Büyük Torbalı

Disçiden kaçis yok

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Disçiden kaçis yok
245 Görüntüleme
05 Aralık 2011 - 21:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Çürük, agri yapmadigi sürece birçok kisinin ihmal ettigi bir problem. Önlemek mümkün. Ya dis hekiminize gidip tavsiyelerine uyun. Ya da dis hekiminize gidin tedavi olun. Tercih sizin.

DUNYADA dis çürügü deneyimini yasamayan insan sayisi yok denecek kadar azdir. Dis çürügü, koyu renk oyuklar olarak algilanir. Önlemek aslinda ne kadar kolay olsa da, dis ve agiz sagligini önemsemedigimiz için bu deneyimi yasiyoruz. Çürükten korunma kisisel irade konusudur. Ya dis hekimine gideriz önerilerini yerine getiririz. Ya da dis hekimine gideriz tedaviyi kabulleniriz. Yani eninde sonunda isimiz dis hekimine düser. Bu yüzden herkesin, saglam disler ve saglikli agzin getirecegi rahatligin bilincinde olmasi gerekiyor.
Torbali Agiz ve Dis Sagligi Poliklinigi’nde Dis Hekimi Elif Ezikoglu, dis minesinin asitler tarafindan çözülmesi sonucu dis çürüklerinin meydana geldigini söyledi. Ege Universitesi Dis Hekimligi Mezunu Ezikoglu, beslenme aliskanliklarinin çürük olusumuna etkisinin bir hayli fazla oldugunu belirterek, “Yemek yedikten sonra genelde agzimizi ve dislerimizi özenle temizlemeyiz. Yiyecek artiklari dislerde birikerek burada bakteri plâklari olusturur. Bakteriler bu plâklardaki glikozu kullanarak asit üretir. Asit de dislerin mineral dokusunu çözerek dis minesinin bozulmasina yol açar. Sonuç itibariyle dis çürür” dedi.

SAKIN OJE  SURMEYIN

ÇURUGUN dis hekimine basvurmayi gerektiren en önemli belirtisi agridir. Soguk, sicak, tatli veya eksi yüzünden dis agrisi yasanir. Çürük dis, genelde hava temas ettiginde de agri yapar. Dis hekimine gidildiginde genelde çürük koyu renkli bosluguyla taninir. Fakat bazi durumlarda bu çukur fark edilmez. Dis hekimi röntgen gibi yardimci taniyla çürügü belirler. Iki dis arasinda kalan gizli çürükler de uzun süre fark edilmez. Bu tür çürüklerde ‘Yemekten tas çikti sandim. Bir de baktim disim kirilmis’ cümlesini sik sik duyariz. Ezikoglu, dis agrisi basladiginda aspirin ya da agri kesici ve alkollü pamuk uygulamalarindan sakinilmasi gerektigini belirterek su uyarilarda bulundu: “Torbali’da hastalarimizin agriyan disine hava almasin diye oje sürdügünü gördük. Bazilar da agriyi dindiriyor diye hidrolik yag sürüyor. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek son derece yanlis. Önlem almaya çalisirken böyle saçma yöntemlerle çürük dise daha çok zarar verebilirler. Çürügün yarattigi agriyi giderecek olan tek tedavi dolgudur.” dedi.

BAKTERI SEKER SEVER

BAKTERILER sekerli ve unlu gidalari çok sever. Bu, herkes için çürük tehlikesi var demektir. Özellikle ekmek tüketimi de, içerdigi glutenin dis yüzeyine yapismasi nedeniyle disin çürümesine neden olur. Beslenmelerinde karbonhidratli ve sekerli yiyeceklerin orani yüksek olanlarla, sularinda florür orani düsük olanlar daha fazla risk altindalar. Tükürük akisini ve miktarini azaltan hastaliklar ya da ilaçlar da çürük olusumunu hizlandirir. Bu nedenle dis hekimleri tükürük akisini artirdigi için sekersiz sakiz önerir.

KENDILIGINDEN IYILESMEZ

ÇURUYEN dis kendiliginden iyilesmez. Bunu artik herkes biliyor. Tedavi edilmeyen çürük, ilerler. Ezikoglu, çürük olan bölümün hekim tarafindan temizlendikten sonra mutlaka doldurulmasi gerektigini belirterek, “Dis özüne kadar ilerlemeyen çürükler söyle tedavi edilir: Çürük, günümüzde elmas uçlu veya tungsten çeliginden yapilmis frezlerle temizlenir. Bu frezler motorlara takilir. Motorlar saniyede 5 bin devir yapar. Islem sirasinda biraz agri hissedilir. Çünkü dentin yüzeyi biraz hassastir. Lokal anestezi ile bu sorun giderilebilir. Çürük temizlendikten sonra dis doldurma islemine geçilir. Dolgu tedavisinde anestezi yapilmissa uyusukluk geçmeden hiçbir sey yemeyin” diye konustu.

ANTIBIYOTIKLERE DIKKAT

INSANLARIN, beklenmedik bir zamanda ortaya çikan dis sorunlarina yönelik ilk yardimin nasil yapilacagini konusunda genelde bilgi sahibi olmadiklarini ifade eden Elif Ezikoglu, “Örnegin agriyan dis üzerinde ve dislerin arasinda bulunan gida birikintilerini dis firçasi ve dis ipi kullanarak temizleyin. Agzinizi tuzlu suyla gargara yapin. Agriyan dis üzerine asla aspirin ya da agri kesici koymayin. Antibiyotikleri bilinçsiz kullanmayin. Mutlaka dis hekimi tarafindan önerilen ilaçlari kullanin. Bazi ilaçlar, kimyasal yapilari nedeniyle dis etinde ve yumusak dokularda tahrise neden olur. Dis üzerinde çürük nedeni ile oyuk olusmussa buraya çok az karanfil yagi (eugenol) emdirilmis pamuk koyulabilir. Eugenol agrinin azalmasini saglayacaktir” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.

ÖNLEM, DUZENLI OLARAK  FIRÇALAMAK

SABAH kahvaltisindan sonra ve aksam yatmadan önce dislerin firçalanmasi ve düzenli bir sekilde dis ipi kullanilmasi çürügün önlenmesinde en etkili yoldur. Çünkü yiyecek artiklari en çok dislerin çigneme yüzeylerindeki girintilerde ve dislerin birbirine degdigi ara yüzeylerde birikir. Bu yüzden dis firçalari küçük basli seçin. Dislerin iç ve dis yüzeyleri ile dilin üstünü firçalayin, ara yüzler için dis ipligi kullanin. Firça killarinin asinmamis olmasina dikkat edin, firçayi bakteri tasimayacak sekilde muhafaza edin. Asla baskasina ait bir dis firçasi kullanmayin. Macunu florürlü seçin. Florürlü macunlara ek olarak agiz kokusunu gidermek için gargara da kullanabilirsiniz. En az 6 ayda bir dis hekimine gidin. Bu hem çürügü önlemede bir önlemdir hem de eger çürük olusmussa erken müahale sansi demektir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web