ile irtibata geçerek ailesini de ikna etti. Simdilerde köye kurulacak olan Metin Göktepe Kütüphanesi’nin sorumlulugunu üstlenen Deli Ibrahim, burada ögrencilere ve gençlere destek olarak kitap okumalarini ve belirli dallarda egitim almalarini saglayacak. “Insanlari çok seviyorum” diyen Çetinkaya: “Bana yapilan iyiligi veya baskasina yaptigim kötülügü unutmam. Fakat kendi yaptigim iyiligi ve baskasinin bana yaptigi kötülügü unutmaya çalisirim. Insanlar için bir seyler yapmayi seviyorum. Ömrümde hep bunun için çalistim” dedi.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web