Büyük Torbalı

Çile yolculugunda: “Her göç bir kopustur”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Çile yolculugunda: “Her göç bir kopustur”
184 Görüntüleme
11 Temmuz 2013 - 8:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 Yazarin dizelerinde dedigi gibi, “Evden ayrilmak bir nevî cihaddir onlara. Bir cihet arayisidir; kaybolmayi göze almak, yönünü tek basina bulmaya cüret etmektir. Evden ayrilmadan kendine varamazsin, evden ayrilmadan büyüyemezsin.” Onlar için evlerinden ayrilmak her seyden bir parça kopmaktir.

SOFRAMIZA koydugumuz domates, saltalik ve bunu gibi daha birçok ürün, tarlalarda çalisan emekçi kitlelerinin alin teri sayesinde oluyor. Bin bir emekle ekilen ve zor sartlarda hasat edilen bu ürünlerin soframiza gelmesini saglayan tarim isçileri, çok zor sartlarda kazandiklari paralarla kirk kanaat geçiniyor. Her yil binlerce kilometrelik yolu kat ederek yurtlarindan, yuvalarindan uzak kalan, kavurucu yaz sicaginin altinda tarlanin ortasina kurdugu küçücük çadirlarda 8-10 nüfusla geçinemeye çalisan mevsimlik tarim isçileri, yoksullugun ve sefaletin alasini yasiyor. Devletin dahi unuttugu topraklardan göç ederek geldikleri gurbet ellerde kazanacaklari bir lokma ekmegin mücadelesini veren tarim isçileriyle yasadiklari 4 aylik gurbet göçünün zorluklarini görüstük. Bu insanlar göç ederken neler yasiyorlar? Hangi zorluklara katlanmak zorundalar? Insana yakismayan sartlarda nasil yasamlarini sürdürüyorlar? Ekmek kavgasi için yollara düstüklerinde neleri kaybediyorlar? Bu ve bunun gibi birçok sorunu gazetemize anlatan emekçiler, sikintilarini, özlemlerini ve hayattan beklentilerini gazetemize anlattilar.

40 DERECE SICAKTA ÇADIRLARDA YASAM MUCADELESI

DOMATES tarlalarinda çalismak için her yil ilçeye gelen mevsimlik tarim isçileri, çadirlarini kurmaya basladilar. Urfa, Diyarbakir, Mardin, Hakkari gibi dogu ve güneydogu illerinden gelerek ekmeklerinin telasina düsen bu insanlar, aslinda insana yakismayan ortamlarda konaklamak zorunda kaliyorlar. Yoksullugun kasip kavurdugu bu aileler, yazarin dedigi gibi, her göç ettiklerinde ayri bir kopus yasiyorlar. Memleketlerinden, sevdiklerinden, kültürlerinden, örf ve adetlerinden kopariliyorlar. Uzak diyarlarda yasayan baska insanlarin kültürlerinde harmanlayarak ömürlerini memleketlerine dönüyorlar. Pamukyazi’ya çadirlarini kuran mevsimlik tarim isçileri, kavurucu sicakta çadirlarda kaliyorlar. Bir çadirda en az 8 nüfus kaliyor ve bu aileler çadiri yatmak için kullandiklari gibi ayni zamanda banyo içinde kullaniyor. Sulari dahi bulunmayan isçiler, tuvalet ihtiyaçlarini ise birkaç tahtaya tutusturulmus çuval parçalarinin kapattigi bir bölgede gideriyorlar.

