Büyük Torbalı

Güvenlik mi, sansür mü?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Güvenlik mi, sansür mü?
183 Görüntüleme
20 Kasım 2011 - 21:53
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Yarin uygulamaya girecek olan filtre sistemi tartismalara yol açti. Filtrenin sansür anlamina geldigini düsünenler de var; uygulamaya verilen tepkinin abartili oldugunu da…

KIMINE göre güvenli internet, kimine göre sansür. Bilgi Teknoloji ve Iletisim Kurumu’nun karari dogrultusunda 22 Temmuz’da yürürlüge giren yasasina göre internet erisimine filtre uygulamasi getirildi. Ancak 3 aylik bir deneme süreci belirlendi ve filtre uygulamasinin 22 Kasim günü hayat geçirilmesi kararlastirildi. Yani yarindan itibaren uygulama basliyor. Filtre uygulamasini kullanmak için internet servis saglayicisina basvuruda bulunmak yeterli. Aile, çocuk, yurt içi ve standart olarak dört seçenek bulunuyor. Kurumdan yapilan açiklamalara göre hiçbir paketi seçmeyen kullanicilar standart uygulamaya tabi olacak. Buna göre internet kullanimlarinda bir degisiklik gerçeklesmeyecek. Ancak filtre uygulamasi internet kullanicilarindan büyük tepkiler aldi. Internet özgürlügünün engellendigini, kisitlandigini savunanlar, kampanyalar baslatip, yürüyüsler düzenledi. Uygulamayi bir sansür olarak niteleyenler, filtre sistemiyle birlikte zararli içerik oldugu gerekçesiyle bir web sitesinin çok rahat bir sekilde engellenmesinden endiseli. Daha önce bir siteye erisimin engellenebilmesi için mahkeme karari gerekiyordu. Simdi ise kara listeye alinmasi yeterli oluyor.

KARA LISTE ANALIZI IYI YAPILMALI

DIJITAL Bilgisayardan Umit Onur güvenli internet projesinin internet kullanimi kisitlayacagini, daha önce DNS degisikligi ile yasakli sitelere erisim saglanabilirken; artik bu imkânin da ortadan kalkacagini söyledi. Onur: “Ailenin ve çocugun korunmasi için, filtre sistemi uygun görünüyor. Ancak internet kullaniminin kisitlayacagini söylemek mümkün. Servis saglayicilarin belirledigi kara listebeyaz liste, erisimin yönünü belirleyecek. Kara listeye alinip erisimi yasaklanacak web siteleri için analizin çok iyi yapilmasi gerekiyor” dedi.

TEPKILER ABARTILI

ONLARCA web sitesi bulunan Protek Teknoloji Hizmetleri’nin sahibi Hakan Ayaydin ise filtre sistemine verilen tepkinin abartildigini düsünüyor ve uygulamayi savunuyor. Daha önce pek çok ülkede bu sistemin uygulamaya girmis oldugunu söyleyen Ayaydin: “Sistem daha önce Çin, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde uygulandi. Sistemi tam olarak anlayabilmek lazim. Filtre uygulamasi kullaniciya belli kapilar sunuyor. Bunlari seçip seçmemekte kullanici özgür” dedi. Yetiskinler ile çocuklarin kullandigi internetin farkli olmasi gerektigine deginen Ayaydin: “Filtre, internetin belirlenen kriterlerde kullanimini sagliyor. Isteyen filtre uygulamasini kabul etmeyebilir Uygulamaya verilen tepkinin abartili oldugunu düsünüyorum” dedi.

INTERNETI KISITLAMA AMAÇLI

TURKIYE’NIN önemli interaktif sözlüklerinden olan Kötü Sözlük’ün Torbalili admini Çagdas Akagündüz, uzun süredir filtre uygulamasina karsi çikiyor ve bu konuda çesitli kampanyalar baslatti. Güvenli internet projesinin sansür anlamina geldigini söyleyen Akagündüz: “Bu uygulama internet erisimimizi kisitlamak için getirilmistir. Artik her adimimiz takip edilebilecek olup, özgürlügümüz engellenecek. Yetki verilen kurum basit bir sebeple, istedigi siteyi kara listeye alabiliyor. Alan adlarinda yasaklanan kelimeler çok komik. Haydar kelimesi bile yasak” dedi. Geçtigimiz aylarda tüm kisisel web sitelerinin engellendigini dile getiren Akagündüz: “Bir buçuk milyon kisisel web sitesi, tek tek kontrol edilemeyecegi gerekçesiyle toptan kapatildi. Kurumun ne kadar özverili çalistigi buradan belli oluyor” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web