Büyük Torbalı

Domuzlar talan ediyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Domuzlar talan ediyor
294 Görüntüleme
19 Temmuz 2011 - 21:11
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ahmetli’de köylüler, artan domuzlarin tarlalara zarar vermemesi için geceleri nöbet tutuyor. Ellerinde sopalarla sabaha kadar bekleyen çiftçiler, av yasaginin bir an önce kaldirilmasini istiyor.

AHMETLI Köyü’nde üreticilerin en büyük derdi olan domuzlara bir türlü çare bulunamiyor. Bölgede avlanmanin yasak olmasi nedeniyle sayilari her geçen gün artan domuzlar, ekili arazilere büyük zarar veriyor. Köylüler, artan domuzlarin tarlalara zarar vermemesi için geceleri nöbet tutuyor. Ellerinde sopalarla sabaha kadar bekleyen çiftçiler, av yasaginin bir an önce kaldirilmasini istiyor. Ahmetli’deki arazilere sadece bölgedeki degil, Zeytinköy ve Selçuk’tan da domuzlar akin ediyor. Bölgedeki 10 bin dönümlük alanda büyük zararlara neden olan domuzlar, suana kadar yaklasik 100 dönümlük alani kullanilmaz hale getirdi.

DOGAL AFET GIBI ZARAR VERIYOR

DOMUZLARIN verdigi zararlar sonucu ovadaki çiftçinin zarari 200 bin lirayi asti. Adeta dogal afet gibi arazilere zarar veren domuzlar, neredeyse köyün içinde dolasacak. Domuzlarin özellikle geceleri araziye inip ürünlere zarar verdigini, buna kendilerinin de sahit oldugunu anlatan Ahmetli Köyü Muhtari Ahmet Kiliç: “Domuzlar gündüzleri görünmüyor, ancak geceleri sürüler halinde geziyor. Biz ne kadar da ovada gezip arazileri dolassak da bas edemiyoruz. Doganin dengesi bozuldu. Bölgedeki domuz sayisi hizla artiyor. Çiftçi perisan halde. Geçtigimiz yil sürek avi ile domuzlari köyden uzaklastirmak istedik ama bir sonuç alamadik” diye konustu.

TEK ÇARE, BÖLGENIN AVA AÇILMASI

OVAYA inen domuzu hiçbir tuzagin durduramayacagini ifade eden Kiliç: “Domuzlar, insan kokusu almadan bölgeden uzaklasmaz. Bu nedenle çiftçiler gece nöbet tutarak arazilerini korumaya çalisiyorlar. Geçtigimiz yil Kaymakamlik araciligi ile Il Çevre Orman Müdürlügü’ne köyümüzdeki daglarin, dogal av alani olmasi için basvurduk ama bir sonuç elde edemedik. Eger bölge ava açilirsa, hem domuz sayisi azalir hem de arazilerimiz büyük bir tehditten kurtulur” dedi.
SON 4 YILDA DOMUZ SAYISI ARTTI

AYLAR boyunca zorlu sartlar içerisinde arazilerine ektikleri ürünleri hasat etmek için bek-leyen Ahmetlili üreticilerin basi domuz sürüleriyle dertte. 10.000 dönümlük tarim arazi-sine sahip köyde domates, bi-ber, seftali, zeytin, fasulye ve misir yetistiriciligi yapilirken, domuz sürüleri tarlalara dadan-di. Domuzlarin istilasina ugra-yan ovada, yapilan inceleme-lerde ürünlerde büyük ölçüde zarar meydana geldigi tespit edildi. Aksam karanliginin çök-mesiyle birlikte Kizilagaç, Dö-seme Deresi ve Kör Memet De-resi’nden inen domuzlar, ovaya yayiliyor. Araziye inen domuzlar, zeytin agaçlarini kirarken, domatesleri yem yiyip hem de çigneyerek kullanilmaz hale getiriyor. Su anda hasadi devam eden domateslere da-danan domuzlar, önümüzdeki günlerde ise olgunlasmaya baslayacak olan misir tarlalari-na dadanacak. Son 4 yildir do-muz sayisinda yasanan büyük artis, çiftçiye önemli ölçüde zarar verdi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web