Büyük Torbalı

ENTEGRE MÜCADELE

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ENTEGRE MÜCADELE
426 Görüntüleme
10 Aralık 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek için, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele büyük önem taşımaktadır. Kimyasal ilaçların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerini azaltmak için hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile ekonomik ve ekolojik bir mücadele yapılması gerekmektedir.

Günümüzde insan sağlığının, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ön plana çıkmıştır. Bu nedenle zirai mücadelenin, agro-ekosistem ve sürdürülebilir tarımsal üretimin dikkate alınarak yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu da ancak, kültürel önlemler başta olmak üzere, kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerin öncelikli olması ve gerekirse birlikte ve uyum içerisinde kullanılması suretiyle sağlanabilir.

 

Tarım Bakanlığı’nca 1995 yılından sonra yürütülen Entegre mücadele projeleri, araştırma ağırlıklı olmaktan çıkartılarak, uygulama ağırlıklı hale getirilmiştir. Belirlenen politika ve stratejiye uygun olarak, 1995 yılından itibaren buğday, mısır, pamuk, patates, nohut, mercimek, örtü altında yetiştirilen sebzeler, elma, turunçgil, fındık, zeytin, kiraz, antepfıstığı, kayısı, şeftali ve bağ olmak üzere toplam 16 önemli üründe; hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele için Entegre Mücadele Projeleri programlar halinde uygulanmaktadır. Örneğin bu programın bir parçası olarak Bakanlık 2014 yılında Örtü altında Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yapan çiftçiye dekara toplam 460 TL. Açık alanda Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yapan çiftçiye ise dekara toplam 70 TL. destek vermiştir. Üreticilerimizin bu desteklerden de usulünce faydalanması gerekir…

 

Entegre mücadelede; mekanik ve fiziksel mücadeleyi de içeren kültürel tedbirler, biyolojik mücadele, biyoteknik yöntemler, dayanıklı çeşitlerin kullanımı, genetik mücadele gibi kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlere öncelik verilmektedir. Alternatif mücadele yöntemleri ile kontrol altına alınabilen hastalık, zararlı ve yabancı olara karşı, kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir. Şayet kimyasal mücadele yapılması zorunlu ise, doğal düşmanlara, insanlara ve çevreye yan etkisi düşük olan, çevre dostu ve spesifik ilaçlar önerilmektedir. Bu durumda, ilaçların etkisi en düşük dozda ve doğal düşmanların en az zarar göreceği zamanlarda kullanılması, ilaçlamaların uygun alet ve ilaçlama tekniği kullanılarak yapılması esas alınmalıdır. Entegre mücadele talimatlarında, uluslararası kriterlere göre seçilen ve Entegre Mücadele Programları için uygun olan ilaçlar tavsiye edilmekte, mecbur kalmadıkça riski yüksek olan ilaçlara yer verilmemektedir.

Entegre mücadele, Entegre Zararlı Yönetimi veya Entegre Zararlı Kontrolü olarak da bilinmektedir. Kısaca entegre mücadele; zararlı türlerin poülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan tüm mücadele yöntem ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutulan bir zararlı yönetim sistemidir.

 

Zararlı; kültür bitkilerinde zarar yapan böcekleri, akarları, nematodları, fungusları, bakterileri, virüsleri, yabancı otları, kemirgenleri ve kuşları kapsamaktadır.

Ekonomik zarar düzeyi; zararlıların ekonomik zarara neden olan en düşük popülasyon yoğunluğudur.

Ekonomik zarar eşiği; bir zararlı popülasyonunun çoğalarak, ekonomik zarar seviyesine ulaşmasına engel olmak için mücadeleye karar verildiği yoğunluktur.

Entegre mücadelede beklenen hedefler; Kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi. Faydalı organizmaların korunması ve desteklenmesi. Çiftçilerin kendi bahçesini düzenli aralıklarla kontrol edebilme ve karar verebilme düzeyine getirilmesi. İlaçların çevrede (toprak, su ve hava) yarattığı olumsuzlukların en aza indirgenmesidir.

 

Entegre mücadelenin yararları ise; Entegre mücadele, sürdürülebilir tarımsal üretimi ve kalkınmayı sağlar. Kaliteli ve ilaç kalıntı riski az olan ürün elde edilmesini sağlar. Zararlı organizmaların, kullanılan ilaçlara karşı direnç oluşturmasını geciktirir. Entegre mücadele, çevreci bir mücadele sistemi olup; insan sağlığı ve çevrenin korunmasını sağlar. Doğada var olan biyolojik çeşitliliğin ve canlılar arasındaki doğal dengenin korunmasını sağlar. Zararlı organizma popülasyonlarının baskı altında tutulmasında büyük rol oynayan, faydalı organizmaların korunmasını sağlar. Bunun sonucu olarak salgın yapma tehlikeleri azalır. Gereksiz ilaçlamaların önlenmesi nedeniyle, ilaçlama sayısı azalacağından insan ve hayvanlarda oluşabilecek zehirlenme riski azalır.

Üreticilerimiz bu yöntemleri uygulayıp devletin verdiği destekleri de alarak insan ve çevre sağlığına destek olacaktır.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web