Büyük Torbalı

Hatice kadinlarin Emine Hanim’a ait kerpiç binadan teknolojik teskilata emniyet

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Hatice kadinlarin Emine Hanim’a ait kerpiç binadan teknolojik teskilata emniyet
246 Görüntüleme
04 Nisan 2010 - 22:17
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’da 1950’li yillarda kerpiç binada, 9 personel ile hizmete giren Emniyet, bugün son sistem teknoloji ile donatilmis bir yapida faaliyet gösteriyor. At arabasi ile suçlu naklinin yapildigi yillar-dan son derece organize bir noktaya ulasan Emniyet’in tarihini yerel tarihçi Necat Çetin’in arastirdi.

TOPLAM 186 personel, 18 araçla hizmet veren Ilçe Em-niyet Müdürlügü bugünden iti-baren yeni yerinde hizmet ver-meye baslayacak. 2007 yilin-dan bu yana yapimi devam e-den yeni Emniyet binasinin a-çilisini ‘Polis Haftasi’ olmasi dolayisiyla bu hafta gerçekles-tirecek olan teskilatin tarihine kisa bit yolculuk yapacagiz. Kuruldugu yillarda sadece 3 mahalleye hizmet veren, Hati-ce kadinlarinin Emine hanima ait dört odali iki katli kerpiç bir binada faaliyet gösteren Torbali Emniyet Müdürlügü kadrosunda bugün 1 Müdür, 1 Müdür Yardimcisi, 1 Emniyet Amiri, 2 Komiser Yardimcisi, 167 polis memuru, 9 sivil me-mur, 5 bekçi toplam 186 per-sonel görev aliyor. 1 minibüs, 15 binek oto ve 2 motosiklet olmak üzere toplam 18 araçla hizmet veriyor.

TARIHE YOLCULUK
EMNIYET Tes-kilati’nin kurulu-su 1950’li yillara dayaniyor. Ilçe merkezi 1950 yillarina kadar üç mahalleden olusmakta. Tepeköy, Ertugrul ve Torbali Mahalleleri. Torbali Mahallesi ile en yakin bulunan Ertugrul Mahallesi arasi nerede ise 2 km. bos alan bulunuyor. Jan-darmanin bugünkü yerinde bö-lük ve merkez karakol komu-tanligi yer aliyor. Torbali’da ise suan mahalle muhtarliginin ol-dugu yerde iki katli jandarma karakolu vardir. Bu dönemde jandarmaya bagli olan halkin “Pazvant” dedigi gece bekçileri görev yapmakta. Merkezi hükümetin Torbali’da polis teskilatini kurulmasi ka-rari üzerine 1953 yili Agustos ayinda o günün döneminde il-çenin en hareketli yeri olan “Egrek Meydani”nda “Torbali Emniyet Komiserligi” levhasi adi altinda ilk polis karakolu açilir. Ilk bina Hatice kadinla-rinin Emine hanima ait dört o-dali iki katli kerpiç bir binadir. Bir odasi karakol komiserli-gine, bir odasi nezarethane, iki odasi ise yazismalara ayril-mistir.

UFAK TEFEK KARAKOL KOMISERI
EGREK meydani bu gün Se-hit Kara Pilot Tegmen Serdar Genç alaninin oldugu alandir. Iki karakol bugünkü Vakif-bank’in karsisindaki birahane-nin oldugu yerdir. Binanin üst katinda ev sahibi Emine Ha-nim oturmaktadir. Ilk olarak karakol komi-serligine komiser Ab-dullah Akcan Izmir-den atanmistir. Ab-dullah Bey anlatima göre kisa boylu ufak tefek ama sert birisidir. Bu arada ilk daimi polis noktasi Torbali tren istasyonunda olus-turulur. Bu noktada bir bekçi veya polis 24 saat geleni gide-ni takip etmekte ve müraca-atlari almaktadir. Bu polis noktasi ulasimin karayoluna kaydigi 1968 yilina kadar de-vam eder. Kadro yetersiz oldu-gu için polisler sürekli nöbet tutmakta devamli aranmakta ve aileleri ile iletisim dahi kuramamaktadir. Bu kisilerin bazilarinin çocuklari ile görüs-tügümüzde evde polislik olayi-nin hiç konusulmadigini, baba-larini dogru dürüst göremedik-lerini ifade etmislerdir. Hatta her polisin büyük bir özveri ile çalistiklarini söylemektedir. 1957 yilinda Pazaryeri girisin-de bulunan iki katli Türk Hava Kurumu binasina tasinir. 1967 yilina kadar Komiser Cemalet-tin Bey, Komiser, Hasan Bey, Sivasli Halil Komiser görev alirlar.

