Büyük Torbalı

GÖLLÜCE YAĞMALANIYOR

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
GÖLLÜCE YAĞMALANIYOR
903 Görüntüleme
29 Ekim 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Göllüce …. Gitmesek de gelmesek de o köy bizim köyümüz. 250 hane 800 nüfuslu, yaklaşık 40 aileden her birinin 10’ar dekar arazisinin olduğu bir köy… Fakir ve sahipsiz bir köy… Hemen bitişiğinde büyük bir çiftlik, Evliyazadeler Çiftliği var. Uzun yıllar köle gibi karın tokluğuna çalıştıkları çiftlik… Zaman zaman ezilmişliklerine başkaldırdıkları çiftlik… Çiftliğin asıl sahibi Osman Evliyazade 2006 yılında vefat ettikten sonra çiftlik mirasçıları tarafından birkaç ay önce Defne Tarım denilen bir şirkete satıldı. Kaça satıldığı bilinmiyor.

Eeee yeni komşu geldi, hayırlı olsun. Hayırlı olsun da eski komşu ile köylüler birbirlerini acısı-tatlısıyla tanıyorlardı da yeni sahipler Göllücelileri; Göllüceliler de yeni komşularını henüz tanımıyorlardı. Göllüceliler geçen hafta bir gün kalktılar ne görsünler, taze komşu Defne Tarımın görevlileri çiftlik sınırındaki meralarının çevresini greyderlerle çevirip kendi arazilerine katıyorlar. Yani bir nevi mera işgali… Bu durumda ne yapacaklar 1969 yıllarında olduğu gibi yine iş başa düştü… Kadın-Erkek, yaşlı-genç 100 kadar köylü toplanıp meralarına yapılan müdahale ve işgalin önüne geçmeye çalışıyorlar. Nihayetinde de greyder çalışmalarını geçici bir süreliğine durduruyorlar.

Henüz neyin ne olduğu belli olmamakla birlikte görünen o ki buradaki toplam 4500 dekar mera yağma hasanın böreği gibi kim kaparsa onun elinde kalacak, durum şimdilik böyle…

Konuyu Büyük Torbalı Gazetesi’nden öğrenince köylülerle görüşmek üzere bir dostumla Göllüce’ye gittim. Köyün ileri gelenleri ve olayı bilenlerle görüştüm. Anlattıklarından anladığım kadarıyla; Köyün yakın sınırında olan Evliyazadelere ait Çiftlik birkaç ay önce Defne Tarım denilen bir şirkete satılmış. Yine köylülerin belirttiğine göre, çiftliğin etrafındaki meralar çiftliğin taze sahiplerinin iştahını kabartmış olacak ki aradan geçen kısa bir süre sonra geçen hafta çiftliğe sınır meraların etrafını çevirip çiftlik arazisine katarak kendilerine mal etmeye çalışmışlar. Belki de diyorlar sınırdaki meraların üzerine konmak için bu çiftliği aldılar. Çünkü amaçları onu gösteriyor…

Ben de bu olay üzerine mesleğim gereği 1998 yılında çıkan Mera kanununa bir göz attım. Kanunda aşağıda belirtilen hususları tespit ettim.

“ Kanunun amacı; daha önce çeşitli kanunlarla tahsis edilmiş veya kadimden beri kullanılmakta olan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişilikleri adına tahsislerinin yapılmasını, belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin artırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamaktır.

 “Mera: Hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla kullanılan yer”.

“Tahsis: Çayır, mera, yaylak ve kışlakların kullanımlarının verimlilik ve sosyal adalet ilkelerine uygun şekilde düzenlenerek, münferiden ya da müştereken yararlanılmak üzere bir veya birkaç köy ya da belediyeye bırakılması”

Mera, Yaylak ve Kışlakların Hukuki Durumu “Mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Komisyonun henüz görevine başlamadığı yerlerde, evvelce çeşitli kanunlar uyarınca yapılmış olan tahsislere ve teessüs etmiş teamüllere göre; mera, yaylak ve kışlakların köy veya belediye halkı tarafından kullanılmasına devam olunur. Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz. Ancak, kullanım hakkı kiralanabilir. Kiralama ilkeleri yönetmelikle belirlenir.”

“Amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacı ile yapılan masraflar sebebiyet verenlerden tahsil edilir.”

Mera, Yaylak ve Kışlak Olarak Tahsis Edilecek Yerler bölümünde “Komisyonca tespit edilecek ihtiyaca göre aşağıda belirtilen yerler mera, yaylak ve kışlak olarak, köylere veya belediyelere tahsis edilir.”

Komisyon ve Teknik Ekipler bölümünde “Mera, yaylak ve kışlakların tespit, tahdit ve tahsisi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca yapılır. Bu amaçla valinin görevlendireceği bir vali yardımcısı başkanlığında; Bakanlık il müdürü, Bakanlık il müdürlüğünden konu uzmanı bir ziraat mühendisi, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’nden bir ziraat mühendisi, defterdarlıktan veya bulunamaması halinde vali tarafından görevlendirilecek bir hukukçu, Milli Emlak Müdürlüğü’nden bir temsilci, Kadastro Müdürlüğü’nden bir teknik eleman, Ziraat Odası Başkanlığı’ndan bir temsilci olmak üzere sekiz kişiden oluşan bir komisyon kurulur” denilmektedir.

Mera, Yaylak ve Kışlakların Korunması bölümünde “Muhtarlar ve belediye başkanları; mera, yaylak ve kışlakların ve sınır işaretlerinin korunmasından ve ayrıca tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılmasının sağlanmasından sorumludur. Muhtarlar ve belediye başkanları ayrıca, geliştirme projelerinde öngörülen hususların yerine getirilmesinde, kamu görevlilerine yardımcı olmakla görevli ve sorumludurlar.”

“Muhtarlar ve belediye başkanları, mera, yaylak ve kışlaklara tecavüz olduğu takdirde durumu derhal Bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne, il ve ilçe müdürlükleri de valilik veya kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler. Bu makamlarca 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun veya 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesi uyarınca gerekli işlemler yapılır” denilmektedir.

1998 yılında çıkan Mera Kanunu böyle diyor. Kanunun ilgili maddelerinde de açıkça belirtildiği gibi mera ilgili köylerin kullanım alanıdır, özel mülkiyete geçirilemezler. Böyle bir durumda başta Kaymakamlık olmak üzere, Belediye, Köy Muhtarlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve Çiftçi Malları Koruma teşkilatlarının işgale müdahale etmeleri gerekiyor.

Büyük Torbalı Gazetesi’nde çıkan işgal haberi ilgili birimlere ihbar niteliğinde bir haberdir. Anlaşılan o ki ilgili bu kurumlar görevlerinin gereğini yerine getirmediklerinden dolayı meraların asıl sahipleri olan Göllüce köylüleri bu işgale kayıtsız kalmamış yaşlısı, kadını ve genciyle müdahale ederek işgali geçici bir süreliğine durdurmuşlar.

Öyle ya devletin malı deniz yemeyen domuz misali, yağma hasanın böreği gibi sahipsiz buldular üstüne konacaklar.

Göllüceliler bu işgale karşı duruyorlar. Çok hararetliler “Çocuklarımızın geleceğinin işgal edilmesine asla ve kata müsaade etmeyeceğiz, her ne gerekiyorsa onu yapacağız. Devletin malı sahipsiz değildir. Devlet malına sahip çıksın. Eğer çıkmazsa biz kadimden beri karnımızı doyurduğumuz meralarımıza sahip çıkmasını biliriz” diyorlar

Arkasında Albayraklar grubu olduğu sanılan Defne Tarım tarafından yapıldığı iddia edilen işgalin durdurulması için köylüler kamuoyunun kendilerine sahip çıkmasını bekliyor. Onlar kendi aralarında kenetlenmiş birlik olmuşlar ancak bu durumun önüne geçmelerine güçleri yeter mi bilmem.

Kendileri çok kararlılar vicdan sahibi kamuoyunun kendilerine destek verip sahip çıkmalarını bekliyorlar. Ben şahsen mücadelelerinde sonuna kadar haklı olan bu köylülerimizi destekliyorum. Bir ziraat mühendisi olarak da elimden gelen her ne varsa haklı mücadelelerinde onların yanında olacağımı bilmelerini istiyorum. Benzeri işgaller 1969 yılında da olmuş…

Zaman ola hayrola…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web