Büyük Torbalı

GDO’lu ürünlere karsi KÖYLU PAZARI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
GDO’lu ürünlere karsi KÖYLU PAZARI
194 Görüntüleme
06 Temmuz 2012 - 7:52
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

GDO’lu ve hormonlu ürünlerin son dönemde tepki toplamaya baslamasi vatandasi dogal ürünlere yöneltiyor. Persembe Pazarinda kurulan ve organik ürünlerin satildigi köylü pazari da yogun ilgi görüyor.

GELISEN ve degisen teknolojiden sebze ve meyvelerde nasibini almis durumda. Günümüzde yonca, kanola, pamuk, keten, mercimek, misir, kavun, erik, patates, pirinç, soya, seker pancari, ayçiçegi, tütün, domates ve bugday basta olmak üzere pek çok tarim ürününün yani sira süt yumurta ve yogurt ürünlerinin de genetigiyle oynanmis durumda. Insan sagligina olumsuz etkileri olan bu yöntem çesitli alanlarda tepkilerle karsilasiyor. Tepeköy Mahallesinde kurulan persembe pazarinda bulunan ve ‘Köylü pazari’ olarak adlandirilan alanda da çevre köylerden gelen vatandaslar kendi yetistirdikleri organik ürünlerini satiyor. Pazar sayesinde çiftçilerin ürününü pazara tasiyarak dogrudan satmasini vatandaslar tarafindan da yogun ilgi görüyor. Son yillarda genetigi degistirilmis ürünlerin artmasi sonucunda organik tarima ihtiyaç gittikçe artiyor. Vatandaslar daha çok organik pazarlarda satilan ürünleri tercih ediyor.

BU PAZARDA HERSEY ORGANIK

GDO’LU ürünlere karsi organik ürünler satan köylüler, insan sagligina olumsuz etkisi olan meyve ve sebzelerin tüketilmemesi çagrisinda bulundu. Köylü pazarinda meyve ve sebzelerin yani sira zeytin, zeytinyagi, süt ürünleri, kekik suyu ve ev yapimi sabun bulunuyor. Urünlerin tamaminin köylü tarafindan yetistirilip Persembe günleri Torbali halkina sunuluyor. Uygun fiyatlara satilan ürünler Torbali halkinin vazgeçilmezi oluyor. 20 yildir köylü pazarina geldigini ve kendi yetistirdigi meyve ve sebzeleri sattigini belirten Ayse Kus, “Urünlerimizi kendimiz yetistiriyoruz. Insan sagligina deger veriyor. Hiçbir sekilde hormon ve tarimsal ilaç kullanmiyoruz” seklinde konustu. Çapak Mahallesi’nde yasayan ve yetistirdigi ürünlerden fazla para kazanmadigini dile getiren Kus, “Yetistirdigimiz ürünleri bizden ucuza alan toptancilar pazarda pahali fiyatlara satiyor. Ureticinin kazanci çok azken asil parayi toptancilar kazaniyor” ifadelerini kullandi.

KADINLARIN SAYISI ERKEKLERDEN FAZLA

KÖYLU pazarinda çogunlukla kadin saticilarin sayisinin fazlaligi dikkat çekiyor. Çesitli köylerden gelerek organik ürünler satan kadinlarin birçogunun yas ortalamasi 40 ve 60 arasinda degisiyor. Özellikle vatandaslarin yogun talebiyle karsilasan köylü satislardan oldukça memnun. Sebze meyve yani sira köy zeytinyagi, ev sabunu, tarhana, salça, ev de kurutulmus adaçayi, kekik ve benzeri baharatlarda köy pazaryerinde bulunuyor. Organik gida meraklilari bahçe domatesi, biberi, patlicani mutfagina götürmek içinde yogun sekilde köylü pazarina geliyor. Tezgahtarlarin büyük çogunlugunu da bayanlar olusturuyor. Kadinlarin hâkim oldugu köylü pazarinda renkli görüntüler kaçinilmaz oluyor. Aralarinda herhangi bir rekabetin yasanmadigini dile getiren Safiye Senoglu(51) “Burada çogumuz birbirimizi taniyoruz. Bazilarimiz akraba bile. Aramizda rekabet yok.” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web