Büyük Torbalı

Gençler kentlere yaslilar köylere kaçiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Gençler kentlere yaslilar köylere kaçiyor
185 Görüntüleme
18 Eylül 2013 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Göçe bagli olarak Torbali’nin dag köylerinde genç nüfus oraninda büyük ölçüde düsüs yasaniyor. Gençler, is bulma ve daha iyi ilerde çalisma amaciyla kent merkezilerine göçmesi nedeniyle köylerde yaslilarin sayisi artiyor.

 

SANAYILESMENIN hizla artmasi, köylerde yasamin zorlasmasi gibi nedenlerden dolayi köylerden kentlere büyük oranda göçler yasaniyor. Daha iyi bir is ve gelecek umudu ile kentlere göç eden gençlerin sayisinin artmasiyla birlikte köylerde genç nüfus oraninda azalmalar yasaniyor. Torbali’nin köylerinde genellikle yas ortalamasi 50′nin üzerinde oluyor. Gençler köylerden göç etmesinin yani sira, bu durum tersine bir göçü de sagliyor. Kentlerin gürültünden bikan, emekliligi dolmus olan veya durumu iyi olanlar dag köylerinden ev satin alarak köylere yerlesiyor.

ISSIZLIK GENÇLERI GÖÇE ZORLUYOR

TORBALI’NIN dag köylerinde yasayan vatandaslar geçimini agirlikli olarak zeytin, üzüm, bamya, incir ve aricilikla sagliyor. Son yillarda ise köylerde büyük oranda göç yasaniyor. Gençlerin okumak için köylerinden ayrilmasi, evlenen gençlerin köyde oturmak istememesi, mirasla bölünen topraklardan elde edilen gelirin yetmemesi gibi nedenlerle köylerin nüfus oraninda düsüs meydana geldi. Gençler is bulma ve daha iyi bir gelecek saglayabilmek adina köylerden kentlere göç edince, köylerde yas orani 50’nin üzerine yükseldi. Yasi ilerleyenler, sessiz bir hayat ve temiz hava solumak için köyleri terk etmiyor. Ustelik kentlerden de büyük oranda köylere tersine göç yasanmasi, yasli nüfusunda büyük bir artisa neden oluyor.

DOGUM ORANLARI ÇARPICI

ÖTE yandan dag köylerindeki dogum oranlarinda da büyük oranda düsüs yasaniyor. Ilçe Saglik Müdürlügü’nün geçtigimiz yil yayinlanan verilerine göre, Torbali’nin bazi dag köylerindeki dogum oranlari su sekilde: Karakuyu Mahallesi’nde 2010 yilinda 25 dogum olurken, 2011 yilinda 15, 2012 yilinda ise 11 dogum meydana geldi. Karakizlar Köyü’nde ise, 2010 yilinda 2 dogum, 2011 yilinda ise hiç dogumun gerçeklesmedigi ortaya çikarken, 2012 yilinda ise bu köyde sadece 1 dogum meydana geldigi ögrenildi. Karaot Köyü’nde, 2010 yilinda 1, 2011 yilinda 2, 2012 yilinda ise 1 dogum gerçeklesti. Yine Korucuk Köyü’nde 2010 yilinda 5, 2011 yilinda 9, 2012 yilinda 5 dogum olurken Helvaci Köyü’nde 2010 yilinda 1, 2011 yilinda 4, 2012 yilinda ise 1 dogumun oldugu belirlendi. Dagtekke ve Orman Köy’lerinde ise son 3 yil içerisinde sadece bir dogum meydana geldi.

“KÖYLERIN TADI KALMADI”

NUFUSUNgittikçe azalacagindan korkan köy muhtarlari ise gençleri köyde kalmalari konusunda ikna etmeye çalisiyor. Eskiden köylerin vazgeçilmez yerler oldugunu söyleyen Korucuk Köyü’nden 83 yasindaki Ali Kanar, eski tadinin olmadigini, herkesin uzaklasmaya çalistigini söyledi. Ekonomik nedenlerden ötürü göçlerin hiz kazandigina dikkat çeken Kanar: “Köylerin eski tadi yok. Gençlerimiz köyde durmuyor, herkes kentlere kaçma telasinda. Eski dostluklar kalmadi, insanlar bir birine yabancilastilar” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web