Büyük Torbalı

Fabrikalar kurulunca ova sebze cenneti oldu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Fabrikalar kurulunca ova sebze cenneti oldu
217 Görüntüleme
08 Kasım 2012 - 7:54
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Geçmiste tütün ve pamuk üretimi ile anilan Torbali, son 15 yilda gida devi fabrikalarin ilçeyi tercih etmeye baslamasi ile sebze üretimi yayginlasmaya basladi. Resmi rakamlara göre Ege Bölgesi’nin kislik sebze ihtiyacinin yüzde 75’i Torbali Ovasi’ndan saglaniyor

VERIMLI tarim arazileri ile ön plana çikan Torbali’da 550 bin hektar araziden 313 bini tarim amaçli kullaniliyor. Akdeniz iklimine uygun her türlü ürünün yetistirildigi ovada yüzde 48 oraninda sebze yetistiriciligi yapiliyor. Sebze üretimini yüzde 23 ile zeytin, yüzde 20 ile meyve üreticiligi takip ediyor. Ilçe tariminin büyük çogunlu ‘sulu tarim’ seklinde yapiliyor. Torbali Ovasi’nda 3 mevsim ürün elde ediliyor. Kis mevsimiyle birlikte ovada kislik sebzeler hakimiyetini sürdürüyor. Fasulye, pirasa, kereviz, lahana, brokoli gibi ürünler çiftçi tarafindan tercih edilirken, hasat çalismalari da devam ediyor. Ilçe sinirlari içerisinde faaliyet gösteren Özgörkey araciligi dünyaya dondurulmus sebze, Tat ve Tukas araciligi ile salça; VSM ve Bapa Gida gibi fabrikalar araciligi ile kurutulmus domates üretimi yapiliyor.

EGE’NIN SEBZESI BIZDEN

MENDERES Havzasi’nin gözbebegi ilçelerinden Torbali, tarim ile sanayinin harmanlandigi ilçelerin basinda geliyor. Dünyaca ünlü dev firmalara ev sahipligi yapan ilçede bir yanda ‘metal, mobilya, mermer ve tekstil’ ile sanayi gelismeye devam ederken, tarim alanindaki üretim de hiz kesmeden devam ediyor. Torbali Ovasi yazin domatesin, kisin ise kislik sebzelerin üretim merkezi haline geliyor. Geçmiste tütün ve pamuk üretimi ile anilan Torbali, son 15 yilda gida devi fabrikalarin ilçeyi tercih etmeye baslamasi ile sebze üretimi yayginlasmaya basladi. Ilçe ikliminin uygun olmasi nedeniyle topraklarinda 3 mevsim ürün elde ediliyor. Özellikle sebze yetistiriciligi son yillarda tavan yapmis durumda. Resmi rakamlara göre Ege Bölgesi’nin kislik sebze ihtiyacinin yüzde 75’i Torbali Ovasi’ndan saglaniyor.

TARIMSAL SANAYI BUYUYOR

TORBALI’DA 31.304 hektar olan kültür arazisinin 22.529 hektarinda da sulu tarim, 8.775 hektarinda da kuru tarim yapiliyor. Buna dayali olarak tarima dayali sanayi de büyük bir gelisme içerisinde. Tarimsal sanayinin ana ürünü ise zeytin, pamuk ve domates geliyor. Sulanabilir arazinin çoklugu nedeniyle çesitli sebze ekimidikimi yaninda pamuk, incir, zeytin, seftali, hububat ekimidikimi ve son yillarda yogun olmak üzere çiçek ve sebze seraciligi da yapilmakta. Tütün ekimi kota nedeniyle bitti. Ilçede tarim arazileri üzerinde yilda 2 ürün alinabiliyor. Hatta bazi sebze rotasyonlarinda 3 ürüne kadar çikilabilmekte. Ilçede hazir gida tesisleri, sebze ve meyve isleme tesisleri kurulmasi ile birlikte ihracatta artis gözlenebilmekte. Buna bagli olarak da ihracata ve hazir gida sanayinde ihracata dönük üretimde artis gözlemlenmekte.

URUNLER NASIL SATILIYOR?

TORBALI genelinde tarimsal ürünlerin; yüzde 30′u tüccarin ürünü tarlada çiftçiden almasi ve kendi olanaklariyla isleme tesisine veya pazara ulastirmasi yoluyla, % 25′i hazir gida üreticisi isletmelerin sözlesme yaptigi üreticiden ürünü direkt almasi yoluyla, % 25′i pamuk, zeytin ve üzüm üreticileri olarak TARIS’e üye olanlarin birlige teslim etmeleri yoluyla, % 20′sinin ise kendi olanaklariyla sebze ve meyve haline ve pazara ulastirmasi yoluyla pazarlaniyor. Torbali’da isletme kapasitesi 50 bin ton olan yaklasik 6 soguk hava deposu mevcut.

PIRASANIN MODASI GEÇMIYOR

ILÇEDE yaklasik 20 bin dönümlük bir alanda üretilen pirasa, ülkenin birçok bölgelerine gönderiliyor. Ucuz ve bol vitamin kaynagi olan pirasa besleyici ve lezzetli özelliginden dolayi Torbali’da en çok üretilen sebzelerin basinda geliyor. Genellikle Özbey, Yeniköy, Ahmetli ve Kaplancik Bölgesi’nde yetistirilen pirasa, dondurulmus gida fabrikalari araciligi ile yurt disina gönderilirken, tazesi ise büyük firmalar vasitasiyla dev marketlerin raflarinda yerini aliyor.

TUTUNUN YERINE BROKOLI

BROKOLININ rahatça satilmasi ve tütüne devletin destegini çekmesi, ürüne çiftçilerin ilgisini artirdi. Özellikle Torbali’da Özgü Özgörkey gibi firmalar brokoli üretimini tesvik ediyorlar. Brokolinin Torbali iklim kosullarina uygun olmasi ise bu bölgedeki üreticilere ayri bir avantaj getiriyor. Brokoli dönüm basina verimi az olmasina karsilik fiyati ve kolay pazar bulmasi nedeni ile üretimi tercih ediliyor ve üretimi hizla yayginlasiyor.

DOMATES OVANIN KRALI

TORBALI’DA en çok ekilen sebzelerin basinda domates geliyor. Tarimsal sanayinin hammaddesi tarim ürünü oldugu için çiftçinin ürünün elde kalmasi riski ortadan kalkiyor. Ilçede Tat ve Tukas gibi salça fabrikalari faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin önde gelen salça fabrikalari günde binlerce ton domates isleyip salça yapiyor. Ilçe disindan da çok sayida salça fabrikasi Torbalili çiftçilerden alim yapiyor. Diger taraftan son yillarda yurt disinda kurutulmus domates oldukça fazla tüketilmeye baslayinca Torbali’da kurutulmus domates sektörü olustu. Ilçede Tat, Tukas, VSM Gida gibi firmalarin sektörde  önemli pazar payina sahip.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web