Büyük Torbalı

Dogal tesisten dere ve tarlalara dogal atik

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Dogal tesisten dere ve tarlalara dogal atik
165 Görüntüleme
22 Haziran 2013 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Çapak Dogal Aritma Tesisi bakimsizliktan çürüyor. Sistem çalismadigi için aritmaya giden atik sular, aritilmadan tarlalara gidiyor. Bölge halki ise yetkilileri göreve davet etti.            

KÖYLERE kurulan dogal aritma tesislerinin çalismamasi bölge halkini isyan ettiriyor. Çapak Mahallesi’ne 2000 yilinda kurulan aritmanin bir türlü yapilmamasina tepki gösteren Aza Cavit Inan yetkililere sitem etti. Atik sularin çevre kirliligine neden olmamasi için açilan özel tasarlanmis çukurlarda atiklarin çökeltilmesi ve bu ortamlarda yasayabilen bitki türlerinin yetismesinin saglanmasini saglayan aritmanin yillardir çalismadigini ve atik sularin dereye bosaltildigini belirten Inan, kimsenin bu durumla ilgilenmedigini, yetkililere birçok kez basvuruda bulunduklarini ancak hiçbir çalismanin yapilmadigini söyledi.

TUVALET SULARI BAHÇE VE DEREYE AKIYOR

ÇAPAK Mahallesi’nde 2000 yilinda yapilan ve köyün bütün atik suyunu aritan ‘Aritma Tesisi’ bakimsizlik yüzünden çürümeye terk edilmis durumda. Ilk yapildigi yillarda köyün bütün atik suyunu aritarak bag ve bahçelerde kullanilir hale getiren aritma tesisi, bakim yapilmadigi için artik faaliyet göstermiyor. Aritma motorlari çalinan, borulari çürüyen aritma tesisi, sulari aritmadan oldugu gibi tarlaya birakiyor. Borulari, aritma motorlari çalinan tesis, atik sulari aritmadan tarlalara ve bahçelere birakiyor. Hal böyle olunca, yaklasik 1000 hanesi bulunan Çapak Mahallesi’nde atik sular aritilmadan tarlalara birakiliyor. Çürümeye terk edilen tesisin çalismamasindan dolayi suanda her gün tonlarca atik su tarlalara aritilmadan akiyor.

PEKI NEDIR BU DOGAL ARITMA TESISI?

YAPILAN bilimsel arastirmalarda, bu sistem çevreye en ufak bir zarar vermedigi gibi dogal ortamin gelistirilmesine önemli katki sagladigi belirtiliyor. Havuzlarda suyu seven ve dogada sulak ortamlarda bol miktarda yetisen kuvvetli kök ve bitki yapisina bagli saz, kamis gibi bitkiler kullaniliyor. Bu tür artirmalar, 70-80 santimetre derinliginde belli bir alan içerisine kurulan dogal bir aritma tesisi olarak biliniyor. Çakillarla doldurulan ve üzerine su bitkilerinin ekildigi dogal aritma sisteminde, bitkiler ve çakil taslarinin arasinda olusan organizmalar suyun aritilmasina yardimci oluyor. Kanalizasyon aritmaya baglaniyor ve aritma içerisinde su 5 günlük bir periyotta aritiliyor. Bulanik sekilde aritmaya giren su besinci günün sonunda berrak olarak birakiliyor.

ARAZILERE PISLIK AKIYOR

ARAZILERIN tuvalet pisliginden geçilmedigini dile getiren Cavit Inan: “Bu durum ciddi saglik sorunlari yaratabilir. Tesisin çalistigi yillarda analiz raporlarinin son derece iyiydi. Çalistigi yillarda çok iyiydi ve bütün atik sular aritilarak tarlalara gidiyordu. Analiz sonuçlarina göre bag ve bahçelerde kullaniliyordu. Simdi ise bakimsizliktan dolayi çürüyor. Her seyi çalindi, kirildi. Yetkililerden ricamiz biran önce bakim yapmalaridir. Araziler tuvalet pisliginden geçilmiyor” seklinde konustu.

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web