Büyük Torbalı

GECE YEME PROBLEMİNİZ VARSA…

‘Gece zor uykuya dalıyorum ve sürekli uyanıyorum. Uyandıkça da buzdolabına saldırıyorum ve ne varsa yiyorum. Sürekli kilo alıyorum. Ne yapmalıyım?’ Bu sorun sadece bir dönem, birkaç gün ortaya çıkıyor gibi gözükse de, gün içindeki besin tüketimini etkiliyor ve kilo artışıyla büyük bir soruna dönüşüyorsa, kısa sürse de bunu sık sık tekrarlamaya başladıysanız, çözüm bulmanın zamanı geldi demektir. ‘Çok sık değil nasıl olsa’ diye ertelemeyin

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
GECE YEME PROBLEMİNİZ VARSA…
858 Görüntüleme
30 Temmuz 2021 - 17:37
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Diyetisyeni Esra İsmailoğlu, gece saatlerinde yemek yeme bozukluğunun, uykudan uyanarak yemek yeme ya da akşam yemeğinden sonra aşırı yiyecek tüketme ile kendini gösteren, yineleyen gece yemek yeme dönemleri olduğunu söyledi.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diyetisyen İsmailoğlu, “Sabahları ortaya çıkan iştahsızlık, kahvaltının atlanması veya ihmal edilebilir miktarda az yenmesi, akşam çok yeme, günlük toplam kalorinin en az%25’inin akşam yemeğinden sonra alınması, haftada 3 veya daha fazla gece uykusuzluk olması gibi belirtileri bulunur. Gece yeme sendromunda, yeme ve uykunun biyolojik ritimleri ayrılmıştır. Enerji alımında gecikme meydana gelir ve bunun sonucunda kişilerin sabah yemeleri baskılanırken akşam-gece yemeleri artar. Kişi yemek yediğinin ayrımında olur ve yemek yendiğini anımsar. Gece yemek yeme, kişinin uyku-uyanıklık döngüsündeki değişiklikler yada yere toplumsal değerler gibi dış etkilerle açıklanamaz” dedi.

GECE YEME BOZUKLUĞUNDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Tınaztepe’li Diyetisyen, “Gece yeme bozukluğu yaşayan bireyler gün içerisindeki besin ve enerji dengesini sağlamalıdır. Uzun süre aç kalma, yüksek yağlı ve şekerli besinler tüketmek gün ve geceyi yönetmeyi zorlaştırır. Ana öğünler arasındaki zamanın 4 saati geçmemesine özen gösterilmelidir. Gün içerisinde ve akşam boyunca öğünleri belirli olmalı mutlaka akşam yemeğinden sonra 1 küçük avuç çiğ kuruyemiş veya 1 porsiyon meyve,1 fincan şekersiz çay gibi bir ara öğün yapmalıdır. Akşam boyunca açlık hissediliyorsa marul, maydonoz, salatalık, havuç gibi sebzeler tokluk sağlaması amacıyla tercih edilebilir” diye konuştu.

ZORLAYICI OLACAĞI FAKAT GEÇİCİ BİR SÜREÇ OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR

Toplumda görülme sıklığı ve ilişkili olduğu hastalıklar göz önüne alındığında ‘Gece Yeme Sendromu’nun ciddiye alınması gereken bir yeme bozukluğu hastalığı olduğunu aktaran Dyt. İsmailoğlu, “Bu sürecin ilk zamanlarda zorlayıcı olacağı fakat geçici bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Gece yeme bozukluğu sendromu teşhisi için önce bir dahiliye hekimine görünüp sebepleri araştırmak gerekmektedir. Hormon tetkikleri nedenlerin belirlenmesinde önem taşır. Gerekiyorsa psikolog veya psikiyatristten yardım almak, sonrasında da beslenme planını düzenlemek için diyetisyene başvurmak önemlidir” şeklinde konuştu. CEMİL ZEYBEKER

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web