KAYMAKAMIN EVI SOYULDU

1962 yilinda ilçede adeta bomba etkisi yapan olay kay-makamin evinin soyulmasidir. Aslinda bu basit bir hirsizlik olayidir. Olay polis Hüseyin Bayram kendi nöbetinde oldu-gu için gururuna yediremez ve istifa eder. Ancak istifasi kabul edilmez. Hüseyin Bayram nor-mal görevi haricinde tüm za-manini bu ise verir. Gece gün-düz çalisir ve aylar süren sorusturma ve takipten sonra hirsizi yakalar. Polis me-muru bunu bir ar-na-mus davasi yapmis-tir. Hemen belirtelim bu dönemde poliste hiç araç yoktur. Tüm olaylara yaya olarak gidilmektedir. Hatta Torbali mahallesinde kiz yüzünden biçaklama olayina karisanlar yarali olmalarina ragmen at arabasi ile ifadeleri alinmaya götürülür.

BUYUK GELISME: BMW MARKA MOTOSIKLET
17.11.1967 tarihinde o güne kadar komiserlik olan emniyet “Torbali Emniyet Amirligine” dönüstürülür. Ilk atanan emni-yet amiri Cemil beydir. 1968 yili kayitlarina göre ilçe merkezi; Torbali Tepeköy, Ertugrul, Murat-bey Mahalleleri olarak dört ma-halleden olus-makta, kadro ise 1 emniyet amiri, 1 komiser, 7 polis memuru ve bekçi toplami 30 kisidir. 1972 yilinda emniyete ilk araç verilir. Bu araç 2. dünya savasindan kalma Wills marka tenteli bir jeep’tir. Bu arada ilk kez trafik polisine BMW marka polis motosikleti de verilir. Bu büyük bir gelisme olarak kabul edilir.

6 KATLI BINAYA GEÇIS
1989 yili Bakanlar Kurulu karari ile B tipi ilçe emniyet amirligi 04.12.1989 tarihinde “Torbali Emniyet Müdürlügüne” dönüsür. Emniyet müdürü kayma-kamlik binasinda tahsis edilen yere geçer.
03.09.1992 tarihinde Baskanligini Fahri Alparslan’in yaptigi dernek araciligi ile kaymakam Bekir Ergök ve Emniyet Müdürü Mehmet Mirza’nin çabalari ile 3 kati lojman olan 6 katli lojmanli Emniyet Müdürlügü binasi hizmete açildi.
11.07.2007 tarihinde Muratbey Mahallesi Eski Izmir Caddesi üzerinde bulunan 3606 m2 alan içindeki D.S.I binasi Emniyet Müdürlügü ve Polis merkezi yapilmak üzere Emniyet Genel Müdürlügüne tahsisi yapilmistir. 2007 yilinda baslanan tadilat insaati ile Emniyet Müdürlügü binasi 3 kat ve 400 m2 olarak 2010 yilinda bitirilmistir.

Son teknoloji ile donatildi
2007 yilinda yapimina baslanan yeni Torbali Ilçe Emniyet Müdürlügü Binasi, modern yapisiyla Iz-mir’in en islevsel emniyet binalarindan biri haline geldi. 3 yil 2,5 yil gibi bir süre içerisinde tamamla-nan binada suçlular karakolda islemlerini görürken, vatandaslar ise resmi islemlerini diger ana binada gerçeklestirecek. Bu özelligi sayesinde suçlular ve vatandaslar yeni emniyet binasinda birbirleriyle hiç karsilasmayacak.
Özellikle binanin bahçesinde bulunan polis merke-zinde ön ve arka giris kapilari, personel odalari, camli ses sistemli sorgu odasi ve nezarethaneler bulunuyor. Ana binada ise vatandasin, islemini daha rahat bir sekilde yapabilmesi için trafik büro, evrak arsivi, pasaport-ruhsat büro, personel gibi bürolar ilk 2 katta bulunuyor. Ana binayla polis merkezi binasinin ayrilmasi sayesinde vatandas ve suçlunun yan yana gelmemesi hedefleniyor.

NEZARETHANELER 24 SAAT IZLENECEK
KARAKOL binasinda 3 nezarethane bulunurken bunlardan bir tanesi ise çocuk nezarethanesi olarak kullanilacak. Çocuklar için yapilan nezarethanesi ile yetiskin nezarethanesi tamamen ayri bir bölümde olacak. Buralara giris çikislarda farkli noktalardan gerçeklestirilecek. Bu sayede çocuklar ve yetiskin suçlularin bir birlerini görme ihtimalleri de ortadan kalkacak. Yetiskin nezarethanelerinin içinde bulu-nan güvenlik kamerasi sayesinde kisiler 24 saat boyunca izlenecek.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web