Büyük Torbalı

Hayvanci Çin’e duaci

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Hayvanci Çin’e duaci
244 Görüntüleme
17 Ocak 2010 - 23:08
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

1.3 milyar nüfusla dünyanin en kalabalik ülkesi olan Çin, ayni zamanda dünyanin en büyük gücü olma yönünde de büyük yol kat ediyor. Dünya-nin süper gücü olan Çin, sütle yeni yeni tanismaya basladi. Bu durum ülkemizdeki süte talebi arttirdi. Geçtigimiz yil sütün kilo fiyati 43 kurustan aici bulurken, 2010 yili itiba-riyle bu fiyat 80 kurusa kadar yükseldi. Yüzde 100’lük bir artis, hayvan sahiplerini memnun etti. Süt fiyatlarinin artmasi, büyük bas hayvana olan talebi de arttirdi. 1 yil öncesine kadar normal sart-larda bir büyükbas 1,5-2 bin TL arasinda degisirken, sim-dilerde 5 ile 6 bin TL arasinda alici buluyor.

ÇIN’E DUACIYIZ
TURKIYE ve Çin arasinda yasanan ortaklik her geçen gün daha da büyüyor. Yetkili-ler daha genis kapsamda bir ortaklik için çalismalarini sür-dürürken, Çin’in yeni gözdesi süt oldu. Süt tüketiminin giderek yayginlastigi Çin’e en büyük süt sevkiyatini yapan ülkelerden biri de Türkiye. Iki ülke arasindaki 1 milyar dolari asan ihracat hacmi, süt üreticilerinin de istahini ka-bartiyor. Bu durum en çok küçük hayvancilari memnun ediyor. Yeniköylü hayvan üre-ticisi Mehmet Gönen, “Artik iflasin esigine gelen hayvanci, Çin’e duaci. Zor günler geçi-riyorduk ve imdadimiza yetis-ti. Bu durum küçük hayvanci-lari mutlu etti. Umarim böyle büyük bir pazardan yeteri kadar faydalaniriz.” diye konustu.

DEVLET DESTEK VERSIN
ORTADOGU ülkelerinde hayvan sayisinin azalmasi, süt ve etin yeteri kadar para ka-zandirmamasi ülkedeki hayvanlarin satisini tetikledi. Özellikle büyük çiftlikler ellerindeki birçok hayvani satisa çikardi. Ancak Çin’in devreye girmesiyle bir anda, fiyatlar yüzde yüz artti. Yeni-köy’deki 35 hayvan sahibinin günde 4 ton süt üretimi yaptigini söyleyen Gönen, “Köyde yaklasik 500-600 ta-ne büyükbas hayvan var. Grç-tigimiz yillarda bu sayi 1000’e ulasiyordu. Ancak fiyatlarin düsük olmasi ve masraflarin artmasi nedeniyle bu sayida azalma yasandi. Simdilerde Çin ve Ortadogu’-ya yapilan et ve süt ihracati bir kipirdanmaya neden oldu. Devlet yeteri kadar hayvanci-ya destek vermiyor. Kilo basi-na 8 kurusluk bir destek var. Eger bu destek primi artarsa, yapilan ihracatta da artis ya-sanir” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web