Büyük Torbalı

Çamlica damlaya damlaya kalkinacak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Çamlica damlaya damlaya kalkinacak
215 Görüntüleme
09 Şubat 2010 - 22:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

SON yillarda popüler olan damla sula-ma sistemleri, hem çiftçiye hem de çev-reye onlarca faydasi var. Bol su, ucuz maliyet ve üretilen her ürünün satilma devri artik bitti. Artik çiftçi elindeki kaynaklari bilinçli ve degerini bilerek kullanmak zorunda oldugu için bu ko-nuda sürekli yeni projeler üretiliyor. Çamlicali üreticilerde bu sorunu gör-dükleri için damlama sulamaya geçis yapti. Köy muhtari Erol Uygur, yakla-sik 3 yil önce baslattigi çalismayla 3.000 dönümlük tarim arazisinin tam 2.000 dönümüne damlama sulama sis-temi yerlestirdi. Bu çalismanin yapil-masiyla birlikte, ürün rekoltesinde yüz-de 400’lük bir artis yasandi. Muhtar Uygur, simdiler köyün kalan diger ta-rim arazisine de damlama sulama siste-mi yerlestirmek için kollari sivadi.

2000 DÖNUM DAMLAMA SULAMA YAPIYOR
ARTIK daha teknik bir sekilde çiftçilik yapan Torbalili üreticiler, teknolojiyi de yakindan takip etmeyi ihmal etmiyor. Ilçe merkezindeki sayili üretici damla-ma sulamaya geçmisken, Çamlica Kö-yü’nün büyük bir bölümü bu sistemi tam üç yildir kullaniyor. Muhtar Erol Uygur’un 2007 yilinda verdigi müca-dele sonrasinda köy muhtarliginin geliri ve belediyenin destegiyle köy damlama sulama sitemi ile tanisti. 2.000 dönüm-lük bir arazide damlama sulama kulla-nildigini belirten Uygur, “Sistem için 60.000 TL gibi bir para harcadik. Yak-lasik 1.000 dönümlük bir arazi kaldi, onun içinde Köylere Hizmet Götürme Birligi’ne müracaatta bulunduk. Torba-li’daki hiçbir köyde bu sistem bu kadar yaygin degil. Ayrica bu sistem sayesin-de köyümüze ek gelir sagliyoruz” dedi.

VERIMDE YUZDE 400 ARTIS
ZEYTIN, incir, üzüm ve misir gibi ürünlerin agirlikla yetistirildigini belir-ten Uygur, “Çiftçimiz bu sistem saye-sinde, ürün rekoltesinde yüzde 400’lük bir artis sagladi. Ayrica iki yilda bir ü-rün alinan zeytin her yil hasat ediliyor. Sistemden üretici de çok memnun. Bu sayede sulama yapilan alandaki her bit-kinin esit miktarda sulanmasi saglani-yor. Bu sekilde özellikle egimli arazi-lerde çok su alan yerlerin kök çürüme-sine ugrayip az su alan yerlerinde kuru-masi ortadan kalkar. Su miktarindan yüzde 30-80 arasinda, enerjide yüzde 40, gübrede yüzde 50, ziraî ilaçta yüzde 30, sulama isçiliginden yüzde 70-90 tasarruf saglaniyor” diye konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web