GÖÇ ONLAR IÇIN BIR CIHATTIR

ASLINDA yazarin dizelerinde dedigi gibi, “Evden ayrilmak bir nevî cihaddir onlara. Bir cihet arayisidir; kaybolmayi göze almak, yönünü tek basina bulmaya cüret etmektir. Evden ayrilmadan kendine varamazsin, evden ayrilmadan büyüyemezsin.” Onlar için evlerinden ayrilmak elbette kolay degil. Domates tarlalarinda çalisan bu isçiler, sabah ezanindan önce uyanip tarlanin yolunu tutuyorlar. Kavurucu sicaklikta 25 lira 30 lira arasinda degisen yevmiye aliyorlar. Bu göçte en büyük yükü yine kadinlar omuzluyor. Ev halkinin karnini doyurmak için ekmek pisirmeden, çamasir yakamaya kadar her zorlugu çeken cefakar kadinlar, ayni zamanda çocuklarinin ihtiyaçlariyla ilgileniyor. Günlük 8 ile 10 saat arasinda çalisan tarim isçilerinin çocuklari ise bu göçte en agir darbeyi aliyor. Yasitlari deniz kenarlarinda yaz tatilinin keyfini çikartirken, onlar ömürlerinde bir kez bile lunaparka dahi gitmemisler. Onlarin en büyük eglencesi, domates tarlalarinda verilen yemek molalarinda pese kosmaca oynamak.

PLANSIZ EKONOMININ DOGURDUGU ACI YOKSULLUK

ONLARI memleketlerinden kilometrelerce uzaklara getiren en büyük etken ise issizlik ve yoksulluk. Yasadiklari topraklarda çalisacaklari isleri olmadigi gibi, ekip biçecekleri bereketli topraklari dahi bulunmuyor. Plansiz ekonomi ve insanin insandan üstün olmasi için acimasiz bir sekilde saldiran kapitalist sistem, onlari sefalete mahkum etmis durumda. Tarim isçilerinin büyük çogunlugu, saatlerini harcadiklari domates tarlalarinda ki ürünleri, memleketlerinde sofralarina dahi koyamiyorlar. Sigortalari olmadigi gibi saglik sikintilari da bir hayli baslarina dert açiyor. Her türlü saglik kontrollerini ücretli yaptiran isçiler, elektrigi suyu olmayan çadirlarda yasam mücadelesi veriyor. “Kim istemez ki kendi öz yurdunda çalisip rahat evinde oturmayi” diyen tarim isçisi Ramazan Aslan’in bu sözleri bile onlarin ne denli zorluk çektigini özetler durumda.

BAYRAM: “MECBURUZ”

PAMUKYAZI Mahallesi’nde kurulan çadirlarda 17 aile ve toplamda ise 70’in üzerinde nüfus var. Kimi bölgelerde prefabrik evler yapilarak tarim isçilerinin rahat etmesi saglanirken, Torbali’da bu imkan maalesef bulunmuyor. Diyarbakir Çermik ilçesinden geldigini belirten Sehmuz Bayram, çadirda yasamin zor oldugunu söyledi. Bu yolculukta en çok çocuklarin yiprandigini belirten Bayram: “Bu yolculuk bizleri elbette çok yoruyor ve yipratiyor ama en çok çocuklarimiz magdur oluyor. Onlarin gelecekleri yok, bizimle ayni kaderi paylasiyorlar. Memleketten gelip buralardaki yasamlari gördüklerinde kimi zaman aileden kopup gurbete gidiyorlar. Her göç bizim için bir kopus oluyor. Yaslilarimiz perisan oluyor bu yolculukta. Memleketimizde hayvancilik dahi bitmis durumda. Ne yapacagimizi sasirmisiz. Zorda olsa mecburen gelmek zorundayiz” dedi.

“GÖÇ BIZIM KADERIMIZ”

8 çocuguyla Urfa’dan gelen Ramazan Aslan’da bu göçün yükünü çeken aile reislerinden bir tanesi. Kimi zaman kendilerini ötekilestirilmis olarak hissettiklerini belirten Aslan: “Bizim tek gayemiz kis ayinda çoluk çocugumuzun aç kalmamasi. Ele güne muhtaç olmamak. Memleketimizde is yok, göçe mecburuz. Kimi zaman sistemi sorguladigimda kendimizi ötekilestirilmis olarak hissediyorum. Acimasiz bir sistem var, bir tarafta asiri zenginler, diger tarafta ise bizler gibi sefiller bulunuyor. Anlam veremiyorum. Çaremiz yok, bu göç bizim kaderimiz, bizden sonrada evlatlarimizin kaderi olacak” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web