Büyük Torbalı

Gündüz amele, gece Ramazan davulcusu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Gündüz amele, gece Ramazan davulcusu
286 Görüntüleme
26 Temmuz 2012 - 7:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Çaybasi Yeni Mahalle’de oturan Ramazan davulculari, gündüz tarlada yevmiye ile çalisiyor, gece ise ilçe halkini sahura kaldiriyor. Davulcularin tek istegi bahsislerin fazla olmasi

YUZYILLARDAN bu yana süre gelen ve Ramazan ayinin vazgeçilmezleri olan davulcular, mübarek ayin içinde ilçe sokaklarini dolasarak bu gelenegi sürdürüyor. Torbali’nin hemen hemen her mahallesinde davulcular, sahurda davul çalarak vatandaslari uyandiriyor. Torbali’da davulcuk meslegini yillardir icra ettiren Çaybasi Yeni Mahalle’deki davulcular, 10 yili askindir bu gelenegi hiç aksatmadan her Ramazan ayinda yerine getiriyor. Roman vatandaslardan olusan 26 kisilik davulcu ekibi, her gece ilçe sokaklarini dolasiyor. Gündüz domates tarlalarinda amelelik yaparak geçimini saglayan davulcular, gece sahurda da sokaklara iniyor.

23 DAVULCU ILÇE SOKAKLARINI DOLASIYOR

RAMAZAN ayinda davul çalinmasi tarihçilere göre 600 yildan bu yana sürdürülüyor. Torbali’da da her yil oldugu gibi bu Ramazan’da her mahallede davulcular görev yapiyor. Belediyenin belirledigi ve listesine aldigi toplamda 26 davulcu her gece ilçe sokaklarinda oruç tutmak isteyenleri sahura kaldiriyor. Ilçede davul çalanlarin tamami ise Çaybasi Yeni Mahalle’den. Bünyesinde yetistirdigi yerel sanatçilar ve renkli yasantilari ile dikkatleri üzerine çeken mahalle, Ramazan ayinda da bu enstrümani çalmayi kimselere kaptirmiyor. Yeni Mahalle’de oturan 26 davulcu, gündüz tarlalarda çalisiyor, gece ise ilçe sokaklarinda davul çaliyor. Davulcularin en büyük istegi ise bahsislerin fazla verilmesi.

BALKONDAN PATATES ATAN BILE VAR!

KIMI geceler davuldan rahatsiz olan vatandaslarin apartmanlardan kendilerine patates, buz attiklarini, bazilarinin soguk su serptigini dile getiren 22 yillik davulcu Halit Kaya: “Ramazanda davul çalmak eskilerden günümüze gelen bir adettir. Eski zamanlarda böyle teknolojik aletler olmadigindan insanlarin uyanmasi sahura kalkabilmeleri için davul çalinirmis. Simdi bir çok kisi Ramazan davulunun yasaklanmasindan yana ama eski örf ve adetlerimiz tükenmek üzereyken Ramazan davulu çalinmaya devam edilmeli. Bizler de bu gelenegi en iyi sekilde yerine getiriyoruz ve yasatabilmek adina çabaliyoruz. Vatandaslarimizdan tek ricamiz bize tepki göstermemeleri. Bazen su serpiyorlar, bazen de patates firlatiyorlar” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web